שתף קטע נבחר

איך זה עובד: מנגנון דלת

עשרות פעמים ביום אתם מפעילים אותן. חשבתם פעם באמת איך דלתות נפתחות ונסגרות? עידו גנדל פותח עוד צוהר להבנת הטכנולוגיה שמקיפה אותנו

ככל שחפץ, מכשיר או מערכת מסוימת משמשים אותנו לעתים קרובות יותר וללא תקלות, כך אנו נוטים להקדיש פחות תשומת לב לאופן הפעולה שלהם. המנגנונים של הדלתות הפנימיות בבית הם דוגמה מצוינת לתופעה: רק כשהידית מתפרקת, או שהמנעול נתקע, אנחנו נזכרים בעצם קיומו של המתקן הנסתר הזה, ובמקרה הטוב קונים יחידה חדשה להחלפה. אך מה בדיוק מתחבא שם בפנים? לאחרונה התגלגל לידיי מנגנון דלת ישן וחלוד אך תקין, אז ללא הקדמות מיותרות, בואו ונתחיל במלאכת הפירוק והחקירה!

 

מנגנון דלת פנימית, חלוד ולא בסביבתו הטבעית  (צילום: עידו גנדל) (צילום: עידו גנדל)
מנגנון דלת פנימית, חלוד ולא בסביבתו הטבעית (צילום: עידו גנדל)

 

איך זה עובד ב-ynet:

 

המכסה של קופסת המתכת החיצונית (הלוח התחתון הנסתר בתמונה) מוחזק במקומו על ידי לשוניות מתכת קטנות שכופפו מהשוליים פנימה, מה שמוכיח שהמנגנון לא מיועד לתחזוקה שוטפת – במקרה כזה היו מתקינים, ככל הנראה, ברגים. מכיוון שכל העסק טמון ממילא בתוך דלת, אין טעם גם בסגירה מאובטחת יותר. בקיצור, הפעלת מעט כוח על הלשוניות האלה בעזרת מברג גדול הספיקה כדי להזיז אותן מהדרך ולחשוף את קרבי המנגנון. שם אנו מגלים, לא במפתיע, שני אלמנטים נפרדים לגמרי: מנגנון הידית ומנגנון המנעול. ניגש, קודם כל, לידית.

 

מנגנון הידית בדלת פנימית. הפתיחה היא בכיוון השעון  (צילום: עידו גנדל) (צילום: עידו גנדל)
מנגנון הידית בדלת פנימית. הפתיחה היא בכיוון השעון (צילום: עידו גנדל)

 

ידיות הדלת מורכבות על ציר בעל חתך ריבועי, שדחוק בתוך חור רבוע תואם במנגנון. כאשר לוחצים על הידית, החלק הכסוף (במרכז) מסתובב עם אותו ציר וקורים מספר דברים: ראשית, הקפיץ הגדול והצפוף (הכי ימני בתמונה) נדחס ומנסה להחזיר את הידית למקומה. שנית, הקצה העליון של החלק הכסוף דוחף את הטבעת הקטנה שמימינו ואיתה את הקפיץ הקצר. הקפיץ הזה אמנם קצר אך גם נוקשה, מה שגורם למוט המתכת האופקי של הלשונית לנוע כולו ימינה. הלשונית יוצאת מהמשקוף, נכנסת לתוך המנגנון ומאפשרת לדלת להיפתח.

 

הקפיץ השמאלי הדק הוא זה שיחזיר את הלשונית ואת המוט למקומם בסיום התהליך, בין אם הלשונית נמשכה פנימה באמצעות הידית או שהופעל עליה לחץ ישיר מבחוץ, בעזרת האצבעות או בטריקה של הדלת. השיפוע בלשונית הוא זה שגורם לה, בהתנגשות עם שולי המתכת במשקוף, להחליק פנימה במקום פשוט לעצור את הדלת בהתנגשות אלימה.

 

אם שאלתם את עצמכם פעם למה אי אפשר לסובב ידית של דלת בכיוון הפוך, כלומר כלפי מעלה, הסתכלו שוב על הקצה העליון של החלק הכסוף: יש משמאלו מעצור שבולט מתוך המארז. מעצור נוסף נמצא נמוך יותר, בקרבת הציר, ומטרתו להבטיח שתנועת הידית תוגבל גם אם היא מסתובבת בכיוון ה"נכון".

 

הקצה הימני של מוט המתכת האופקי נראה כמו ראש של בורג, ואם לוחצים עליו מספיק חזק באמצעות מברג ומסובבים במאה ושמונים מעלות, אפשר להפוך את כיוון הלשונית ולהתאים כך את המנגנון לדלתות בעלות ידית מצד ימין או מצד שמאל, כפי שמודגם בסוף הסרטון.

 

 
נעבור כעת למנעול. המפתחות של דלתות פנימיות נוטים להיות פשוטים מאד וסטנדרטיים, כך שלא כדאי להשתמש במנעולים כאלה בדלת הכניסה. מעניין לציין שבמקרים רבים, הצורה של קצה המפתח (כשמסתכלים עליו דרך חור המנעול) דומה לאות L. מבחינת תפעול המנגנון אין לזה חשיבות מיוחדת: הסיבה לכך היא ככל הנראה שזה מונע מהמפתח להיכנס עמוק מדי ולצאת מהצד השני של הדלת. מבפנים, החור הנגדי נראה כמו תמונת ראי (בדומה לאות נ') שצורת ה-L אינה יכולה לעבור דרכה.

 

בניגוד ללשונית של הידית, את לשון המנעול אי אפשר לדחוף בכוח. רק המפתח מסוגל להזיז אותה, וגם הוא מוגבל לשני צעדים בלבד. אז מה קורה שם בפנים?

 

פרטי מנגנון המנעול של דלת פנימית  (צילום: עידו גנדל) (צילום: עידו גנדל)
פרטי מנגנון המנעול של דלת פנימית (צילום: עידו גנדל)

 

סיבוב המפתח בחור המנעול מבצע, למעשה, שתי פעולות. הראשונה היא הרמה של יחידת מעצור (מוסתרת בחלקה בתמונה), כך שהמעצור הקטן שבחלקה העליון יתרומם וייצא משקע קטן שנמצא בלשון המנעול. ברגע שהמעצור הזה בחוץ אפשר לעבור לפעולה הבאה, והיא דחיפה או משיכה אופקיות של לשון המנעול עצמה. כאשר המפתח משלים את הסיבוב, יחידת המעצור חופשיה לחזור למטה (בכוח המשיכה ובכוח קפיץ שמותקן למעלה), והמעצור נכנס שוב לאחד השקעים ומונע תזוזה נוספת.

 

בלשון המנעול שלושה שקעים עבור המעצור: הראשון (משמאל בתמונה למעלה) עבור מצב "פתוח", והשני והשלישי עבור סיבוב יחיד או כפול של המפתח. שני זיזים, שבולטים מהמארז לתוך חור אופקי מוארך בלשון המנעול, מבטיחים שהלשון לא תנוע לאף צד מעבר לשלושת המצבים הנ"ל. זיז דומה, שממוקם בין שתי "רגליים" אנכיות בצד התחתון של יחידת המעצור, מגביל את התנועה שלה.

 

כל זה, כמו כל כך הרבה מנגנונים מכניים אחרים, מוסבר הרבה יותר טוב בעזרת וידאו, אז הנה:

 

 

אופן הפעולה של מנעולים מתוחכמים יותר, כמו זה של דלת הכניסה, דומה למה שתואר כאן. ההבדל העיקרי הוא ששם, המפתח אינו מניע ישירות את לשון המנעול. הדבר מתבצע בתיווך של צילינדר, שהוא אחד המנגנונים המכניים העדינים והמורכבים ביותר בבית – אלא אם אתם מנגנים בפסנתר או כותבים במכונת כתיבה, וזה כבר עניין לכתבה אחרת.

 

לסיום, חידה. מדוע, בעצם, אנחנו זקוקים לשני מצבי נעילה, בסיבוב יחיד ובסיבוב כפול של המפתח?

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר להכנס לשיעור על הדלתות?
צילום: shutterstock
מומלצים