שתף קטע נבחר

מכבי ת"א מציגה: התרסקות בקריית שלום

מכבי תל אביב עפה מגביע המדינה, ותסיים את העונה בידיים ריקות. מי אשם? כולם. מהניהול הכושל של הבעלים ועד למחנאות בחדר ההלבשה. כרוניקה של כישלון ידוע מראש

"אין גביע, אין אירופה, אין אליפות". זהו אחד השירים היותר נפוצים במגרשי הכדורגל בישראל, כאשר האוהדים ביציע בוחרים להקניט את היריבה שמשחקת נגדם, שבדרך כלל נחשבת לכושלת. מכבי תל אביב של עונת 2011/12, באחת השנים הגרועות בתולדות המועדון, כבר לא תזכה בגביע ולא באליפות. מקסימום היא תגיע לאירופה, אך כפי שהדברים נראים עתה המטרה הזו קשה להשגה.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

מה הצהובים לא עברו השנה? הם הגיעו לראשונה אי פעם לשלב הבתים של הליגה האירופית ונחלו תבוסות קשות, מהפכת צעירים שנכשלה, צוות מקצועי שהסתכסך עם חלק מהשחקנים הבכירים ובראשם האריס מדוניאנין (אליו נגיע בהמשך) ומאמן שפוטר מתפקידו בשיחת טלפון מהבעלים היושב בקנדה.

 

שחקני מכבי ת"א חוגגים. מעט מדי העונה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
שחקני מכבי ת"א חוגגים. מעט מדי העונה(צילום: עוז מועלם)

 

היו גם עימותים בין שחקנים (אלירן עטר ומוסא קונאטה בסטוק), דיווחים

על מחנאות בחדר ההלבשה, כישלון חורץ בליגה והדחה מסיבוב ח' של גביע המדינה. כל הדברים האלה הובילו לכך שמכבי ת"א הפכה לבדיחה של הכדורגל הישראלי, כזאת שאפילו הפועל ירושלים מהליגה הלאומית צוחקת עליה.

 

העונה הזאת, בדומה לעונה שעברה ואולי גם לקודמותיה, נפתחה בקול תרועה. האוהדים היו בטוחים שזו השנה של מכבי ת"א, גם לנוכח העובדה שהיריבות בצמרת, מכבי חיפה והפועל תל אביב, נחלשו באופן משמעותי.

 

הפתיחה הייתה מרשימה והצהובים כבר הוכתרו מהר על ידי התקשורת כאלופה הבאה, אבל כפי שהתרגלנו בשנים האחרונות בקריית שלום, הבלגן לא פסח על הצהובים גם העונה. מהר מאוד הם שוב מצאו את עצמם רק נלחמים על אירופה, שגם לשם כאמור, לא בטוח שיצליחו להגיע.

 

הקודקוד הראשי מעבר לים, התוצאות בהתאם

בוודאי אתם שואלים מי אשם במצב העגום של מכבי ת"א הנוכחית, שהתקציב שלה השנה היה הכי גבוה בליגה ועמד על שמונים מיליון שקלים. אין אדם אחד ומיוחד שעליו אפשר להפיל את האשמה, משום שכמה וכמה דברים הובילו את הצהובים לעונה הנוראית שלהם. כמו לדוגמה ניהול וקבלת החלטות שגויות, אי ההתחזקות, מחנאות בין השחקנים, המשמעת הרופפת ואולי גם הנתק מהאוהדים, שפעם לא היו שותקים במצבים כאלה, אבל היום הפכו לאפאטים. לפחות עד היום (ו').

 

גולדהאר ואיוניר. פיטורים בטלפון בין היבשות (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
גולדהאר ואיוניר. פיטורים בטלפון בין היבשות(צילום: אורן אהרוני)

 

על מנת לבנות משהו טוב, כמעט בכל תחום, צריך שהקודקוד הראשי, זה שאמור להיות אחראי על ההליך, יפקח על הנעשה, יעביר ביקורת, בקיצור יהיה בוס טוב ולא רק טיפוס נחמד. במכבי ת"א הסיפור שונה לגמרי. אמנם גולדהאר הגיע לקבוצה עם כוונות טובות ורצון להתוות דרך, אבל ביצע לא מעט טעויות ואי ההבנה שלו בכדורגל, בתוספת לכך שהוא מנהל את מכבי בשלט רחוק, גרמנו לחיצי ביקורת רבים כלפיו.

 

גולדהאר, שפיטר שני מאמנים בשיחת טלפון (אני נימני ואיוניר), כאשר בפעם הראשונה שזה קרה בעידן נימני, הקבוצה הייתה במקום השני מרחק חמש נקודות מהראשון ועוד לפני קיזוז, מינה לנציגו בקבוצה את ג'ק אנגלידיס, בתור העין והאוזן שלו במועדון. אנגלידיס, כידוע, לא הגיע מתחום הכדורגל ואנשים שעבדו עם השניים העידו כי ההחלטות שלהם לפעמים לא תואמות למציאות או כפי שהסביר זאת גורם שעבד במערכת: "למכבי ת"א אין היום יד ורגל. קבלת ההחלטות שגויה, אין בעלים והנציג שלו לא קיים, אף אחד לא שומע אותו בכלל".

 

רוזן: "אני רואה את החורבן של השנה הבאה" 

שחקן העבר של המועדון, צביקה רוזן, שהיה מועמד להגיע למועדון בתור מנכ"ל או מנהל מקצועי, ניסה להסביר: "פעם אמרו תן לי שוער טוב ויהיה לי קבוצה וכן הלאה. בסופו של דבר הגיעו לתן לי ניהול טוב ותהיה לי קבוצה. אני בטוח שגולדהאר מנהל את העסקים שלו הרבה יותר טוב ממכבי ת"א. מי שמחפש ארבעה חודשים מנכ"ל או מאמן, צריך לחפש בציציותיו, כי אתה לא יכול לא למצוא. אם היה איש מקצוע רציני במערכת, נמני ויוסי מזרחי יכלו להמשיך לאמן ביחד, גם איוניר היה יכול להמשיך במערכת".

 

רוזן ממשיך: "בכדורגל כולם מבינים, ג'ק מבין, גולדהאר מבין, כל אחד רואה את זה קצת אחרת. ארקדי גאידמאק הגיע לבית"ר וניהל את העסק נכון, כשהביא את יצחק שום וגיורא שפיגל, שלקחו דאבל. ככה היה נראה שיהיה עם גולדהאר במכבי. עד המשחק נגד ירושלים יכולתי להגיד יש גביע, אבל עכשיו גם אין גביע.

 

"אני רואה את החורבן של השנה הבאה. מי שרוצה עונה טובה בשנה הבאה צריך להתחיל עכשיו. ההסתנוורות מתחילת השנה הובילה לכך שבמערכת אמרו הכל בסדר ולא צריך ניהול, לא צריך מאמן ולא צריך שחקנים אחרים. הכל התרסק להם".

 

יש שמאשימים את גולדהאר בכך שנתן למדוניאנין להישאר בקבוצה למרות בעיות המשמעת שלו (התפרץ לעבר איוניר, הושעה ונקנס), בגלל שכרו הגבוה. בעיני רבים מדובר בהתרפסות של הבעלים מול שחקן יקר, שאולי שם את עצמו מעל המועדון.

 

האריס מדוניאנין. מתייבש על הספסל וביציע (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
האריס מדוניאנין. מתייבש על הספסל וביציע(צילום: עוז מועלם)

 

רכש לא מספיק טוב, סכסוך בין השחקנים

גם בגזרת הרכש או מדיניות הרכש של גולדהאר נעשו טעויות רבות. הבעלים לא אפשר לצהובים להביא בתחילת השנה את השוער הפרואני/יהודי, סולומון ליבמן, בשל פערים כספיים של 40 אלף דולר.

התוצאה היא שמכבי נשארה עם שני שוערים צעירים דוגמת ברק לוי וגיא חיימוב, שלא מצליחים להיכנס לכפפות הגדולות של לירן שטראובר.

 

הדברים הקשים של רוזן מתחברים לעוד טעות אפשרית שגולדהאר עשוי לעשות בקרוב. מקורביו טוענים שבכוונתו להביא בשנה הבא צוות מקצועי זר, שיורכב ממאמן ומנג'ר טכני, דבר שהביא לזעמם של האוהדים שאמרו בעבר כי: "מאמן זר יהיה אסון לקבוצה". צריך לקחת בחשבון, שאף מאמן זר לא ממש הצליח בקבוצה בארץ. תוסיפו לזה את העובדה שעד שהוא ילמד את הכדורגל כאן יגיעו כמעט לחודש ופברואר והתוצאה תהיה ברורה מראש. עוד כישלון.

 

מוסא קונאטה ודור מיכה. נמחקו כמעט לגמרי מהרוטציה (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
מוסא קונאטה ודור מיכה. נמחקו כמעט לגמרי מהרוטציה(צילום: ראובן שוורץ)
 

לא רק גולדהאר אשם במצב הקבוצה, הרי בסופו של דבר השחקנים עולים על המגרש ולא הוא. אחת הבעיות בהקשר הזה היא שהמשמעת במכבי רופפת כמו שסיפר שחקן בקבוצה: "מה שקורה פה זו הפקרות, יש שחקנים שעושים מה שהם רוצים".

 

מקורבים לקבוצה טענו כי: "המחנאות בקבוצה קיימת ביתר שאת". הכוונה שלהם היא ליחסים עכורים בין השחקנים הצעירים והוותיקים, כתוצאה ממהפכת הצעירים שהונהגה בתחילת העונה ונכשלה. גורם שעבד במערכת הגדיל לעשות כשאמר: "פשוט חיסלו את רפי דהאן, דור מיכה וקונאטה, שהיו השחקנים הטובים בקבוצה". לטענת אותם מקורבים השחקנים הבכירים במועדון נידו את קונאטה ודהאן וממעטים לדבר עימם.

 

מהפכת הצעירים היא הסיבה לכישלון? 

האם מהפכת הצעירים שהובילו בתחילת השנה איוניר וגדי כרמלי, היא גם הסיבה לכישלון של מכבי? תלוי את מי ששואלים. יש שיגידו כי הדינמיות של הקבוצה הצעירה והתוססת מתחילת העונה הייתה הכח שלה וכאשר הוותיקים חזרו להרכב הכל התפרק. הצד השני מדבר על כך ששחקנים צעירים כמו משה לוגסי, לוי, מיכה (שלא הרבה לשחק לאחרונה) ועומר ורד, התרסקו כתוצאה מהמהלך.

 

"הצעירים במכבי ת"א זה דבר מבורך אבל הם לא יכולים למשוך לבד את העגלה", הבהיר ויקי פרץ, אחד משחקני העבר הגדולים של הקבוצה שהוסיף: "שחקני רכש אף פעם לא יצילו את המועדון. צריך לתת לשחקנים הצעירים של מכבי להבשיל ואם זורקים אותם למערכה מוקדם מידי זה פוגע בהם ופוגע בכל המערכת. אין מספיק זמן וסבלנות. אח"כ שולחים אותם מהמועדון וזו לא הצורה הנכונה".

 

פרץ ואבי נמני בתקופתם במכבי ת"א. "הצוות צריך להיות טוב" (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
פרץ ואבי נמני בתקופתם במכבי ת"א. "הצוות צריך להיות טוב"(צילום: ראובן שוורץ)

 

לפרץ יש תובנות נוספות לגבי ההתרסקות של הקבוצה. מדובר בהזדהות וצוות מאמנים: "תראה לי מישהו היום בקבוצה, מבלי לפגוע בשחקן זה או אחר, שנחשב היום לסמל במכבי ת"א? אין לנו אחד כזה. בזמני היו חמישה שישה שחקנים כאלה. בשביל להחזיר את מכבי לימים הקודמים צריך שחקנים כאלה שיגדלו מהמועדון. הצוות צריך להיות טוב. צריך להיות צוות של מאמנים ולא מאמן אחד, כי מאמן אחד לא יכול לנהל את מכבי ת"א".

 

במכבי התחילו להבין שהם מאבדים את האוהדים, שעד עכשיו עוד איכשהו שמרו על איפוק, אך עתה החלו למחות נגד ההנהלה והשחקנים. מלבד כל הדברים האלה יש שחקנים בקבוצה טוענים כי שחקנים אחרים מקבלים גיבוי לא מוצדק מהצוות המקצועי כמו לדוגמא עטר. תוסיפו לכך שהזרים לא מספקים את הסחורה וזאת בלשון המעטה, הלחץ התמידי במכבי ת"א ותקבלו את המתכון הבטוח לכישלון נמרץ. ואף אחד בכלל לא רוצה לחשוב על העונה הבאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיטשל גולדהאר
צילום: עוז מועלם
מומלצים