שתף קטע נבחר

קלינטון נגד התערבות צבאית: סוריה איננה לוב

מועצת הביטחון דנה במלחמת האזרחים בסוריה. מזכירת המדינה האמריקנית הביעה את תמיכתה בדרישות הליגה הערבית: סוף לאלימות נגד אזרחים, שחרור עצורים והסגת הצבא מאזורים מאוכלסים. "סוריה שייכת ל-23 מיליון אזרחים, לא לאדם אחד"

"מכונת ההרג של סוריה עדיין עובדת": כך אמר ראש ממשלת קטאר, חמד אל תאני, בהציגו את ממצאי דו"ח הליגה הערבית על המצב בסוריה בישיבה מיוחדת של מועצת הביטחון על מלחמת האזרחים בסוריה. הליגה הערבית קראה לאו"ם לשים סוף למכונת ההרג הסורית ולהתערב מיידית במשבר הסורי, אך הוסיפה: "אנחנו לא קוראים להתערבות צבאית ולא להחלפת המשטר, זוהי החלטה של העם הסורי. אנחנו קוראים ללחץ כלכלי".

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

"יש צורך בפעילות מהירה והחלטית להפסיק את האלימות ולהגן על האוכלוסייה הסורית ולהתחיל לפעול לשינוי חברתי, כלכלי ומעבר לדמוקרטיה", אמר מזכ"ל הליגה הערבית נביל אל ערבי. "המצב חמור ודחוף לאור ההסלמה, המשך האלימות ושיגור פגזים לעבר אוכלוסייה אזרחית. אנו קוראים לכל הצדדים להפסיק אש מיידית, להגן על האוכלוסייה הסורית ולתמוך בפתרון של הליגה הערבית".    

 

"קוראים להפסקת אש מיידית". מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: AP) (צילום: AP)
"קוראים להפסקת אש מיידית". מועצת הביטחון של האו"ם(צילום: AP)

 

מזכ"ל הליגה הערבית שב והדגיש שאין בכוונת מדינות ערב לבקש התערבות צבאית בסוריה. "אנו מתנגדים להתערבות צבאית ותומכים בשמירה על הריבונות הסורית", הוא אמר והציג את דרישות הליגה הערבית מסוריה: לשים סוף לאלימות נגד אזרחים ושמירה על ביטחונם, שחרור עצירים, הסגת כוחות הצבא הסורי מאזורים מאוכלסים ופתיחת סוריה לפיקוח ולתקשורת בינלאומית.

 

דרישות הליגה הערבית: 

  • סוף לאלימות נגד אזרחים ושמירה על ביטחונם 
  • שחרור עצורים
  • הסגת כוחות הצבא מאזורים מאוכלסים
  • פתיחת סוריה לפיקוח ולתקשורת בינלאומית

 

נביל אל ערבי הסביר בדבריו כי לנוכח המצב החמור בסוריה, לא הייתה לו ברירה אלא לפנות לעזרת הקהילה הבינלאומית. "מיד לפני שהגעתי לניו יורק נכפה עליי לנקוט אמצעים כלפי סוריה בגלל המצב, שהוביל לנסיגה של כמה מהמשקיפים. הליגה הערבית תמיד פעלה למצוא פתרון שלום. הליגה הערבית מבינה לחלוטין שהתמיכה של הקהילה הבינלאומית היא המנגנון לפתור סכסוכים והיא מצפה להחלטה ממועצת הביטחון שקוראת לכל הצדדים לפתוח בדיאלוג רציני".

 

"אל תאכזבו את העם הסורי"

לדבריו של מזכ"ל הליגה הערבית, "מפת הדרכים של הליגה הערבית כוללת כינון ממשלת אחדות בתוך חודשיים, ובשלבים מאוחרים יותר קיום בחירות לפרלמנט ובסופו של התהליך ייערכו בחירות לנשיאות". "אל תאכזבו את העם הסורי", אמר אל ערבי. "יש להפסיק את האלימות ואנו זקוקים להחלטה ברורה שתומכת במאמץ של הליגה הערבית".

 

בעוד העולם לוחץ על אסד, הוא מוצא זמן לבקר חיילים פצועים בדמשק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בעוד העולם לוחץ על אסד, הוא מוצא זמן לבקר חיילים פצועים בדמשק(צילום: רויטרס)

 

"סוריה דוחה את האלימות וקוראת לרפורמה במדינה" (צילום: AP) (צילום: AP)
"סוריה דוחה את האלימות וקוראת לרפורמה במדינה"(צילום: AP)

 

בתגובה לדבריו של מזכ"ל הליגה הערבית, אמר שגריר סוריה באו"ם, בשאר אל-ג'עפרי, כי ארצו דוחה אלימות וקוראת לרפורמה במדינה.

 

השגריר הסורי: "דעתכם הוסחה מהכיבוש הישראלי"

אל ג'עפרי האשים את הליגה הערבית בהסחת הדעת מנושא הכיבוש הישראלי וההתנחלויות וטיפול בסוריה שתמיד עמדה בחזית של המאבק הערבי. הוא טען כי כוחות מזוינים - ולא מפגינים לא אלימים - הם אלה שגורמים לחוסר הסדר בסוריה.

 

השגריר הסורי האשים את הצרפתים בקולוניאליזם, את הבריטים בהצהרת בלפור ואת האמריקנים ביציאה למלחמה בעיראק תחת האשמה כוזבת של הימצאות נשק גרעיני במדינה הערבית. 

 

"אנו מצפים ממועצת הביטחון לשמש בסיס לדיאלוג. איננו רוצים להחריף את המצב ואנו מקבלים את יוזמת הליגה הערבית לדיאלוג סורי במוסקבה", אמר אל ג'עפרי. 

 

הליגה הערבית לא קראה להתערבות צבאית בסוריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הליגה הערבית לא קראה להתערבות צבאית בסוריה(צילום: EPA)

 

מיד לאחר דבריו של השגריר הסורי, ניתנה רשות הדיבור למזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון. "ארה"ב קוראת למועצת הביטחון לתמוך בדרישות של הליגה הערבית", אמרה קלינטון בפתח דבריה. "אני יודעת שיש חברות שמודאגות שאנחנו הולכים לעבר לוב נוספת. זו השוואה כוזבת. סוריה נמצאת במצב מיוחד הדורש גישה שונה, שמתאימה לנסיבות המיוחדות בשטח. זוהי ההצעה של הליגה הערבית - מסלול למעבר פוליטי שישמור על האחדות והמוסדות בסוריה. זו לא בדיוק התוכנית שאנחנו היינו מעצבים".

 

"משטר הטרור של אסד יגיע לסיומו"

"אנחנו כולנו יודעים שהשינוי בא לסוריה. למרות הטקטיקה האכזרית, משטר הטרור של אסד יגיע לסיומו והעם הסורי יקבע את גורלו. השאלה היא כמה עוד אזרחים חפים מפשע ימותו לפני שאסד ייכנע לבלתי נמנע ועד כמה בלתי יציבה תהיה המדינה שהוא ישאיר מאחור", אמרה קלינטון.

 

מזכירת המדינה האמריקנית אמרה גם כי "סוריה שייכת ל-23 מיליון אזרחים, לא לאדם אחד או למשפחתו. השינוי עדיין יכול להיות מושג מבלי לפרק את המדינה או ליצור עריצות חדשה".

 

שר החוץ של צרפת, אלן ז'ופה, נשא דברי אחרי קלינטון והבהיר כי בהחלטה שהוצגה למועצת הביטחון אין כל כוונה לפעילות צבאית בסוריה ולא לכפות על משטר מבחוץ. עמיתו הבריטי, וויליאם הייג, אמר: "זה לא המערב שאומר לסוריה מה לעשות, זה לא המעצמות במועצת הביטחון, אלא הליגה הערבית שאומרת לסורים מה לעשות. ההחלטה אינה קוראת לכפיית פתרון מבחוץ, ולא לפעילות צבאית".

 

"סוריה שייכת ל-23 מיליון אזרחים ולא לאדם אחד או למשפחתו". קלינטון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"סוריה שייכת ל-23 מיליון אזרחים ולא לאדם אחד או למשפחתו". קלינטון(צילום: EPA)

 

עם זאת, שר החוץ הבריטי אמר כי ההחלטה של מועצת הביטחון צריכה לאיים על משטרו של אסד בפעולה - אם לא יהיה סוף לאלימות והתוכנית של הליגה הערבית לא תיושם. 

  

מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה כדי לדון בהצעת החלטה שכוללת קריאה מפורשת לנשיא סוריה אסד להעביר את סמכויות השלטון לאלתר לידי סגנו. עוד קובעת ההצעה, שאת ניסוחה הובילה מרוקו, כי המדינות החברות במועצה לא יידרשו לשלוח כוחות צבא כדי להבטיח את סיום האלימות במדינה. בישיבה משתתפים שרי החוץ של ארצות הברית, בריטניה, צרפת וגרמניה. 

 

החלטה נגד סוריה? רוסיה מתנגדת

רוסיה, בעלת זכות הווטו במועצה, מתנגדת להצעת ההחלטה, שכוללת גם הקמת ממשלת אחדות לאומית. סגן שר החוץ הרוסי, גנדי גטילוב, אמר מוקדם יותר היום כי ההצעה מציבה את סוריה "על הנתיב למלחמת אזרחים". ב"ציוץ" בחשבון הטוויטר שלו כתב הדיפלומט הבכיר: "הטיוטה לא מובילה לחיפוש אחר פשרה. קידום ההחלטה הזו הוא נתיב למלחמת אזרחים".

 

ארה"ב מפעילה לחץ כבד על מועצת הביטחון של האו"ם להטיל סנקציות על דמשק. אתמול הזהירה מזכירת המדינה קלינטון כי "ככל שאסד ימשיך במתקפות נגד אזרחים, גוברת הדאגה שחוסר היציבות יחריף ויגלוש לרחבי האזור. מועצת הביטחון חייבת לפעול, שיהיה ברור למשטר הסורי שהעולם רואה את פעולותיה כאיום על השלום והביטחון". 

 

חזית מאוחדת נגד סוריה. ז'ופה, קלינטון והייג באו"ם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חזית מאוחדת נגד סוריה. ז'ופה, קלינטון והייג באו"ם(צילום: EPA)

 

בניגוד לארה"ב, רוסיה דווקא בונה על כך שנשיא סוריה, בשאר אסד, ישמור על אחיזתו בשלטון כדי שתוכל ליהנות מפירות עסקות הנשק שתחתום בעתיד עם המדינה הערבית בסך 6 מיליארד דולר. כך העריך היום צוות החשיבה הרוסי CAST לענייני הגנה ביטחון. על פי צוות החשיבה, אם העסקות ייצאו לפועל, תהיה 2012 שנת שיא לייצוא הביטחוני הרוסי.

 

רוסיה הייתה בשנה האחרונה לסנגורית העיקרית של אסד, בעוד מדינות ערביות ומערביות דחקו במועצת הביטחון של האו"ם לאשר החלטה שתקרא לנשיא הסורי לפרוש מתפקידו. אך כל זמן שרוסיה עומדת לצדו של אסד, שום הצעה לא תעבור במועצה בגלל הווטו שעומד לרשות מוסקבה.

 

לאחר שאיבדה עשרות מיליארדי דולרים של עסקאות נשק לאחר נפילתו של מועמר קדאפי בלוב בשנה שעברה, רוסיה מקווה שהמשטר בדמשק ישמור על אחיזתו - פוליטית וכלכלית - במזרח התיכון. מה קונה סוריה מרוסיה? כלי נשק רבים וביניהם גם מטוסי קרב מדגם מיג.

 

חוץ מזה, לרוסיה יש אינטרס גדול לשמור על משטרו של אסד משום שהמדינה הערבית היא אולי בעלת הברית היחידה שנותרה לה במזרח התיכון. "אם אסד יילך, רוסיה תפסיד הכול", אמר ראש צוות CAST רוסלאן פוחוב.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחץ על דמשק. מועצת הביטחון של האו"ם
צילום: AFP
ממשיך לטבוח בעמו. אסד
צילום: AFP
רוצה את המזומנים של סוריה. פוטין
צילום: AP
"לא רוצים לכפות על משטר מבחוץ". ז'ופה
צילום: רויטרס
"לאיים על משטר אסד בפעולה". קלינטון והייג
צילום: רויטרס
האשים את הצרפתים הקולוניאליסטים. שגריר סוריה באו"ם אל ג'עפרי
צילום: AFP
מוסקבה רוצה לעשות עסקים. מיג רוסי בשירות צבא סוריה
צילום: CC Cropbot
מומלצים