שתף קטע נבחר

לא צריך לחגור ילד בעגלה? 10 מיתוסים בבטיחות

150 ילדים מתים מדי שנה מפגיעות בלתי מכוונות, ומחקרים מראים שהמקום המועד ביותר הוא הבית. אבל מה אנחנו באמת יודעים על בטיחות? מנכ"לית ארגון "בטרם" מסבירה אילו ממתקים גורמים לחנק ולמה גלגל ים בבריכה מסוכן דווקא

ארגון הבריאות העולמי הכריז על היפגעות ילדים כעל מגפה: מדו"ח שלו ושל יוניצף עולה כי יותר מ-2,000 ילדים מתים בעולם בכל יום עקב פגיעות בלתי מכוונות. בישראל מתים מדי שנה כ-150 ילדים בשל פגיעות שונות, ועדיין מדובר בנושא שנדחק לשוליים ואינו מטופל כמעט כלל.

 

מסקר שערך ארגון "בטרם" בנושא בטיחות ילדים בבית נמצא שכשליש מההורים חשים שלא בנוח לשאול על תנאי הבטיחות בבתים של חברים או קרובי משפחה (34%). לעומת זאת, לגיטימי בעיני רובם לדבר על מושבי בטיחות (73%) או על בטיחות הגן (65%).

 

קראו עוד על בטיחות ילדים :

 

לקראת ועידת ישראל הראשונה לבטיחות ילדים, הנה כמה מהמיתוסים הנפוצים הקשורים בבטיחות ילדים:

 

1. אפשר להשאיר תינוק על שידת ההחתלה וללכת לרגע

לא נכון. תינוק בן חודשיים, למשל, כבר מניע את גפיו ולעתים עושה תנועות העלולות לגרום לו להתהפך באופן מקרי וליפול. איננו יודעים מתי התינוק יתחיל להתהפך בפעם הראשונה - זו תמיד הפתעה. 

 

כשהתינוק נמצא על משטח גבוה, כמו שידת החתלה, חייבים תמיד להיות צמודים אליו ולהכין מראש את כל הדרוש לטיפול בו. אין לעזוב אותו, אפילו לא לרגע כדי להביא חיתול, מתוך מחשבה שהוא במילא לא זז.

 

2. ביום ההולדת אפשר לשמח את הילדים בכל ממתק או חטיף

נכון חלקית. לא כל ממתק או חטיף ניתן להגיש לילדים. מתחת לגיל חמש, למשל, אין להגיש סוכריות מציצה, סוכריות על מקל, מסטיקים עגולים, אגוזים, שקדים וצימוקים - מהמאכלים הנפוצים העלולים לגרום לחנק אצל ילדים.

 

לילדים קנה נשימה צר, יכולת לעיסה מוגבלת ויכולת שיעול מוגבלת, ולכן יש חשש כי מאכלים אלו יחסמו את דרכי הנשימה שלהם או יישאפו לריאות.

 

ממתקים שאפשר להגיש לילדים הם עוגה ללא אגוזים, צימוקים וכולי, גלידה, קרטיב, קרמבו, ופלים ללא שברי אגוזים או שקדים, שוקולד ללא שברי אגוזים או שקדים, במבה, צ'יפס, ביסקוויטים, עוגיות ללא שברי אגוזים ובייגלה.

 

לילדים מגיל שלוש ומעלה ניתן להוסיף עדשים, טופי, ביסלי, סוכריות ג'לי ומרשמלו. 

 

3. דשא מתחת למתקני שעשועים מפחית פגיעה בעת נפילה

לא נכון. אף על פי שהדשא רך במשטח העליון שלו, הרי שמתחתיו יש אדמה קשה וכשילד נופל על דשא עלולה להיגרם לו פגיעה קשה.

 

המצעים המומלצים מתחת למתקני שעשועים הם חול או משטח גומי מיוחד. שניהם הוכחו כיעילים בהפחתת חומרת הפגיעה כאשר ילדים נופלים עליהם.

 

4. במרחק נסיעה קצר אין צורך לחגור את הילד במושב בטיחות

לא נכון. נסיעה ברכב ללא התקן ריסון היא גורם הסיכון העיקרי לתמותת ילדים במכונית.

 

ילדים שאינם חגורים נמצאים בסיכון כפול לתמותה מילדים חגורים. גם כשנוסעים עם הילדים לסופר השכונתי, לגן הילדים או לחוג, חגרו אותם בהתקני ריסון המתאימים לגובהם ולמשקלם.

 

לילדים מגיל שלוש ומעלה ניתן להוסיף עדשים, טופי וביסלי (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
לילדים מגיל שלוש ומעלה ניתן להוסיף עדשים, טופי וביסלי(צילום: shutterstock )

 

5. אם אחזיק את התינוק בידיים בנסיעה, אגן עליו בזמן תאונה

לא נכון. בעת תאונה האנרגיה המשתחררת גבוהה ביותר, ומשקל התינוק הוא פי כמה וכמה ממשקלו האמיתי.

 

כדי להחזיק בעת תאונה תינוק ששוקל חמישה קילו, למשל, יידרש כוח השווה ערך להחזקת אדם השוקל יותר מ-100 קילו. אף אמא לא תצליח לעשות זאת, לכן מושב בטיחות הוא הדרך היחידה להסיע ילדים בבטחה.

 

6. אין לתת לילד בן שלוש לאכול נקניקייה

לא נכון. נקניקייה היא אחד מסוגי המזון האהובים על ילדים. ניתן לתת לילד בגיל שלוש לאכול נקניקייה, בתנאי שחתכנו אותה מראש לרצועות לאורך ולא לטבעות, והקפדנו שהילד ישב בזמן האכילה.

   

7. מותר להשאיר ילד בן חמש לבד בבית לזמן קצר

לא נכון. חוק העונשין במדינת ישראל קובע: המשאיר ילד שטרם מלאו לו שש שנים בלא השגחה ראויה ובכך מסכן את חיי הילד או פוגע או עלול לפגוע פגיעה ממשית בשלומו או בבריאותו, דינו מאסר שלוש שנים, ואם עשה כן ברשלנות - דינו מאסר שנה. אם עשה זאת במטרה לנטוש את הילד - דינו מאסר חמש שנים.

 

לעומת זאת, בארצות הברית ובקנדה למשל, החוק קובע כי הגיל המינימלי שבו ניתן להשאיר ילד ללא השגחה הוא 13-10 (משתנה בהתאם למדינה ולמחוז).

 

ילדים שאינם חגורים נמצאים בסיכון כפול לתמותה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ילדים שאינם חגורים נמצאים בסיכון כפול לתמותה(צילום: shutterstock)

 

8. תינוק לא יכול לטבוע במי אמבטיה רדודים

לא נכון. תינוקות ופעוטות עלולים לטבוע במים שעומקם עשרה סנטימטרים בלבד ופחות מכך. ראשם של ילדים קטנים כבד ביחס למשקל גופם, והם עלולים להתהפך לתוך דלי מים, אמבטיה, גיגית בחצר ואפילו שירותים.

 

9. לא צריך לחגור את התינוק בעגלה, הוא בטוח בה

לא נכון. כבר מהרגע הראשון הקפידו תמיד לחגור את התינוק בעגלה, בהתאם להוראות היצרן. שימוש בחגורות העגלה יגן על התינוק במקרה שזו תתהפך או שהתינוק ינסה להתיישב.

 

10. הילד מוגן בבריכה עם מצופים וגלגל ים

לא נכון. אביזרי ציפה אינם מהווים תחליף להשגחה ואף לא אמצעי הצלה. הם עשויים לתת אשליית ביטחון שאינה מוצדקת, ובכך מעלים את הסיכון לטביעה.

 

גלגל מתנפח המיועד לציפה במים מסוכן במיוחד בשל העובדה שראש הפעוט גדול וכבד כאמור ביחס לגופו, כך שהפעוט עלול להתהפך עם הגלגל ולטבוע במים.

 

הכותבת היא מנכ"לית ארגון "בטרם " לבטיחות ילדים. ועידת ישראל לבטיחות ילדים 2012 תתקיים לראשונה ב-15 בפברואר ביוזמת "בטרם" ומשרד הבריאות ובחסות עיריית ירושלים. הוועידה פתוחה לציבור. 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כשילד נופל על דשא עלולה להיגרם לו פגיעה קשה
צילום: shutterstock
מומלצים