שתף קטע נבחר

בית ליסין קיבל תקציב ממשרד התרבות

לאחר ההודעה על עיכוב 50% ממשכורתם לחודש פברואר, יקבלו עובדי בית ליסין את שארית שכרם בזכות מיליון שקלים שהוזרמו לתקציב התיאטרון

אחרי סוף שבוע של חוסר וודאות יכולים היום עובדי תיאטרון בית ליסין לנשום לרווחה. הבוקר הזרים משרד התרבות מיליון שקלים לתיאטרון. הכסף, כך אומרים בבית ליסין, יועבר מיידית לתשלום 50% הנותרים משכר חודש פברואר שעוכבו בשל מצוקה בתזרים מזומנים. כפי שפורסם ב-ynet לראשונה את ההודעה על עיכוב השכר קיבלו עובדי התיאטרון במייל במהלך הימים האחרונים. "בשל מצבו הקשה של התיאטרון, נאלצת ההנהלה לנקוט בצעדים מיידיים על מנת לאפשר את המשך קיום פעילות התיאטרון כסדרה", נכתב במייל.

 

פינס. "לא רוצה להגיע למצב הזה" (צילום: דניאל קמינסקי) (צילום: דניאל קמינסקי)
פינס. "לא רוצה להגיע למצב הזה"(צילום: דניאל קמינסקי)

 

לצד עיכובי השכר הודיעו בבית ליסין גם על רשימת צעדים למזעור ההוצאות בהם ביטול ההפקה "פגישה מקרית" של קבוצת הצעירים וביטולו של פסטיבל "פותחים במה" למחזאות ישראלית מקורית, פרויקט הדגל של התיאטרון.

 

מנכ"לית תיאטרון בית ליסין, ציפי פינס, אומרת היום ל-ynet: "מיליון השקלים הועברו הבוקר ולכן מחצית שכר חודש פברואר יועבר מיידית לעובדים. אי העברת הכסף בזמן יוצרת לתיאטרון בעיה אמיתית אבל מעבר לכך בית ליסין הגיע לרגע האמת. אין לנו יכולת לגרור יותר את הגירעון המצטבר שעומד על כ-6 מיליון שקלים, ולהמשיך לתפקד כרגיל. הקשיים הם קשיים אמיתיים וניאלץ לעשות סדרה של פעולות על מנת לייצב את התיאטרון. כמנכ"לית התיאטרון אני אומרת בפירוש: אני לא רוצה למצוא את עצמי במצב שאינני יכולה לשלם משכורות. זה לא תקין. הגענו למצב שלא היינו בו מעולם ואין לנו כוונה להשאר בו".

 

תיאטרון בית ליסין שמר לאורך השנים האחרונות על איזון תקציבי למרות הגירעון שהלך והצטבר מסיבות שונות. על השאלה כיצד הגיע התיאטרון למצב זה עונה פינס: "המחירים במשק עלו עלייה מזדחלת אבל משמעותית בעוד שאנחנו לא קיבלנו כל שיפוי על ההתייקרויות. לצד תשלומי חובה חדשים שלא היו קודם לכן, תשלומי פנסיות שנפלו עלינו, היקף הולך וגדל של שעות נוספות שגם אותן צריך לשלם. ההוצאות גדלו וההכנסות קטנו. זה מה שקרה. מחירי ההצגות לא ריאליים. מחירי הכרטיסים לא ריאליים. הכל נמוך מדי. גם המחיר שבו נמכרות הצגות לפריפריה הוא לא הגיוני. נסיעות מייקרות בטירוף את הוצאות התיאטרון ואנחנו לא מקבלים על זה החזר. תיאטרון בית ליסין מתחרה עם שאר התיאטרונים ובגלל שכולם בקשיים כספיים, כולנו מורידים מחירים. זה קצת דומה לפשיטת הרגל של שוק הספרים. אנחנו עוד לא שם אבל לא רחוקים".

 

מה הפתרון?

 

"צריך להקים מחדש את וועדת שלח שבדקה לפני 18 שנה האם תקציב התיאטרון ראוי ולהגיע למסקנות שיפתרו את המצוקה. מפת התיאטרון השתנתה. התיאטרון הישראלי הפך לתיאטרון על גלגלים שנוסע בלי סוף וכבר לא מציג רק בתל אביב. זה מתרגם לכסף ולכן בהתאם, צריך לחשוב מחדש על היקף התקצוב הציבורי הן מצד המדינה והן מצד הרשויות המקומיות. בבית ליסין מעולם לא היתה תכנית הבראה כיוון שתמיד הצלחנו לנהל את עניינינו. אם בארזים נפלה שלהבת, מה יאמרו אזובי הקיר. צריך לבדוק מה קרה כאן".

 

בבית ליסין מדגישים כי הכסף שהוזרם הבוקר לתקציב התיאטרון ישמש לתשלומי שכר בלבד מה שמשאיר על כנו את שאר הפעולות עליהן הודיע התיאטרון בסוף השבוע. "אין לנו ברירה אלא לבטל את פסטיבל פותחים במה ולוותר לפחות לעת עתה על הפקות עתידיות שעלותן גבוהה", אומרים בתיאטרון.

 

בית ליסין, כאמור, אינו התיאטרון הרפרטוארי היחיד שהודיע במהלך השנה החולפת על קיצוצי משכורות, תכניות התייעלות והבראה. בתיאטרון הקאמרי הודיעו לעובדים בחודש נובמבר האחרון על קיצוץ של בין 10%-15% משכר העובדים וביטול הפקות באולמות הקטנים בשל הפסדים של מאות אלפי שקלים שהובילו לבעיות בתזרים מזומנים.  תיאטרון גשר מצדו, עמד הלכה למעשה בפני סגירה בחודש נובמבר האחרון, גם הוא בשל גירעון מצטבר, חובות ובעיות בתזרים המזומנים. אלמלא התגייסותה של המועצה לתרבות במפעל הפיס בדקה התשעים, ספק אם התיאטרון ביפו היה מצליח לעמוד על רגליו ולחדש את הפעילות כסדרה.

 

תיאטרון הבימה אף הוא סוחב על גבו גרעונות מצטברים ובמשך שנים העובדים והיוצרים הם אלה שמשלמים לא אחת את המחיר, בקיצוצים חוזרים ונשנים של משכורות. במהלך השנה החולפת ביקשו עובדי התיאטרון הלאומי מספר פעמים להחשיך מסכים ולהשבית את התיאטרון. השבתה חלקית הושתה בחודש ינואר החולף.

 

במשרד התרבות הדגישו בתגובה כי החלק היחסי של התמיכה בתיאטרון בית ליסין הועבר כבר בחודש ינואר וכי מיליון השקלים שהועברו הבוקר הן חלק מתוספת מיוחדת שתוקצה לכלל התיאטראות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל לנדסמן
בית ליסין מעולם לא היה במצב הזה
צילום: אייל לנדסמן
לאתר ההטבות
מומלצים