שתף קטע נבחר

אחיות שובתות: "הופקרנו, אי אפשר לטפל בחולים"

המשא ומתן שנמשך עד 4 לפנות בוקר לא צלח, והאחיות פתחו בשביתת אזהרה בת 24 שעות. הן עובדות במתכונת שבת - ניתוחים רבים נדחו, מרפאות החוץ סגורות. "הגענו למצב שגם הכוחות האחרונים שלנו אפסו", אומרת אחות ותיקה באיכילוב

המגעים בין הסתדרות האחיות לבין משרד האוצר והבריאות לא צלחו, ואחיות בתי החולים פתחו הבוקר (יום ב') בשביתת אזהרה בת 24 שעות. הן עובדות במתכונת שבת ולכן מכונים ומרפאות חוץ יהיו סגורים לכלל הציבור ויוענקו רק טיפולים אונקולוגיים וניתוחים מצילי חיים. השירות האמבולטורי יפעל ללא אחיות.

 

עוד בחדשות ynet:

 

מהסתדרות האחיות נמסר כי השיחות עם האוצר, שנמשכו עד השעה 4 לפנות בוקר, הגיעו למבוי סתום. אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות, אמרה כי האחיות נדרשו לוותר על דרישתן להיאבק בעומסים בבתי החולים תוך התחייבות לשקט תעשייתי, וזאת מבלי שהאוצר ייתן מענה למצוקת העומס ההולכת וגוברת.

"הגיע הזמן שהאחיות יוכלו לתת בכל הארץ טיפול כמו שצריך. אנחנו כל היום מכבות שריפות. אנחנו קורסות וזועקות את זעקת החולים. הגיע הזמן שגם אזרחי מדינת ישראל יקומו כי צריך להיות להם אכפת מהטיפול שהמשפחות שלהם מקבלות. צריך להפסיק את הסאגה הזו", אמרה למהדורת החדשות של ynet ברדיו.

 

המסדרונות ריקים מאחיות. באיכילוב, הבוקר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
המסדרונות ריקים מאחיות. באיכילוב, הבוקר(צילום: ירון ברנר)

 

מאפייני שביתה נוספים, על פי הודעת הסתדרות האחיות:

  • רק תחנה אחת לבריאות המשפחה תפעל בכל עיר ותיתן מענה לפגים ולנשים הרות בסיכון.
  • אחיות בריאות התלמיד שובתות לחלוטין.
  • תתקיים תורנות אפידימיולוגית בלבד - למקרים דחופים של כלבת, דלקת קרום המוח והתפרצות מחלה מדבקת.
  • מרפאות חיסוני חו"ל תהיינה סגורות.
  • דגימות דם TSH ו-PKU תילקחנה בלשכות הבריאות באמצעות אחות תורנית.

 

את חומרת המצב הסביר יו"ר ועד האחיות בבית החולים שיבא בתל השומר, שמוליק בנטל. יחד עם המרדים הראשי של חדרי הניתוח הוא עבר על רשימת הניתוחים הדחופים שיתבצעו היום ואמר: "הפקירו אותנו במשך המון שנים והגיע הרגע שאנו אומרים בצורה ברורה - עד כאן. אנחנו לא מסוגלים לטפל יותר בחולים במתכונת הנוכחית".

  

לדבריו, התקן למחלקה עומד על 36 מיטות, אולם מדי יום מאושפזים בכל מחלקה לפחות 60 חולים. "האמת היא שאפילו הצוות ל-36 מיטות חסר", הוא ממשיך. "רפואה כזאת היא מרובת סיכונים, בראש ובראשונה לחולים. תקן האחיות בישראל פוחת והולך, ובהשוואה למדינות ה-OECD אנחנו עוד מעט גולשים למטה החוצה מהטבלה".

 

"אנחנו לא מסוגלים לטפל בחולים". האחיות שובתות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"אנחנו לא מסוגלים לטפל בחולים". האחיות שובתות(צילום: ירון ברנר)

 

עדי קנזו, אחות באיכילוב בתל אביב, מספרת כי היא וחברותיה מגיעות לבית החולים מלאות חשש לקראת כל יום עבודה. "אנחנו לא מצליחות לעמוד בלחץ הנוצר מכמות החולים היומיומית", היא אומרת. "כל יום מגיע הרגע שבו המחלקות מתמלאות. החולים מתחילים להצטבר במיון, אבל אין לאן לשלוח אותם".

 

המחסור באחיות לא מתחיל בבתי החולים אלא קודם לכן, במוסדות ההדרכה, מאחר שבתי הספר לסיעוד ריקים. "כרגע חסרות בישראל 2,400 אחיות ואין מצטרפות חדשות למקצוע", אומרת תמי זמיר, אחות באיכילוב. "כל שנה גדל המספר הזה ב-450 אחיות. ואני לא מאשימה את הצעירות. הן יכולות להרוויח במלצרות יותר מ-4,500 שקל לחודש, שזה משכורת של אחות מתחילה. קשה לנו להכריז על שביתה, אבל העומס עלול לגרום לנו לסכן חיים של חולים. אני לא רוצה להגיע למצב שבלילה אני אחשוב אם שכחתי משהו, או אולי נתתי מינון לא נכון".

 

שאול זכאי, יו"ר ועד האחיות באיכילוב מוסיף: "אנו דורשים מהאוצר להפוך את מקצוע הסיעוד למקצוע מועדף ולהעלות את השכר משמעותית. רק כך יצליחו להביא אנשים חדשים למערכת".

 

סוזי בן אליהו, אחות באיכילוב זה 22 שנה, מסכמת: "הגענו למצב שגם הכוחות האחרונים שלנו כבר אפסו. המצב כל כך חמור עד שאני מפחדת שכשאני אזקק לסיעוד, כבר לא יהיה בישראל מי שיטפל בי. אני כבר לא מדברת על המקצועיות ועל איכות העבודה אלא על שירות מציל חיים. לצערי, למשרד הבריאות זה לא הזיז עד היום. הציבור הישראלי חייב לקום על הרגליים האחוריות ולהבין שאין איש שלא יזדקק בחייו לסיעוד. אני שומעת יותר על מה שקורה בסוריה מאשר על מה שקורה במערכת הבריאות הישראלית אבל זה נושא שחייב להיות בנפשו של כל אחד ואחת".

פורסם לראשונה 27/02/2012 00:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האחיות באיכילוב. "אנחנו קורסות"
צילום: ירון ברנר
מומלצים