שתף קטע נבחר

קונים בגדים בזול? אתם תורמים למחסור במזון

הביקוש הגבוה לכותנה לייצור בגדים זולים, גורם לחקלאים רבים להחליף התמחות. התוצאה: אספקת המזון העתידית תחת איום

איום חדש על אספקת המזון העולמית: חקלאים רבים נוטשים את גידולי המזון לטובת גידולי כותנה, כדי לענות על הביקוש הגבוה לייצור בגדים. התוצאה עלולה עליות במחירי המזון, שרושמים כבר עכשיו מחירים גבוהים. כך מדווח הגרדיאן הבריטי.

 

עוד בערוץ כלכלה ירוקה :

 

אמנם הסיבה שהביאה את החקלאים להחליף התמחות על פי הדיווח, נובעת מהמחירים הגבוהים של הכותנה בשנת 2011. עלייה זו עתידה להוביל לירידה במחירי הכותנה עוד השנה, מגמה שצפויה להמשיך בשנה הבאה.

 

הקרקע החקלאית מכסה כעת רבע משטח כדור הארץ, אך לא כולה מנוצלת לגידול מזון. על פי הנתונים, הכותנה היוותה אמנם רק 4% מכלל היבול העולמי אשתקד, אך התמונה שונה מבחינת אחוז ניצול הקרקע: 3 מגדלות הכותנה הגדולות בעולם - ארצות הברית, סין והודו - מגדלות 50 מיליון אקרים של כותנה, לעומת 40 מיליון אקרים של מזון ו-32 מיליון אקרים של יבול להפקת ביו-דלקים.

 

מגמה זו נחשבת למסוכנת, משום שהיא עלולה לאיים הביטחון באספקת המזון בעתיד ולהוביל למחסור. על פי הדיווח, מגמה זו צפויה להשפיע בעיקר על אסיה, אפריקה והמזרח התיכון.

 

קטיף כותנה באוזסקיסטן (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
קטיף כותנה באוזסקיסטן(צילום: איי פי)

 

סופה של האופנה הזולה?

עם זאת, מהדיווח עולה שגם הכותנה וגם המזון עתידים לפנות את מקומם ליבול לייצור ביו-דלקים, הקלים יותר לגידול ולתחזוק. מכיוון שהכותנה אינה חומר גלם הכרחי לקיומו של המין האנושי, בניגוד ליבול לצורך ייצור דלק, השטח המשמש לגידולי הכותנה עתיד להצטמצם בעתיד, מה שיוביל שוב לעליות מחירים וכתוצאה - לקיצה של האופנה הזולה.  

 

קמעונאיות האופנה יעמדו בפני 3 אפשרויות", הסבירה פמלה ראבאסיו, מחברת המאמר ויועצת בחברת Ethical Fashion Consultancy. הראשונה לדבריה, תהיה להקטין את מתחי הרווחים של הספקים.

 

"במילים אחרות", אמרה ראבאסיו, "היצרניות יידרשו לספוג את העליות במחירי חומרי הגלם ולא הקמעונאים. הספקים עשויים לקזז זאת באמצעות הפחתה של המשכורות של העובדים, או צמצום במספר העובדים והגדלת השעות לעובדים הקיימים". התוצאה תהיה לדבריה פגיעה במוניטין של החברות. 

 

אפשרות אחרת לדבריה, היא שהקמעונאיות יספגו את העלייה במחירי חומרי הגלם בעצמן, בתמורה להפחתה במשכורות. האפשרות השלישית היא שהעלייה במחירי חומרי הגלם תגולגל אל הצרכנים. 

 

בכל מקרה, כל אחד מהתרחישים הללו יוביל למותה של האופנה הזולה - וייתכן שמדובר בדבר טוב, שכן השינויים התכופים החלים בה והעובדה שמדובר בבגדים זולם שקל לזרוק - הפכו אותה זה מכבר לגורם הידוע בתרומתו ללהידלדלות במשאבי כדור הארץ.


פורסם לראשונה 11/03/2012 14:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים