שתף קטע נבחר

האירוויזיון באזרבייג'ן: היכל בדולח והריסות

המבקרים בארוויזיון 2012 יוכלו ליהנות מההיכל הנוצץ והמרשים שנבנה על חוף הים הכספי ומבוטיקים יוקרתיים בבירה באקו. התושבים שפונו בכוח ושבתיהם נהרסו נהנים קצת פחות

אזרבייג'ן בנתה "היכל בדולח" נוצץ וחדשני על שפת הים הכספי כדי לארח את האירוויזיון, אך ארגוני זכויות אדם טוענים כי הפיתוח המהיר והמרהיב של עיר הבירה באקו בא על חשבון תושביה העניים, שבתיהם נהרסו כדי לפנות מקום למבנים יוקרתיים יותר.

 

הריסות בבאקו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הריסות בבאקו(צילום: רויטרס)
 

 

מי משלם את המחיר?

יורו 2012: "מנקים" את הרחובות מכלבים

ערב האולימפיאדה: לונדון "מתנקה" מזונות

 

כבר עכשיו שולטים בקו האופק של באקו גורדי שחקים עשויים זכוכית ובטון, ומכוניות יוקרה חולפות על פי חנויות של המותגים "דיור", "ארמני" ו"טיפאני אנד קו" בשדרת אולימן. אזרבייג'ן הוציאה למעלה מ-60 מיליון דולרים מכספי ייצוא הנפט והגז על מתיחת פנים עירונית שתדגים את הישגיה מאז זכתה לעצמאות מרוסיה ב-1991.

 

לא פורסם כמה הוציאה המדינה על בניית "היכל הבדולח" - האולם המרהיב שכולל 23 אלף מושבים. הפיתוח המואץ החל עוד לפני הזכייה באירוויזיון בשנה שעברה, שהביאה לעריכתו בבאקו השנה. רובעים שלמים נהרסו כדי להכשיר קרקע לפארקים, כבישים, דירות יוקרה ומרכזי קניות בעיר שבה שני מיליון תושבים.

 

 

אך ארגוני זכויות אדם טוענים כי יש מקומות שפונו בכוח ונהרסו כהכנה לאירוע הכלל-אירופי, במיוחד סביב ההיכל. "האירוויזיון הוא הזדמנות להראות את באקו לאלפי מבקרים ומיליוני צופי טלוויזיה, אך ממשלת אזרבייג'ן מראה את התעלמותה מזכויות האדם של תושבים שהיא מפנה", אמרה דוברת מטעם ארגון Human Rights Watch. לדבריה, ההרס והפינוי הכפוי מתרחש בסביבת אתר התחרות.

 

אזרבייג'ן רשמה שיפור ניכר ברמת החיים ב-20 השנים האחרונות, אך רבים מותחים ביקורת על מצב זכויות האדם במדינה תחת שלטונו של הנשיא אילהם אלייב ואביו היידר אלייב לפניו.

 

הריסות שכונה בבאקו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הריסות שכונה בבאקו(צילום: רויטרס)

 

אך באקו הרשמית שוללת את הביקורת וטוענת כי הפינויים נעשו בהתאם לחוק. "בעבור חלק, האירוויזיון הוא חג גדול ויפה, ולאחרים זו רק סיבה לפרובוקציה פוליטית", אמרה מהריבן אלייבה, הגברת הראשונה של אזרבייג'ן, העומדת בראש הוועדה המארגנת של תחרות הזמר.

 

הרשויות טוענות כי הציעו למפונים פיצוי או בתים חלופיים, אך אלה טוענים מנגד כי הפיצוי לא מספיק כדי למצוא דיור הולם. דיירים בבניין שפונה בכוח סיפרו שמשפחות שסירבו לעזוב נותקו ממים, גז וחשמל, במהלך החורף המקפיא. על פי HRW, בניינים נהרסו לעתים בזמן ששתביעות הדיירים עדיין נדונות בבית המשפט.

 

רוסלן, בן 35, נאלץ לעזוב את דירת שני החדרים שלו בחודש הקודם, לאחר שהתגורר שם מגיל עשר. הרשויות נתנו לו 112 אלף דולרים, והן מסייעות לו לשכור דירה. דירת שני חדרים ממוצעת במרכז באקו עולה 200 אלף דולרים.

 

אין זו הפעם הראשונה שתחרות הזמר האירופית מושכת אש לאזרבייג'ן. ארמניה פרשה החודש מהתחרות בשל מתיחות בינה לבין המארחת סביב מובלעת ארמנית בתוך אזרבייג'ן. "אמנסטי אינטרנשיונל" קראה לבאקו לשחרר 16 אנשים שאותם תיארה כאסירי מצפון. "אזרבייג'ן תציע במה עשירה לקולות מרחבי אירופה, אך מחוץ לאולם, מעטים הם הקולות הביקורתיים שמורשים להישמע", נמסר מאמנסטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריסות בבאקו. "הכל חוקי, התושבים פוצו"
צילום: רויטרס
נשיא אזרבייג'ן אלייב
צילום: רויטרס
מומלצים