שתף קטע נבחר

להעפיל אל פסגת החלומות: צפון-מערב הודו

נופים פראיים של מדבריות, פסגות הרים מושלגות, עמקים פורים ואנשים מיוחדים במינם - צפון-מערב הודו מעניקה לכל אחת אפשרות להתחבר אל הטבע הבראשיתי-אישי ולגלות את העוצמות שבה, בואי להכיר את פסגת החלומות שלך

"האלים ודאי מתגוררים כאן ... זהו אינו מקום לבני אדם", כך תאר הסופר הבריטי-הודי רודיארד קיפלינג (שמוכר לנו בעיקר מ"ספר הג'ונגל"), את נופיה של צפון-מערב הודו בספרו "קים". לא פלא, אם כך, שצפון הודו הוא אחד האיזורים המתויירים ביותר בהודו ויש לו הרבה להציע למטיילים, החל מערים קדושות כמו רישיקש ואמריצר, נופי הימאליה עוצמתיים במנאלי, תרבויות טיבטיות מרתקות בדרמסלה ובחבל לאדאק, מקומות קסומים ומרוחקים כמו חבל קשמיר, כפרים נידחים אליהם ניתן להגיע בטרקים ועיירות "היל סטיישן " ששימשו את הבריטים לנופש כמו שימלה.

 

מפת צפון-הודו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מפת צפון-הודו(צילום: shutterstock)

 

עולם בראשיתי

נופים מרשימים ועוצמתיים מקדמים את כל מי שמגיע לצפון -מערב הודו, שם שוכנים הרי ההימאליה הנישאים לגבהים אדירים.

למרגלות הרי ההימלאיה שוכנים עמקי הנהרות הגדולים, כ-20 נהרות הזורמים מההרים מתלכדים לנהרות גדולים ובראשם: הגנגס, האינדוס ובראהמאפוטרה. נהרות אלה יוצרים מישורים ענקיים בצפון הודו. באזורים אלו התפתחה התרבות ההודית לפני אלפי שנה ועד היום זהו אזור בעל צפיפות האוכלוסין הגדולה ביותר בהודו.

 

בחבל ההימליה המערבי ואגן האינדוס כוללים 4 מדינות: פנג'אב - Punjab; ג'אמו וקשמיר - Jammu & Kashmir; הימאצ'ל פרדש - Himachal Pradesh; אוטרנצ'ל - Uttaranchal. אוכלוסיית החבל מונה כ-40 מיליון נפש ושטחו כ-270,000 קמ"ר (פי 13 מישראל ). החבל נתחם מצפון וממזרח על ידי סין (טיבט) ונפאל, ומצפון וממערב על ידי פקיסטן. גובל בדרומו במדינות הפדרציה ההודית: רג'סטאן, הריאנה, ואוטר פרדש.

 

הרי ההימלאיה המערביים והרכסים המסתעפים מהם תוחמים את האזור מצפון, ואגן הניקוז של האינדוס ויובליו תוחם את המרחב ממערב. האקלים סוב-טרופי לח בשפלה, הולך ונעש אלפיני-יבשתי ככל שמתקדמים ועולים צפונה לעבר פסגות ההימאליה. כמות המשקעים השנתית הממוצעת היא 1000 מ"מ.

 

אל הרי ההימאליה (צילום: רובי קסטרו) (צילום: רובי קסטרו)
אל הרי ההימאליה(צילום: רובי קסטרו)

 

יוצאים לדרך

פנג'אב, ארץ 5 הנהרות - פאנג'ב, מולדתם של הסיקים היא המדינה המרכזית והחשובה באזור. במרכזה העיר אמריצר בה ניצב מקדש הזהב בו נבקר ונבין מדוע הוא מושווה לא פעם למקדש בירושלים. המוצא האתני, המורשת לאומית, הדת, הלשון והתרבות של הסיקים שונות מאלה של ההינדים בהודו.

הסיקים הסיקים רואים את עצמם כאצילים והאומץ והיושר הם הערכים החשובים להם ביותר. הם שימשו כלוחמים הנאמנים ביותר בצבא הבריטי וידועים לנו מכל מקום בו יושבים הודים עם טורבן ברחבי העולם . מאז שקיבלה הודו עצמאות (1947) הם שואפים ל הגדרה עצמית כמדינה נפרדת מהודו.

 

עם סיום השלטון הבריטי ב-1947 הרגיש אזור פאנג'ב את ה "טרנספר" המוני במהלכו עברו אלפי מוסלמים והינדים בין הודו למדינה החדשה פקיסטן. בראשית שנות ה-50 של המאה ה-20 הגיעו לאזור הינדים וסיקים רבים שעברו מפקיסטן להודו.

 

הימצ'אלפרדש - "ארץ הרי השלג" - רכס ההימלאיה הגבוה בעולם נמצא במרכז אסיה ומפריד בין תת היבשת ההודית מדרום לבין מישורי טיבט בצפון, שם נמצאת הפסגה הגבוהה בעולם- האוורסט. הרכס משתרע ממזרח למערב: ממקורות נהר הברהמפוטרה (בהודו המזרחית), דרך בהוטן ונפאל, ועד למקורות נהר האינדוס, בפקיסטן.

 

בחלקו המערבי של הרכס הגבוה בעולם, בצפון הודו, שוכנת "ארץ הרי השלג" הידועה בשם הימצ'אלפרדש. אוכלוסייתה מונה כ-6 מיליון תושבים, שטחה כ-55,000 קמ"ר, ובירתה העיר שימלה (Shimla). בתחומי מדינת הימצ'אל עובר רכס ההימלאיה אשר חוצץ בין העמקים הירוקים ושופעי המים בצדה הדרומי מערבי ובין הרמות הגבוהות והצחיחות של הטראנס הימלאיה בצדה הצפוני מזרחי.

 

 (צילום: רובי קסטרו) (צילום: רובי קסטרו)
(צילום: רובי קסטרו)

 

בין שני צידי הרכס דרים אנשי ההרים. בצדו הצפוני אוכלוסייה טיבטית-בודהיסטית ובצדו הדרומי אוכלוסייה הינדית וסיקהית. בכך מהווה הימצ'אלפרדש נקודת מפגש בין-תרבותית המכילה ערב רב של קבוצות לשון, תרבויות, דתות ופולחנים ססגוניים היוצרים יחדיו פסיפס אנושי ותרבותי מרתק.

 

עם כינונה של הודו העצמאית ב-1947, נכללה הימצ'אלפרדש ב"איחוד מדינות ההר", ב-1966 צורפה למדינת פנג'אב, וב-1971 זכתה למעמד של מדינה בפדרציה ההודית. רוב תושבי המדינה הם הינדים (כ-95%), ובשנות ה-60 נוספו לאזור פליטים טיבטיים שביקשו מקלט מדיני בהודו בעקבות משטר הדיכוי שהנהיגו הסינים במולדתם ומעבר הדלאי למה , מנהיגם הרוחני לדרמסאללה. במחוזות הצפון (ספיטי, לאהול וקינאור), הגובלים עם טיבט, האוכלוסייה ברובה היא בודהיסטית. למעלה מ-85% מתושבי המדינה חיים בכפרים ומתפרנסים מחקלאות.

 

מן הרכסים המושלגים של הימצ'אלפרדש זורם נהר האינדוס המרשים לעבר פנג'אב השכנה באמצעות יובליו העיקריים הסוטלג' (Sutlej), הרבי (Ravi) והצ'נאב (Chenab). בכמה מערוצי הנהרות הוקמו סכרים ותחנות כוח הידרואלקטריות המפיקות חשמל בעבור המדינה ושכנותיה. יחד עם זאת נותרו בחבל חטיבות נוף שלמות בלתי פגועות מבחינה אקולוגית, אשר חלקים מהן הוכרזו שמורות טבע. הנופים הטבעיים מתאפיינים ברכסים מושלגים, קרחונים, נהרות ויערות בהם בעלי חיים רבים.

 

מחוז לאהול-ספיטי - הוא שם כולל לשני העמקים - שבעבר היו שני אזורים נפרדים - לאהול וספיטי.  פירוש השם ספיטי (Spiti) הוא "ארץ האמצע" על שם מיקומו של העמק בין טיבט להודו באזור הצפוני של הרי ההימלאיה הגבוהים. העמק הוא אחד מהאזורים הפחות מאוכלסים בסביבה, הררי מאד שנהר הספיטי עובר בו. האזור מזוהה עם הבודהיזם ומהווה מרכז מחקר תרבותי בודהיסטי אחד המנזרים העתיקים ביותר, מנזר טאבו, האהוב על הדלאי למה, נמצא באזור.

 

עמק לאהול הוא מקום מגוריהם של היאק והדזו (הכלאה בין יאק ובקר), יעלים, דובים ונמרי שלג. בשל קרבתם אורח החיים של הלאהולים והספיטים דומה, והאוכלוסיות, כמו גם שפה והתרבות של שתי הקבוצות קשורים זה בזה.

 

 (צילום: רובי קסטרו) (צילום: רובי קסטרו)
(צילום: רובי קסטרו)

 

החקלאות היא מקור הפרנסה העיקרי וגידול תפוחי אדמה הוא נפוץ. תעסוקה נוספת כוללת עבודה בתוכניות ממשלתיות, שירותים ממשלתיים ועסקים אחרים ומלאכות הכוללים אריגה. מאחר והמחוז הוא הררי ונוטה לרעידות אדמה, הבתים בנויים בסגנון ארכיטקטוני טיבטי המתאים לתכונות האזור.

 

חבל לדאק - חבל לדאק (לדאק פירושו "טיבט הקטנה") נמצא בשוליה המערביים של רמת טיבט, מצפון לפסגות ההימלאיה. בעבר שימש המקום כאזור מעבר לשיירות מסחר שהובילו לא רק סחורות אלא גם הפיצו השפעות תרבויות ודתיות. גבולותיו של חבל לדאק הם קו פרשת המים של רכס ההימלאיה מדרום ורכס קארקורם מצפון. במערב הוא גובל בקשמיר, ובמזרח עם מערב טיבט. השטח עצמו מכיל נופים עוצרי נשימה של פסגות מושלגות מול נופי מדבר ועמקים ירוקים המאוכלסים בכפרים קטנים. לתיירים האזור מזמן מסלולי הליכה רבים, חלקם על דרכי השיירות העתיקות העוברות במעברי ההרים התלולים וחוצות נהרות גועשים, דרכים אלה משמשות עד היום את המקומיים.

 

רישיקש (בהינדי: ऋषिकेश) - מוכרת כשער הכניסה להרי ההימלאיה, ממוקמת למרגלותיהם ושוכנת למקורות נהר הגנגס, משמשת כנקודת הפתיחה במסלול העלייה לרגל אל המרכזים הקדושים לדת ההינדו ונחשבת מרכז תיירות ועלייה לרגל מהחשובים בהודו. 

 

רישיקש נחשבת לבירת היוגה העולמית, קולות פעמונים מקדמים את הבאים לבקר במקדשים הרבים, להשתתף בקורסי היוגה והמדיטציה ולפגוש באבות (אנשי דת הינדים) לבושים בכתום. ראם-ג'ולה הוא האזור בו מתרכזים רוב האשראמים והטקסים הדתיים, ביניהם טקס התפילה "פוג'ה ארטי" המתקיים מדי ערב אל מול פסל של שיווה הממוקם מעל מי נהר הגנגס.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

רישיקש הפכה למפורסמת במערב, כך מספרים, כמקום בו להקת הביטלס פגשה את המהרישי מהש יוגי, ושם הקליט ג'ון לנון את השיר "The Happy Hrishikesh Song", יחד עם עוד 48 שירים שהלחינו "הביטלס" במהלך שהותם באשראם של המהרישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רובי קסטרו
צילום: רובי קסטרו
צילום: רובי קסטרו
צילום: רובי קסטרו
מומלצים