שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

ארץ המחירים העולים: רילוקיישן ליפן משתלם?

האם כדאי למנהל תשתיות מחשוב בעל ותק של כ-7 שנות ניסיון לעבור לטוקיו? אמנם ביציאה לבילוי, כוס משקה תעלה לו 15 דולר, אך הוא יצבור לא מעט חוויות. וכמה כסף יחסוך?

ב-11 במרץ ימלאו שנה לאסון הצונאמי ביפן וחרף העובדה כי המדינה עדיין משתקמת ומתאוששת מאחד האסונות הגדולים שפקדו אותה במאה האחרונה, כלכלתה נותרה חזקה - סך הייצור מקומי הינו כ-1.5 טריליון דולר בשנה.

 

כתבות אחרונות בסדרה

האם משתלם לעשות רילוקיישן לברלין?

משתלם לעשות רילוקיישן ללונדון?

כדאי למהנדס תקשורת לעשות רילוקיישן לניגריה?

רילוקיישן ליבשת הקטנה - אוסטרליה

 

השתלבות תעסוקתית בחברות הטכנולוגיה ביפן מציבה אתגרים גדולים ויחודיים ומאפשרת לעובד לקחת חלק בפיתוח טכנולוגיות ומוצרים העומדים בחוד החנית של התעשייה. לצד התעשיות המסורתיות ביפן: היי-טק, סמיקונדטור ורובוטיקה, תעשיית הרכב וחברות הטלקום, ישנן תעשיות אחרות המציעות הזדמנויות עבודה למערביים כגון חברות טכנולוגיות רפואיות, עיצוב תעשייתי, חברות ביוטק וננו טכנולוגיה.

 

היצע התפקידים שחברות ישראליות מציעות כולל מנהלי סניף והקמת אופרציה, תפקידים טכניים של תמיכת לקוחות כגון מנהלי פרויקטים טכניים, מנהלי צוותים ואנשי IT .

 

טוקיו מדורגת לרוב בין חמשת המקומות היקרים בעולם. המטבע היפני התחזק משמעותית בשנה האחרונה ושער החליפין הנוכחי הינו 78-80 ין לדולר לעומת 110-120 ין לדולר לפני כשנה, יש לקחת את התנודות בשער בחשבון כאשר בוחנים את כדאיות ההצעה.

 

מידע בסיסי על טוקיו

על אף היותה של טוקיו עיר גדולה וסואנת, רמת הפשיעה בה נמוכה והיא מעניקה תחושת ביטחון אישי גבוהה. בשנים האחרונות היגרו זרים רבים לטוקיו ועל כן קיים שילוט בשפה האנגלית ברחובות וברכבות, ורבים מהיפנים דוברים אותה.

 

ישנה קהילה ישראלית קטנה בטוקיו ומרכזיה הקהילה בבית חב"ד, JCC והשגרירות ואין ספק כי התאקלמות בן הזוג או המשפחה ביפן מצריכה זמן והכנה מראש שכן התרבות המקומית והמנהגים שונים בתכלית מהתרבות הישראלית. העט בטוקיו לא נופל מהיד בשעה חמש אחר הצהריים: יום עבודה סטנדרטי יכול להסתיים בתשע-עשר בערב.

 

הצלחת הרילוקיישן תלויה באופן בלתי מבוטל בהכנה תרבותית נאותה מראש שתקטין את תחושת הזרות: לימוד בסיסי של השפה והבנת המנהגים המקומיים לצד אופן התנהלות חיי היום יום. כך למשל, היפנים נמנעים ממבטים ישירים וממושכים,שמתפרשים כחוצפה. כמו כן, העברת ביקורת על המדינה או על הרגלים מקומיים אינה מקובלת, כך גם יש להתייחס בכבוד לכרטיס ביקור שניתן לכם: לא לקפל אותו, לא לכתוב עליו ולא לדחוף אותו לכיס כלאחר יד.

 

שכונות מגורים ודיור

שיבויה, היראו, ומגורו הינם אזורים מרכזיים לדיור, שמומלצים למערביים, אולם נחשבים יוקרתיים ויקרים. הדיור בטוקיו מתחלק לדירות במגדלי יוקרה (מנסיין), דירות בבניינים רגילים (אפאטו) או בית יפני (איקייניאה). הדירות קטנות יחסית למקובל בישראל והבתים היפניים מאופיינים בצניעות, הן במראה והן באבזור הפנימי.

 

ניתן למצוא דירות מרוהטות במלואן או דירות ללא ריהוט, ושכ"ד לדירה ביפן נע סביב 6,000-5,000 דולר לחודש, כתלות בגודל ובמיקום. העלויות השוטפות: חשמל, מסים מקומיים גז ודמי ניהול למגדל מסתכמות לא אחת ב-1,000 דולר נוספים.

 

פרמטר נוסף שמשפיע על גובה השכ"ד הוא מרחק הדירה מתחנת הרכבת: ככל שהמרחק קטן יותר ונגיש להליכה - כך שכ"ד יהיה גבוה יותר. בתרבות המקומית נהוג עם חתימה על החוזה לשלם לבעל הבית גם תשלום "רייקין" שהינו תשלום "תודה", מלבד תשלום "שטיקין" שהינו תשלום השכ"ד החודשי.

 

בחיפוש אחר דירות, מומלץ לפנות למשרד תיווך יפני שמתמחה בהשכרת דירות לזרים, שכן המתווך יקצר תהליכים ולרוב גם יוזיל את העלויות. לעיתים, המתווך מצליח לשכנע את בעל הנכס לוותר על תשלום הריקיין. יש לזכור כי מתח החשמל שונה ולכן אין טעם להעביר מוצרי חשמל בישראל, כל שכן שעלות רכישתם זולה באופן יחסי.

 

תחבורה

התחבורה בעיר מתבצעת ברכבות: יש רכבת עילית - JR, והרכבת התחתית העונה לשם צ'יקטדצו. עלויות תחבורה חודשיות בתוך טוקיו ינועו סביב 200-100 דולר לחודש, כתלות באזורי הנסיעה. בניגוד למקומיים שרבים מהם לא מחזיקים בכלי רכב, מערביים רבים רוכשים כלי תחבורה, בעיקר לצורך נסיעות מחוץ לעיר בסופ"ש ולטובת המשפחה. ניתן בהחלט לשקול לוותר על כך שכן קיימת תשתית רכבות מצוינת מחוץ לעיר.  

 

עלויות מחיה וכלכלה

האכילה בחוץ מקובלת מאוד ולרשות הסועדים קיים תפריט עשיר של אוכל מקומי, שישמח בעיקר את חובבי האוכל היפני. רצוי לחפש את המסעדות שמאכילות את המקומיים: עלותה של ארוחת צהריים הינה כ-10-8 דולר וארוחת ערב במסעדה עממית תסתיים "בנזק" קל יחסית: כ-30 דולר לרוב, כאשר המחיר כולל גם יין. עלותה של ארוחה במסעדה יוקרתיות יכולה להגיע ללא קושי ל-700-500 דולר לאדם.

 

מקובל כי קנייה בסופר נעשית באופן ממוקד ויומיומי. מחירי הירקות והפירות אינם זולים, כך גם מחירי הגבינות כאשר מבחר מוצרי החלב קטן. גובהו של סל קניות ממוצע לאדם ינוע סביב 50-40 דולר ויכלול מאכלים יפניים. כך למשל ,אוניגירי (סנדביץ אורז) ומגוון מאכלים נוספים שניתן להכין בבית. זוג יוציא כ-1,500-2,000 דולר לחודש בגין עלויות מחיה וכלכלה. אין ספק כי טוקיו יקרה מאוד למחייה.

 

בילויים

טוקיו מציעה שפע של אפשרויות ומקומות בילוי.

רופונגי – אזור בו יש מספר רב של בארים מערביים, כמו גם מועדונים דיסקוטקים וקלאבים לסוגיהם השונים.

גינזה – אזור יוקרתי שכולל מסעדות ברמה גבוהה מאוד, בארים ומועדונים אקסקלוסיביים.

שינג'יקו – אזור פחות מומלץ לבילוי :מתוייר ורועש שכולל שפע של מועדונים.

בילוי סטנדרטי בו ילגמו מספר דרינקים במועדונים יעלה סביב 70-60 דולר לאדם וכוס משקה תעלה כ-15 דולר, כאשר כניסה למועדונים הינה לרוב ללא תשלום.

 

תנאים סוציאליים ומיסוי

שיטת המיסוי ביפן הינה פרוגרסיבית ושיעורו נע בין 5% להכנסה שנתית של עד כ-26,000 דולר עד ל-40% בגין הכנסה הגבוהה מ-234 אלף דולר שנתי. השוהים היפן מעל 183 יום בשנה מחויבים בתשלום מסים במדינה.

 

המס ביפן נגבה ע"י שלוש רשויות: מדינה, עירוני ומיסוי פרפקטוראלי (חלוקה ל-47 אזורים במדינה), כאשר כל רשות גובה מס שונה בגין אלמנטים מסוימים.

 

בנוסף למס שנגבה, העובדים ביפן יידרשו לשלם אחוזים מהכנסתם, המשתנים בהתאם לגובה ההכנסה וזאת לטובת ביטוח בריאות ממלכתי ושאר תנאים סוציאליים. יחד עם זאת, זרים יזכו להנות מביטוח הבריאות הממלכתי, רק לאחר שהייה של שנה ביפן, וגם אז - הכיסוי בגין עלויות הטיפול וקבלת תרופות לא יהא מלא. על כן, חשוב להצטייד בביטוח בריאות פרטי. כמו כן, יש לוודא בעת הגעה לקבלת טיפול רפואי כי הצוות דובר אנגלית, דבר שאינו מובן מאליו.

 

כל עובד בגילאים 29-20 חייב להרשם לתוכנית ביטוח פנסיונית ללא קשר לאזרחותו, לצורך הבטחת הכנסה פנסיונית בגיל הפרישה. התשלום נעשה ללא קשר לרמת ההכנסה ועומד על כ-200 דולר לחודש.

 

מקרה המבחן

נבדוק את נתוניו של מנהל תשתיות מחשוב בעל ותק של כ-7 שנות ניסיון, אשר הוצע לו לבצע רילוקיישן ליפן. השכר המשולם לו בישראל הינו כ 22,000 ומלבד זאת הוא מקבל רכב ותנאים סוציאליים. לצורך המעבר, הוצע לו שכר שנתי של כ-130 אלף דולר, בתוספת השתתפות בתקציב דיור בגובה של כ-4,500 דולר לחודש. סה"כ מוצעת לו חבילת שכר חודשי ודיור בסך של כ-15,333 דולר לחודש והוא שוקל לבצע את המהלך עם בת זוגתו.

 


עלות מחיה ביפן

עלות מחיה ביפן
מרכיב עלות לחודש ביפן עלות לחודש בתל אביב
עלויות מחיה וכלכלה לזוג 6,000$ 1,312$
אחזקות רכב ודלק/נסיעות 200$ ללא
שכר דירה - 3 חדרים 5,500$ 1,563$
סך הוצאות לחודש 11,700$ 3,598$

  


שכר ביפן

שכר ביפן
רכיב סך הכל - יפן סך הכל - תל אביב
שכר נטו לאחר ניכוי חובה ומסים 8,800$ 3475$
הכנסה חודשית פנויה לאחר הוצאות 1,600$ 122$
חיסכון סוציאליות - ביטוח מנהלים וקרן השתלמות X 1,189$

 

אז האם רילוקיישן ליפן משתלם בשורה התחתונה?

רילוקיישן ליפן משתלם אם המעסיק מוכן לתקצב את חבילת הרילוקיישן בהתאם לרמת המחיה המקומית. אומנם מרכיב החיסכון אינו גבוה, אבל למי שנהנה מלימוד תרבויות חדשות ורוצה להנות מחוויה של חיים באחת הערים המתקדמות בעולם – טוקיו הינה הזדמנות לחוויה יוצאת דופן.

 

הכותבת היא מנכ"לית רילוקיישן ג'ובס, העוסקת ביעוץ והשמה בתחום הרילוקיישן. Relocationjobs.co.il

ורד פרבר: מנכ"ל חברת Japan Knowledge, מומחית לתרבות ועסקים ביפן www.japanknowledge.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טוקיו
צילום: AFP
עינת גז
צילום: פוטו פרג'
מומלצים