שתף קטע נבחר
צילום: אייל קרן

כיסונים לפורים: חצילים מחופשים

להתחפש כל אחד יכול, אבל לחפש חצילים (ועוד מיובשים!) - את זה רק רותי קינן יכולה לעשות. מתכון פורימי ושמח של שיפודי חצילים במילוי בשר

ביום כיפור ובחג פורים היתה סבתי עליה השלום מגישה קרפלך, כיסנים ממולאים במבטא אידישאי מובהק. למה כיסנים? כי המילוי שלהם "געהאקטע", מולקה (במשמעות דפוק, קצוץ או טחון) ומסמל את ההכאה שביום כיפור על חטא, בפורים את המן. מי אני שאשבור לה את המסורת?

 

עוד בערוץ האוכל:

אוכלת סרטים: משלוח המנות התוניסאי של סבתא עליזה

מבדק אוזני המן הגדול: בוחרים את האוזניים המצטיינות

לכל מתכוני הפורים של ערוץ האוכל

 

לפני זמן לא רב שלחו לי מחוות התבלינים שבגליל מאכל שנראה אקזוטי עד מוזר ולא במיוחד מעורר תיאבון. שורה של מעין שקיקים מיובשים, מושחלים על חוט. בהסבר שנלווה להם, נאמר שאלה חצילים מיובשים (צריך לגייס הרבה דמיון כדי לנחש), שמתנהגים כמו פטריות מיובשות: אחרי שרייה קצרה במים רותחים הם חוזרים ומקבלים את צורתם המקורית ואז ניתן למלא אותם ולבשל מהם מעדנים.

 

מצוידת בספקנות מושרשת ובסקרנות חסרת מעצורים החלטתי לנסות. הסרתי את הירקות האפרוריים והיבשושיים מהחוט, הנחתי בקערה והצפתי במים רותחים. תוך דקות חזר להם הצבע לפנים- סגלגל כהה, שרימז על עברם הטרי. אחרי שרייה של 10 דקות הם גם הפכו רכים וגמישים. מה שהתקבל היו מעין כיסים קטנים, שממש מבקשים מילוי.

 

חצילים מיובשים ממולאים בבשר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
חצילים מיובשים ממולאים בבשר(צילום: ירון ברנר)

 

הכנתי מלית בשר כמו זו שאני נוהגת למלא בה ירקות אחרים ובתוך דקות היתה לי ערימה נכבדה של כיסנים. אחרי כשעה יכולנו כבר להתענג עליהם, בצירוף עם סלט ירוק נחמד, כמנה עיקרית לארוחה חגיגית. והתברר שיש כאן תגלית אמתית. אף כי איש לא ניחש מהי העטיפה המסתירה את המילוי - כולם, כולל הטף, אהבו מאוד את התוצאה.

 

והנה פורים, חג ההכאות, בפתח, ולי יש מתכון לכיסנים ממולאים מקוריים שלא די בכך שהמלית שלהם "מוכה" כדבעי, הם גם סוג של מאכל בתחפושת, ממש באווירת החג. אז אם לא די לכם באוזניים הממולאות של המן כדי לחוש שיצאתם חובת גינוי הצורר, הנה לכם גם חצילים ממולאים שיסגרו לכם את פינת ההלקאות. ואם לא, תשמרו לארוחה החגיגית הבאה!

 

חג שמח!

 

כיסני חצילים מיובשים

המרכיבים (לכ-35 יחידות):

100 גרם חצילים מיובשים

1/2 ק"ג בשר טחון

1/3 כוס אורז

4 כפות רוטב עגבניות או קטשופ

2 שיני שום כתושות

2 כפות פטרוזיליה קצוצה

1 כפית בהרט

מלח, פלפל

3 כפות שמן זית

1 כוס ציר (מרק) עוף

2 כפות דבש או סילאן

מיץ מ-1 לימון

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את החצילים המיובשים במים רותחים למשך 10-15 דקות עד שהם מתרככים. מסננים מהמים, מנערים ומייבשים בתוך המסננת.
  2. מערבבים את הבשר עם האורז, הרוטב או הקטשופ, השום, הפטרוזיליה, הבהרט, מלח ופלפל לתערובת אחידה. ממלאים את החצילים בתערובת וסוגרים בקיסם מעץ.
  3. מחממים מעט את השמן בסיר רחב. מניחים את החצילים הממולאים בצפיפות, רצוי בשכבה אחת. יוצקים עליהם את הציר ומעט מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
  4. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-45 דקות. יש להציץ מדי פעם כדי להבטיח שיש מעט נוזלים בסיר כדי שהחצילים לא ייחרכו ולהוסיף מעט מרק או מים רותחים, אם יש צורך.
  5. מערבבים את מיץ הלימון עם הדבש או הסילאן. יוצקים על החצילים שבסיר, מגבירים את הלהבה ומבשלים עוד כ-5 דקות בסיר פתוח עד שכל הנוזלים מתאדים ונותר רק השמן.

 

כיסני חצילים מיובשים  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
כיסני חצילים מיובשים (צילום: ירון ברנר)

 

  • לכל הטורים של רותי קינן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ממיובשים לממולאים - חצילים
צילום: ירון ברנר
מומלצים