שתף קטע נבחר

צילום: gettyimages

קולטים את הענף: חתירה בלונדון 2012

כמו בכדורגל, גם בחתירה האולימפיאדה אינה נחשבת לאירוע השיא של הענף. התואר הזה שמור לתחרויות בין האוניברסיטאות, ובראשן המרוץ המסורתי בין קיימברידג' לאוקספורד. אגב, ידעתם שיו לאורי, דוקטור האוס, הופיע פעם במדי נבחרת הנוער של בריטניה?

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: פריז 1900.

מספר אולימפיאדות: 25.

מתי נכנסו נשים: מונטריאול 1976.

 

על רגל אחת

החתירה – התקדמות בסירה על פני המים בעזרת משוטים - היא אחד הענפים הוותיקים ביותר באולימפיאדה, וניתן למצוא את שורשיה עוד מימי מצרים, יוון ורומא. הענף כספורט תחרותי נולד ככל הנראה באנגליה לפני כ-300 שנה. בדומה לכדורגל, ובשונה ממרבית הענפים, האולימפיאדה אינה אירוע השיא של החתירה. התואר הזה שמור לתחרויות בין האוניברסיטאות, ובראשן המרוץ המסורתי בין קיימברידג' לאוקספורד, שנערך לראשונה בשנת 1829.

 

חתירה. אחד הענפים הוותיקים ביותר באולימפיאדה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
חתירה. אחד הענפים הוותיקים ביותר באולימפיאדה(צילום: gettyimages)

 

הסירות מתחלקות לשני סוגים: כאלה שבהן כל חותר משתמש בשני משוטים (סירות "סקאלס"), וכאלה שבהן כל חותר מופקד עד משוט אחד בלבד ("סוויפ"). מספר החותרים נע בין אחד לשמונה. בסירות בהן שמונה חותרים ישנו הגאי, ש"מכוון" את התנועה. בשנת 1996 באו לקראת החותרים השחיפים והכניסו קטגוריות נפרדות של משקל קל. מבכל מקצה תחרות עד 6 סירות במסלול שאורכו 2,000 מטר.

 

המטרה: לחצות ראשון את קו הסיום.

החוקים: .

• הפתעה: בניגוד למה שאולי מקובל לחשוב, לסירה מותר לעבור ממסלול למסלול, ובתנאי שאינה מפריעה לסירות האחרות.

• פסילה: בניגוד לאתלטיקה, לכל סירה מותר לפסול פעם אחת בזינוק. שתי פסילות בזינוק גוררת הדחה מהתחרות.

 

המעצמות הגדולות

עד שנות ה-60 ארה"ב הייתה הכוח המוביל בחתירה. בשנות ה-70 וה-80 מזרח גרמניה השתלטה על העסק, ובלי לרמוז שום דבר – רק נזכיר שחתירה היא ענף שדורש כוח פיזי עצום בפלג הגוף העליון, התמחות ידועה של המזרח גרמנים. כיום אין נבחרת אחת שעומדת בבירור מעל כל היתר, אם כי בריטניה, לעיני הקהל הביתי ובאחד הענפים הכי בריטיים, מועמדת לתת הצגה ולעמוד בראש טבלת המדליות אולימפיאדה שנייה ברציפות.

 

ארצות הברית שלטה בענף בשנות ה-60 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ארצות הברית שלטה בענף בשנות ה-60(צילום: Gettyimages)

 

החותרים הגדולים

עד שנות ה-80 נחשבו ויאצ'סלב איבאנוב (ברה"מ) ופרטי קארפינן (פינלנד) לגדולי החותרים בכל הזמנים. כל אחד מהם שלוש פעמים ברציפות במדליית הזהב בסירת יחיד. היום ישנו קונצנזוס לגבי זהות החותר הגדול בהיסטוריה: הבריטי סטיב רדגרייב – סליחה, סר סטיב רדגרייב - שקבע היסטוריה כשזכה במדליית זהב בחמש אולימפיאדות רצופות, מלוס-אנג'לס 1984 ועד סידני 2000. הרומנייה אליזבטה ליפה (חכו עם הבדיחה, יש דגש ב-פ') זכתה גם היא בחמש מדליות זהב, אם כי לא ברציפות.

 

אגב, גם יו לאורי, דוקטור האוס בשבילכם, החל את דרכו עם משוט ביד. בגיל 18 ייצג את בריטניה באליפות העולם לנוער, וכעבור שלוש שנים, ב-1980, הוא היה שותף להפסד הכואב של קיימברידג' לאוקפורד, בהפרש של מטר וחצי. והנה עוד אגב אחד: אביו, רן לאורי, זכה בזהב בתחרות הזוגות באולימפיאדת לונדון 1948.

 

חתירה בטבריה. גם בישראל יש תחרויות (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
חתירה בטבריה. גם בישראל יש תחרויות(צילום: אורן אהרוני)

 

תחרויות החתירה בלונדון 2012

תאריכים: 28 ביולי עד 4 באוגוסט.

מקום: איטון דורני.

מספר משתתפים: 550 (353 גברים, 197 נשים).

תחרויות הגברים: 8 (סקאל יחיד, אל זוגי, סקאל זוגי משקל קל, זוגות, רביעיות, סקאל רביעיות, רביעיות משקל קל, שמיניות).

מספר תחרויות הנשים: 6 (סקאל יחיד, סקאל זוגי, זוגות, רביעיות, רביעיות משקל קל,

שמיניות).

מבנה התחרויות: מקצי מוקדמות, רבע גמר, חצי גמר וגמר, שבו מתחרות 6 סירות. לאחר המוקדמות ייערך בית תנחומים, שבו תינתן הזדמנות נוספת להעפיל לרבע הגמר.

 

הזווית הישראלית

הענף מתחיל להתפתח בישראל, אך עדין לא שלח ניציגים לאולימפיאדה. מספר חותרים הופיעו בבייג'ינג 2008, אך לא באולימפיאדה ה"רגילה", אלא במשחקים הפראלימפיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים