שתף קטע נבחר

הודו: תעודת זהות

מסע מלכת המדבר יוצא השנה לצפון-מערב הודו, אל ההרים, הכפרים, המנזרים והנוף הבראשיתי. הנה הזדמנות ללמוד על דברים נוספים שיש להודו להציע לכן

הודו היא תת-יבשת עצומה ומגוונת. תושביה שונים זה מזה, דוברים בה שפות שונות, נוהגים במנהגים שונים, מאמינים בשלל דתות. נופיה מציעים למבקר מגוון מדהים: בצפון הרי ההימלאיה האדירים, האזור הטיבטי לדאק ואזור הסיקים, מדרום לשם אגן הגנגס, רמת דקאן והדרום הטרופי. אל כל אלה כדאי להוסיף חופים נפלאים, שמורות טבע מפוארות ונכסים תרבותיים רבים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הודו - עובדות ומידע

בירה: ניו דלהי

שטח: 3,165,500 קמ"ר.

אוכלוסייה: כ-1,007 מיליון

שפות רשמיות: הינדית, אנגלית. מלבדן מדברים בעוד 1600 לשונות וניבים.

דתות: 82% הינדים, 8.5% מוסלמים סונים, 2.8% מוסלמים שיעים, 2% סיקים, 1.9% נוצרים פרוטסטנטים, 1.7% קתולים, 0.7% בודהיסטים, 0.4% ג'יינים.

חקלאות: יבולים עיקריים: אורז, חיטה, תירס, קטניות, קנה-סוכר, זרעי-שמן, כותנה, יוטה.

משק חי: בקר, תאו, כבשים, עיזים, עופות, דיג.

תעשייה: ענפים עיקריים: פלדה, אלומיניום, אופנועים, כלי-רכב, תכנות מחשבים, מוצרי נפט, מלט, קרטון ונייר, דשן חנקני, דשן זרחני, מוצרי יוטה, סיבים סינתטיים, מנועי דיזל וחשמל, קרונות רכבת.

אוצרות טבע: נפט, גז, מים, פחם, אבן גיר, אבץ, אפטיט, בוקסיט, ברזל, דולומיט, זהב, כסף, כרומיט, מגנזיט, מנגן, נחושת, עופרת, פוספוריט, עץ.

צורת שלטון: רפובליקה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

תחנות היסטוריות חשובות

  • 1526 - אירופים מגיעים להודו
  • המאה ה-17 - חברת "הודו המזרחית" הבריטית פועלת בהודו
  • 1784 - העברת השליטה לממשלת בריטניה
  • 1857-1859 - המרד ההודי
  • 1919 - תחילת מרי אזרחי בהנהגת מהטמה גנדי
  • 1947 – עצמאות הודו. מלחמה בין הודו לפקיסטן על השלטון בחבל קשמיר
  • 1948 – רצח מהטמה גנדי
  • 1950 – ריבונות בכל תת היבשת
  • 1984 - רצח ראש ממשלת הודו אינדירה גנדי
  • 1991 – רצח בנה, ראש הממשלה רג'יב גנדי
  • 1998 - הודו עורכת ניסויים גרעיניים
  • 2005 – הודו מצטרפת לארצות הברית ולסין כאחת הכלכלות הגדולות בעולם.

 

אתר לשכת התיירות של הודו: www.tourindia.com

 

הודו - אתרים בצפון

אמריצאר - העיר אמריצאר (Amritsar) שוכנת בלב הפנג'ב - אזור חקלאי פורה למרגלות ההימלאיה. במרכז העיר ניצב מקדש הזהב, האתר המקודש ביותר לבני הדת הסיקית. מדי יום נוהרים לכאן אלפי צליינים סיקים מזוקנים, חובשי טורבן, מכל רחבי הודו. הם באים כדי להתפלל במקום ולקיים את פולחני ההיטהרות שלהם.

 

בין לה למנאלי - אזור דהאנו (Dhanu) שבלדאק נפתח רק לאחרונה לתיירות. כיוון שהאזור היה מנותק מן העולם החיצון במשך דורות, חיים בני השבטים במקום על פי מסורותיהם ומנהגיהם המקוריים, הפרה-טיבטיים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בעיירה המיס (Hemis) נערך פעם בשנה פסטיבל דתי - מהחשובים בחגי הטנטרה הטיבטית-בודהיסטית. בחג, הנמשך ימים אחדים, רוקדים נזירים במעגלים דמויי מנדלה. הם לבושים גלימות משי צבעוניות ועוטים מסכות ענק של דמויות קוסמולוגיות מן הפנתיאון הטיבטי. הריקודים מבטאים את הניצחון הלא מושלם של הטוב על הרע ואת עליונות הרוחניות שמציע הבודהיזם על פני התלות בחיים חומרניים.

 

מעבר חארדונג (Khardong La) נחשב לכביש הגבוה בעולם. הוא משמש כדרך אל עמק נוברה (Nubra) המרוחק והמבודד שעל גבול טיבט. הדרך עוברת מהמדבר החשוף של רמת לדאק אל היערות ההרריים והערפיליים של אזור מנאלי. את נתיבה עושה הדרך בפיתולים חדים ובהפרשי גובה מסחררים, בנופים שאי אפשר להגזים בתיאור יופיים עוצר הנשימה.

 

תושבי האזור, "בדווים" של המדבר, מתקיימים מחקלאות מדברית, על ראשיהם טורבנים צבעוניים, והם רוכבים בגאון על גמלים חסונים. אזור זה נחשב בעיני רבים מהאתרים הנידחים המעניינים ביותר בהודו.

 

דראמסאלה (Dharamsala) - היא המרכז הרוחני והפוליטי של הגולים הטיבטיים ומקום מושבו של הדלאי לאמה. כאן הקימו הטיבטים מעין מובלעת של "טיבט חופשית" וריכזו במקום שרידים של מקדשים, ספריות וחפצי פולחן. כל זאת כדי לשמר את תרבות טיבט שקרסה במרד נגד סין בשנות החמישים של המאה העשרים.

 

חבל לדאק (Ladakh) - שוכן במדינת ג'אמו-קשמיר (Jammu Kashmir) ברכס ההימלאיה בצפון הודו. זהו מישור צחיח בגובה יותר מ-3000 מטרים, בצל הגשם של ההימלאיה. הצמחייה כאן דלילה ונדירה ואפשר למצוא אותה רק לאורך הנהרות. לדאק שייכת למרחב התרבותי והאתני של טיבט, וכמו ברמות טיבט, חיים באזור זה יותר רועי צאן ויאקים מחקלאים שמעבדים את האדמה.

 

בצוקי ההרים בלדאק בנויים ארמונות, מבצרים ומנזרים טיבטיים. האחרונים מכונים "גומפות" (gompa) וקל לזהותם בזכות צבעי הלבן-אדום שלהם. בגלל הבידוד הפיסי והרגישות הביטחונית באזור הגבול עם סין נפתחה לדאק לתיירות זרה רק לפני כ-25 שנה.

 

לה - העיירה לה (Leh) היא הישוב המרכזי בחבל לדאק ומשמשת כמרכז לטיולים בסביבה. בין האתרים המיוחדים בסביבות לה - מנזר ספיטוק (Spituk) המשקיף על נהר אינדוס, מנזר סנקר (Sankar) בפרברי העיר, המנזרים ליקיר (Likir) וריזונג (Rizong) , המנזר העתיק אלצ'י (Alchi) שציורי הקיר שלו הם אוסף דתי ואמנותי חשוב, ומנזר למאיורו (Lamayuru) הבנוי באזור חשוף וצחיח, דמוי נוף ירח. ארמון לה שתבניתו מזכירה את הפוטאלה בלהאסה בנוי על צוק מעל העיר.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מנאלי (Manali) - היא עיירת נופש בלב הרי ההימלאיה המערביים. העיירה בנויה בקצה הצפוני של עמק קולו (Kulu) וסביבה מתנשאות הפסגות המושלגות של ההימלאיה וטרסות חקלאיות ויערות מכסים את המדרונות התלולים. בתי העץ שבעיירה מנאלי העתיקה יוצרים סמטאות צרות ומתפתלות, המרוצפות חלוקי אבן. דוכניה והשוק שלה עמוסים פירות, אריגי צמר וחפצי אמנות טיבטיים. כפרי הסביבה בנויים אף הם בקתות עץ, ופרנסת תושביהם על גידול תפוחים, ירקות ופרג להפקת אופיום.

 

סיקים - מדינת סיקים (Sikkim) היא מדינה בודהיסטית טיבטית בהימלאיה, מזרחית לנפאל. עד הצטרפותה להודו בשנת 1975, הייתה סיקים ממלכה עצמאית. הממלכה העשירה, ששגשגה בזכות שליטתה על דרכי המסחר, מצטיינת במנזריה הנאים. סיקים היא כיום אחת המדינות המרכיבות את הפדרציה ההודית.

 

עובדות מעניינות על הודו

ארבע דתות - הודו היא המדינה בה חיים הכי הרבה מאמינים הינדים בעולם. 801 מיליון הינדים חיים ברחבי המדינה הענקית. לצידם חיים 133 מיליון מוסלמים. נתון זה מציב את הודו כמדינה עם אוכלוסיית המוסלמים השנייה בגודלה בעולם. רק בפקיסטן, בה חיים 152 מיליון מוסלמים מתגוררים יותר מאמינים מדת זו. לאור שני נתונים אלה האוכלוסייה הבודהיסטית בהודו אינה גדולה במיוחד. רק 8 מיליון בודהיסטים חיים ברחבי הודו. עובדה זו מציבה אותה במקום השמיני בעולם. בסין חיים הכי הרבה בודהיסטים. אבל הנתון המפתיע מכולם שמור דווקא למאמינים הנוצרים. 70 מיליון נוצרים חיים בהודו. נתון זה מציב אותה כמדינה השביעית בעולם בגודל האוכלוסייה הנוצרית.

 

מים רבים - הודו היא המדינה השלישית בעולם (אחרי ארצות הברית וקנדה) בשטחי המים שנמצאים בתחומה. הכוונה לשטח הכולל של של נהרות, אגמים וימות פנימיות בשטח המדינה. כמעט עשרה אחוזים משטחה העצום של הודו מכוסים במים.

 

 (צילום: רובי קסטרו) (צילום: רובי קסטרו)
(צילום: רובי קסטרו)

 

מבול - שני ישובים בהודו - מאוסינראם וצ'ראפוני - מופיעים ברשימת עשרת הישובים בהם יורד הכי הרבה גשם בעולם. בשני המקומות האלה ירדו 11,000 מילימטר גשם בשנה האחרונה. רק לשם השוואה בתל אביב יורדים בממוצע 500 מילימטר גשם בשנה.

 

מינים בסכנה - הודו ניצבת במקום השני בעולם בספירת מיני יונקים בסכנת הכחדה. 86 יונקים שמצבם דורש הגנה נספרו בהודו. מקדימה אותה רק אינדונזיה בה נספרו 147 מיני יונקים בסכנת הכחדה.

 

ארץ הבקר - הודו ניצבת במקום הראשון בעולם בספירת ראשי הבקר שרועים בתחומה. בשנת 2003 נספרו בהודו 226 מיליון ראשי בקר. במקום השני ובפער גדול ניצבת ברזיל עם 176 מיליון ראשי בקר ובמקום שלישי סין עם 108 מיליון.

 

הכי הרבה לידות - בהודו נולדים 24,111,501 תינוקות בשנה (נתון מ-2005). עובדה זו הציבה אותה במקום הראשון בעולם במספר הלידות. היא מקדימה את סין בה נולדו באותה שנה 16 מיליון תינוקות ואת ניגריה בה נולדו 5,303,493 תינוקות.

 

מדינה ענקית - הודו היא המדינה השביעית בגודלה בעולם. רק רוסיה, קנדה, סין, ארצות הברית, ברזיל ואוסטרליה גדולות ממנה בשטחן. הודו היא כיום המדינה השנייה בעולם בגודל אוכלוסייתה. רק בסין חיים יותר אנשים. על פי התחזיות הנוכחיות תהפוך הודו בשנת 2050 למדינה המאוכלסת בעולם. עד אז יחיו בה 1.6 מיליארד בני אדם.

 

הערים הגדולות - בארבעים ערים בהודו חיים יותר ממיליון תושבים. נתון זה מציב אותה במקום השלישי בעולם אחרי ארצות הברית בה יש 51 ערים עם יותר ממיליון תושבים וסין בה יש 45 ערים כאלה.

 

 (צילום: רובי קסטרו) (צילום: רובי קסטרו)
(צילום: רובי קסטרו)

 

10 היבטים חשובים בהודו

1. תרבות - התרבות בהודו היא מהעשירות והעתיקות בעולם כולו. היא מכילה יצירות ספרות מפוארות, עתיקות ובנות ימינו, מוסיקה, מחול אמנות םלסטית וכמובן תעשיית קולנוע מהגדולות והפעילות ביותר בעולם. המאפיין הבולט ביותר של התרבות ההודית הוא המגוון העצום שהיא מכילה. הריבוי הזה נובע מאופייה של המדינה הענקית ומההשפעה הרבה שחדרה אליה בגלל כובשים מבחוץ ובגלל שכנים כסין.

 

2. אדריכלות - האדריכלות המוגולית המפוארת, שהטאג' מהאל הוא הדוגמא המפורסמת ביותר שלה, היא הבסיס לכל האדריכלות ההודית בת ימינו. אל תקופה אדירה זו יש להוסיף מבנים שנבנו בתקופת השלטון הבריטי, שתרם לא מעט מבנים קולוניאליים מרשימים למדינה. סיור בהודו כולל ביקור במקדשים רבים, שהאדריכלות שלהם מושפעת לעיתים קרובות מתרבויות שכנות, מארמונות שהם תערובת של בנייה מקומית ובנייה קולוניאלית וממבנים מרשימים רבים אחרים, שהם יצירות הודיות מקומיות אותנטיות.

 

3. האוכל - המטבח ההודי מתאפיין במגוון עשיר של מאכלים אזוריים ושימוש מתוחכם בצמחים ובתבלינים. אורז הוא המאכל הפופולרי ביותר בדרום ומוצרי חיטה פופולריים בצפון. תבלינים כפלפל שחור, מוצאם מהודו. את מעדני המטבח ההודי אפשר למצוא בכל אחת מהערים הגדולות. כל זה נכון אבל עוד לא אמרנו כלום על המנגו - עד שלא אכלתם מנגו משובח בהודו, לא טעמתם כלום.

 

4. משקה - לאסי הוא שמו של משקה מקומי מתוק שכדאי לנסות. למעשה זה יוגורט נוזלי ומתוק שעשוי לשמש ארוחה שלמה. לדעת רבים הלאסי הכי טוב מוגש באמריצאר. אחרים טוענים שאין מתחרים לזה של גואה או לזה של ג'איפור. חשוב לוודא שלא הוסיפו ללאסי שלכם מים או קרח. לא כדאי גם להזמין באנג לאסי, שכן אז ימהלו בתוכו קצת מריחואנה.

 

5. ספורט - ענף הספורט הפופולרי ביותר בהודו הוא הקריקט. ההודים ירשו אותו מן האנגלים אבל מצטיינים בו מאז בכוחות עצמם ומביסים לעיתים קרובות את המורים מבריטניה. הוקי שדה, ענף בריטי אחר, הוא אמנם הספורט הלאומי, אבל הקריקט פופולרי ממנו בהרבה. ענפים אחרים הם הכדורגל, הגולף והטניס.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

6. חוויה מיוחדת - כל מפגש עם פיל הוא חוויה מיוחדת במינה. למרות שאנו מצפים לפגוש פילים בסביבה טבעית בהודו אפשר להיתקל בהם במרכזה של עיר סואנת כמומבאי או דלהי. מחוץ למקדש הינדי סמוך למדוראי ניצב באורח קבע פיל שמעניק ברכות על אלה שמעניקים לבעליו רופי.

 

7. מונומנט - אין תחרות לטאג' מהאל. המאוזוליאום הלבן הסימטרי והמבהיק שניצב באגרה ונבנה כזכר לאהבתו של שאה ג'יהאן לרעייתו המנוחה מומתאז נמנה כיום עם שבעת פלאי תבל. בלילות ירח מלא החוויה נחשבת נפלאה במיוחד.

 

8. מסורת - החברה ההודית מאופיינת בעיקר בחלוקה מעמדית ברורה וקשיחה. כל הודי יודע להסביר לאיזה מעמד שייכת משפחתו, איך זה משפיע על חייו ומה המשמעות של החלוקה המעמדית. החלוקה לקאסטות היא אחת המסורות החשובות בהודו וההשפעה שלה עצומה, גם אם לעיתים נסתרת, בהודו בת ימינו.

 

9. שמורת טבע - שמורת פריאר בחבל קראלה (Periyar Wildlife Sanctuary, Kerala) מפורסמת בזכות עדרי הפילים ששועטים בה. בעלי מזל מיוחד יזכו לראות בה גם נמרים. הסיור בשמורה דורש הדרכה וזהירות מיוחדים, אבל מאפשר מפגשים מרגשים במיוחד עם בעלי חיים נדירים.

 

10. רק בהודו - החופים של גואה עשויים לספק שעשועים אינסופיים. אחד מהם הוא המראה של תיירים מערביים, תושבים הודים ועשרות פרות שמשתזפים זה לצד זה על החוף. חופי גואה הם אכן בין החופים היפים בעולם, אבל זה כמובן לא מונע את כניסתן של הפרות הקדושות לאזורי החוף.

 

 (צילום: רובי קסטרו) (צילום: רובי קסטרו)
(צילום: רובי קסטרו)

  

שיחון קצר

מילים וביטויים שכדאי לדעת בהינדית

  • Suprabhaat בוקר טוב
  • Shubh sundhyaa לילה טוב
  • Aap kaisey hain? מה שלומך?
  • Mein theek hoon, shukriya! טוב תודה
  • Aur aap? ואתה
  • Theek-thaak ככה ככה
  • Shukriyaa תודה
  • Arrey, Dost!. שלום, חבר!
  • Mujhey aapkee bahut yaad aaee התגעגעתי אליך
  • Kyaa chal rahaa hai?; מה חדש
  • Zyaada kuch nah לא הרבה
  • Phir milen-gay.! להתראות
  • Hum kho gaye hain. איבדתי את הדרך
  • Kya mein aapki madad kar sakta האם אני יכול לעזור לך?
  • Kya aap meri madad kar saktey hain? האם אתה יכול לעזור לי?
  • śaucaghara/ pharmacy kahaan hai? איפה השירותים/בית המרקחח?
  • Ek minat רק רגע
  • Ek minat תמתין בבקשה
  • Yeh kaisey diyaa? כמה זה?
  • Kshama keejeeae סלח לי
  • Mere saath aaeeyé בוא איתי
  • Kyaa aap (angrézee/hindi) mein baat kar saktey hain? האם אתה מדבר אנגלית או הינדית?
  • Bus thodaasaa רק קצת
  • מה שמך? Aapka naam kyaa hai?
  • Meraa naam …hai שמי הוא
  • Aapsey milkar khushi hue נעים לפגוש אותך
  • Aap bahut dayaloo hain! אתה אדיב מאוד
  • Aap kahaan sey hain? מאיפה אתה?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
מומלצים