שתף קטע נבחר
צילום: בועז לביא

פשוט וחגיגי: תבשילי בשר טחון לחג

מקסימום פוזה במינימום מחיר ומאמץ: השף אופיר קדם ("דן אילת") מעלה על שולחן החג מנות עשירות ואלגנטיות שמכינים בקלי-קלות: קציצות בקר ועדשים ברוטב שזיפים, קציצות בשר ואורז, ממולאי קישואים וכרוב ובצד - אורז חגיגי עם זעפרן ושקדים קלויים

אוכל "כמו של אמא" ומנות בהשראת הבישול הביתי מככבים בשנים האחרונות במסעדות עלית בישראל. מאוכל עדתי מסורתי, ועד קציצות מטוגנות – ישנו ביקוש מתמיד וגובר למאכלים מוכרים, גם בקרב מי שיוצא לחופשה.

 

עוד בערוץ האוכל:

טעם של התחדשות: ארוחת ליל הסדר של רפי כהן 

מַסרי אורגינל: מתכוני חג מצריים לפסח

לכל כתבות החג בערוץ האוכל

 

בחדר האוכל של המלון, אנו מגישים מידי ערב שלל מנות בסגנון זה: קישואים ממולאים בסגנון מרוקאי עם נגיעת קינמון ותערובת תבליני "ראס אל חנות", כרוב ממולא ברוטב, אורז עם שקדים וזעפרן וקציצות בקר ואורז שטעמנו אצל נירה, אמה של אחראית הפס החם - כמה פשוטות, ככה טעימות.

 

העלינו לפניכן מספר מתכוני מנות שמככבות אצלנו בתפריטי חול המועד והחג של "דן אילת". גולת הכותרת הן קציצות העדשים וצלע הכבש ממולאת, מנות חגיגיות מחד ונגישות מאד בטעמן, שישתלבו נהדר על שולחן החג לצד מנות בשר ותוספות אלגנטיות.

 

ביתי, אבל בסטייל. קציצות  בקר (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
ביתי, אבל בסטייל. קציצות בקר(צילום: תום להט)

 

קישואים ממולאים בבקר ועשבי תיבול

 

המרכיבים ל-20 ממולאים :

 

20 קישואים

1 כוס אורז יבש

500 גרם בקר טחון

1/2 כוס של תערובת עלי תיבול קצוצים (שמיר , כוסברה ופטרוזיליה)

1 כף שטוחה מלח לימון

1 כף סוכר

1 תערובת כף ראס אל חנות

1 כפית קינמון

1.5 ליטר ציר עוף

 

כשר לאוכלי קטניות (וטעים אש). קישואים ממולאים (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
כשר לאוכלי קטניות (וטעים אש). קישואים ממולאים(צילום: תום להט)

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את האורז במים קרים כשעה ולאחר מכן שוטפים 3 פעמים.
  2. מערבב את כל המרכיבים מלבד ציר העוף והקישואים עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. מרוקנים את הליבה של הקישואים בעזרת קישואן (טיפ: ניתן לשמור את הליבות ולהוסיף אותן לרוטב) וממלאים אותם בתערובת הבשר.
  4. מניחים את הקישואים במחבת עמוקה, מכסים בציר העוף, מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה על אש נמוכה, ללא מכסה.

 

קציצות בשר ועדשים

 

המרכיבים ל-30 קציצות:

300 גרם בשר בקר טחון

300 גרם חזה עוף טחון

2 בצלים מגוררים

1/2 כוס פירורי מצות

1/2 כפית פלפל שחור

1 כף אבקת מרק עוף

1/2 חבילה פטרוזיליה קצוצה

2 ביצים טרופות

2 כוסות עדשים ירוקים

1/4 כוס פירורי מצות

 

לרוטב:

1/2 כוס שמן סויה

2 בצלים בינוניים, קצוצים גס

2 כפיות רסק עגבניות

30 שזיפים מיובשים ומגולענים

1 כף סוכר

1/2 כוס יין אדום

1 כוס ציר עוף

 

פינוק של רוטב. קציצות בקר ועדשים (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
פינוק של רוטב. קציצות בקר ועדשים(צילום: תום להט)

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים את הקציצות: מבשלים את העדשים בסיר עם מים רותחים ומעט מלח עד לריכוך ומסננים. מערבבים היטב את הבשרים הטחונים עם העדשים והתבלינים ויוצרים מהתערובת קציצות.
  2. מטגנים את הקציצות כדקה מכל צד.
  3. מכינים את הרוטב: מטגנים בצל במחבת רחבה (סוטז) עד להזהבה. מוסיפים רסק וסוכר, מרבבים ומכניסים את השזיפים המגולענים ויוצקים יין אדום. מבשלים במשך 3 דקות על אש בינונית.
  4. מוסיפים את נוזל העוף וממשיכים בבישול עוד 5 דקות.
  5. טוחנים את הרוטב בבלנדר מוט עד לקבלת רוטב אחיד ומוסיפים את הקציצות. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים 10 דקות נוספות. מגישים חם, לצד אורז.

  

קציצות בקר ואורז

 

המרכיבים ל-30 קציצות:

300 גרם בשר בקר טחון

300 גרם חזה עוף טחון

2 בצלים מגוררים

1/2 כוס פירורי מצות

1 כפית שטוחה ראס אל חנות

1 כף אבקת מרק עוף

1 כפית כורכום

1 כפית תבלין חוויאג'

1/2 חבילה פטרוזיליה קצוצה

1/2 חבילה שמיר קצוץ

2 ביצים טרופות

1/4 כוס פירורי מצות

1/2 כוס אורז יבש, מושרים במים במשך שעה, שטופים ומסוננים

 

לרוטב:

2 ליטר ציר עוף

1 כפית כורכום

1 כפית כמון

 

כמה עגול - ככה טעים. קציצות בשר ואורז (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
כמה עגול - ככה טעים. קציצות בשר ואורז(צילום: תום להט)

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הקציצות: מערבבים את כל מרכיבי הקציצות יחד.
  2. יוצרים מהתערובת קציצות ומסדרים אותן במחבת רחבה (מחבת סוטז).
  3. מכסים את הקציצות במרכיבי הרוטב ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים במשך שעה וחצי.

 

הסוד הוא בתוספת האורז. קציצות בשר ואורז (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
הסוד הוא בתוספת האורז. קציצות בשר ואורז(צילום: תום להט)

 

כרוב ממולא בבקר ועדשים

 

המרכיבים ל-30 עלי כרוב ממולאים:

2 ראשי כרוב שלמים

1.5 כוס עדשים ירוקים

500 גרם בשר בקר

1/2 חבילה פטרוזיליה קצוצה

1/2 חבילה שמיר קצוץ

1/2 חבילה כוסברה קצוצה

3 שיני שום כתושות

2 ביצים

2 כפות אבקת מרק עוף

1 כפית ראס אל חנות

 

לרוטב:

1 כוס שמן סויה

4 שיני שום כתושות

100 גרם רסק עגבניות

2 כפות סוכר

25 שזיפים מיובשים ומגולענים

2 ליטר ציר עוף

 

אדום אדום. כרוב ממולא (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
אדום אדום. כרוב ממולא(צילום: תום להט)

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים את הקציצות: מבשלים את העדשים בסיר עם מים רותחים ומעט מלח עד לריכוך ומסננים. מערבבים היטב את הבשרים הטחונים עם העדשים, והתבלינים ויוצרים מהתערובת קציצות.
  2. במקביל, חולטים את הכרובים בעודם שלמים במים רותחים במשך 5 דקות. מכינים קערה עם מי קרח ומצננים את הכרובים כדקה. מפרקים בעדינות את הכרוב לעלים.
  3. מניחים כף מתערובת הבשר בקצה אחד של העלה, מקפלים אותו משני צדיו ומגלגלים. ממשיכים כך עם שאר העלים. מסדרים את הכרוב הממולא בסיר בשכבות.
  4. מכינים את הרוטב: יוצקים את רסק העגבניות והסוכר במחבת עמוקה עם מעט שמן ומטגנים כדקה. מוסיפים את ציר העוף, השזיפים והשום ומבשלים כ-10 דקות. טוחנים בבלנדר מוט עד לקבלת נוזל אחיד.
  5. יוצקים את הרוטב החם מעל לכרובים הממולאים. מבשלים כחצי שעה על אש בינונית.

 

 

אורז חגיגי עם שקדים וזעפרן

 

המרכיבים ל-10 מנות:

 

1/4 כוס שמן לטיגון

2 כוסות אורז בסמטי

1 גרם זעפרן יבש (קופסה קטנה)

1 כפית מלח

1 כפית פלפל לבן טחון

 

להגשה:

1/2 כוס שקדים מולבנים

1 כפית שמן זית

 

אופן ההכנה:
  1. משרים את הזעפרן ב-3 כוסות של מים פושרים כשעה לפחות.
  2. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את האורז תוך ערבוב נמרץ 5-7 דקות.
  3. מוסיפים את מי הזעפרן, מביאים לרתיחה, מכסים במכסה וממשיכים בבישול על אש נמוכה מאד במשך 20 דקות.
  4. הגשה: מטגנים במחבת שקדים עד לקבלת צבע זהוב. מסדרים את האורז בקערה חגיגית ומפזרים את השקדים מעל.

 

אופיר קדם הוא השף של מלון דן אילת

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תום להט
המתכון - מאמא של שפית הפס החם. קציצות בשר ואורז
צילום: תום להט
צילום: תום להט
כרוב ממולא וחגיגי
צילום: תום להט
צילום: תום להט
קישואים ממולאים
צילום: תום להט
צילום: תום להט
השף אופיר קדם
צילום: תום להט
מומלצים