שתף קטע נבחר

ישראל: אם נתקוף באיראן, זה יקרה עד הקיץ

גורמי ביטחון בכירים בישראל אומרים שאם תתקבל החלטה על תקיפה, המועד יצטרך להיות עד אמצע השנה. בכיר בצה"ל: "כאשר מדברים על שימוש בכוח נגד איראן ועל גרימת נזק לאיראנים - כן, אפשר לעשות את זה"

ישראל חייבת לפעול עד הקיץ, אם ברצונה לתקוף בצורה אפקטיבית את תוכנית הגרעין האיראנית. כך ציטטה אמש (יום ב') סוכנות הידיעות AP גורמים רשמיים בירושלים. אותם גורמים מודאגים מכך שהסנקציות החדשות על איראן מגבילות עוד יותר את האפשרות לנקוט פעולה צבאית. חלון ההזדמנויות מצטמצם משום שטהרן מתקדמת לקראת הטמנת מתקני הגרעין מתחת לפני הקרקע. בכיר בצה"ל מסר לסוכנות AP: "כאשר מדברים על שימוש בכוח נגד איראן, כל סוג של כוח, ועל גרימת נזק לאיראנים - כן, אפשר לעשות את זה". 

 

הגרעין האיראני - כתבות אחרונות:

פאנטה: הקו האדום - ייצור פצצת אטום באיראן

איראן: פיתחנו פגזים מונחי לייזר למטרות נעות

לא אטומים לאיראן. השעון הגרעיני של הסעודים

ארה"ב: אין כרגע פצצה שתהרוס הגרעין האיראני

 

השאלות המרכזיות העומדות בפני מקבלי ההחלטות היא כמה נזק תגרום תקיפה שכזו לתוכנית הגרעין ואם שווה להסתכן בתקיפות הנגד של איראן. ישראל מעדיפה סנקציות בינלאומיות שיובילו לפתרון דיפלומטי, אך אינה מורידה אף אפשרות מהשולחן. גורמי ביטחון בכירים בישראל אמרו שאם תתקבל החלטה על תקיפה, המועד יצטרך להיות עד אמצע השנה.  

 


 

כאמור, משימת התקיפה הולכת ונעשית מורכבת עוד יותר משום שהאיראנים מגבירים את מאמציהם להעביר את פעילות העשרת האורניום אל מתחת לפני הקרקע. מתקן הגרעין בפורדו, ליד העיר קום, מוגן בשכבת סלע בעובי 90 מטרים.

 

משלחת פקחים מטעם האו"ם, הכוללת מומחי נשק בכירים, נמצאת השבוע באיראן, וממצאיה עשויים להשפיע באופן ניכר על המאמצים להרחיב את הלחץ הכלכלי על טהרן. האיחוד האירופי הטיל באחרונה אמברגו נפט על איראן, וגם ארה"ב מקדמת סנקציות משלה על הבנק המרכזי. בקרב מקבלי ההחלטות בישראל סבורים שיש לאפשר לסנקציות לפעול, אבל באופן פרדוכסלי, הסנקציות גם מהוות מכשול בפני תקיפה אפשרית. לדברי גורמי ביטחון, אם ישראל תחוש שאין לה ברירה מלבד תקיפה צבאית, היא תבצע אותה. בצה"ל נערכים לתקיפה. 

 

ישראל מחזיקה עשרות מטוסי F-16 ו-F-15 המסוגלים להגיע עד איראן. כמו כן, לפי פרסומים זרים, לצוללות דולפין יש יכולת נשיאת נשק גרעיני. בסוכנות AP מציינים כי למל"ט שהתרסק אתמול מדגם "איתן" אמור להיות תפקיד מרכזי בכל פעולה נגד איראן.

 

ישראל רכשה מארה"ב פצצות חודרות בונקר מונחות לייזר GBU-28, המסוגלות לחדור בטון בעובי של 6 מטרים. עם זאת, יעילות הפצצות לא ברורה. המתקן בנתנז נמצא בעומק 6 מטרים מתחת לפני הקרקע ומוגן בידי שני קירות בטון.

 

"עשויים לתקוף שדות נפט"

"וול סטריט ג'ורנל" ציטט בשבוע שעבר בכירים בפנטגון שהגיעו למסקנה שהפצצות חודרות הבונקרים הקונבנציונליות הגדולות ביותר שברשותם, שמשקלן 14 טונות, אינן מסוגלות להרוס את מתקני העשרת האורניום המבוצרים של איראן.

 

לפי הדיווח, במשרד ההגנה האמריקני סבורים שהפצצות אינן יכולות לחדור לחלק מהבונקרים המבוצרים מתחת לאדמה בגלל עומקם ובשל תוספת שכבות של ביצורים. בהתאם, ביקש השבוע הפנטגון מהקונגרס לממן שיפור של "מפצח הבונקרים", שיאפשר לפצצה לחדור עמוק יותר לתוך הבונקרים המוגנים. 

 

לפי סוכנות AP, מטוסי חיל האוויר עשויים להידרש לתדלוק באוויר באופן שהופך אותם לפגיעים. לישראל יש אפשרויות נוספות לפגוע בתוכנית הגרעין. בין היתר הואשמה בהחדרת וירוסים למערכות הצנטריפוגות ובהתנקשויות מסתוריות של מדעני גרעין. גורמים בישראל ציינו כי ביכולתה של ישראל גם לגרום נזק לנמלים באיראן או לשדות נפט.

 

ישראל כמובן מעדיפה שארצות הברית תוביל מהלך צבאי נגד איראן. גורמי ביטחון בישראל העריכו כי ארצות הברית עשויה להמתין עם החלטה עד השנה הבאה, בשל העדיפות שיש לה מבחינת כוח אש. ארה"ב מתנגדת לתקיפה עצמאית של ישראל, אך גורמי ביטחון ישראלים הבהירו שישראל לא התחייבה לתת לארה"ב התרעה מוקדמת לפני תקיפה.


פורסם לראשונה 30/01/2012 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא מחמוד אחמדינג'אד
צילום: AFP
מטוס F-15 מעל חצרים
צילום: EPA
מומלצים