שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

כאבים בגב? תרגילי היוגה שיעזרו להעלים אותם

ישיבה ארוכה מול המחשב או הטלוויזיה, מיעוט בפעילות גופנית וחיים רוויים במתח - כולם גורמים לכאבים בגב התחתון. מה עושים? ליוגה יש מגוון תרגילים שיכולים לסייע לטפל בכאב ובגורמים לו. פרק הראשון בסדרת מדריכי הוידאו על יוגה טיפולית

אורח החיים המודרני הביא את רובנו לחיים שיש בהם תנועה מעטה. ישיבה ממושכת מול מחשב או טלוויזיה, נהיגה מרובה במקום הליכה ברגל, מעליות ומדרגות נעות  יים שבלחיצת כפתור מאפשרים לנו נוחות מרבית, אך גם מיעוט במאמץ פיזי. כתוצאה מכל אלה שרירי הגוף נחלשים, הגמישות קטנה והגוף הופך לנוקשה. כל אלה פוגעים ביציבה: הנשימה נעשית שטוחה ומהירה ותפקוד מערכות הגוף השונות נפגע.

 

עוד על כאבי גב:

כאבי גב: מה עדיף - רופא משפחה או אורתופד?

מהי תנוחת השינה שמונעת כאבי גב?

המתכון למניעת כאבי גב: 5 תרגילים שעושים בבית  

 

אחת התופעות הנפוצות היותר הנובעת מליקויים ביציבה לאורך שנים היא כאב בגב התחתון. כאבים אלו יכולים לנבוע מחולשת שרירי היציבה, ממתח נפשי, מיציבה לא נכונה לאורך שנים ומאורח חיים שאינו תומך בחיזוק הגוף. מצד שני, פעילות פיזית כמו נשיאת משאות כבדים על ידי אנשים עם שרירים חלשים או עם עודף שומן בגוף, יוצרת עומס יתר על חוליות הגב התחתון, שחיקה ולבסוף אנו עשויים אף להגיע למצב של פריצת דיסק.

 

יציבה לא נכונה יכולה להתחיל מגיל צעיר מאוד. הכיסאות עליהם יושבים ילדים קטנים בגן, ישיבה "נוזלת", חוסר תנועה הנובע מצפייה ממושכת בטלוויזיה ומול המחשב, כולם זורעים את הזרעים מהם נובטת בעיית יציבה בגילאים מאוחרים יותר.

 

מתח נפשי הינו גורם משמעותי נוסף ליצירת כאבי גב. רגשות שליליים כמו כעס, מתח וקינאה, הנובעים ממצבים כמו עומס בעבודה, בעיות בזוגיות, בעיות כלכליות ועוד קשיים שאנו חווים ביומיום - מצטברים אחד על גבי השני. בדיוק כמו עומס פיזי הם יוצרים עומס מנטלי, שמשפיע ישירות על הגב התחתון שלנו, שהוא מרכז הכובד הפיזי, אך גם המנטלי, של הגוף.

 

מה הפתרון של היוגה?

בעבר המליצו הרופאים על מנוחה מוחלטת אחרי פריצת דיסק. כיום הגיעו למסקנה הפוכה: חוסר תנועה מזיק ואף גורם לאיבוד מסת שריר, מה שמחמיר את הבעיה ואת הכאב. כיום מומלצת פעילות מתונה כבר מהיום הראשון לפגיעה. הגישה היוגית מתאימה תרגול ספציפי לכל אדם. לאחר אבחון מעמיק נבנה תרגול אישי שעיקריו:

 

ללמוד איך לשחרר את הכאב: נתחיל מלימוד של נשימה נכונה המאפשרת שחרור של מתחים שהצטברו באזור. הנשימה העמוקה מאפשרת תנועה עדינה אך אפקטיבית לשרירי היציבה הפנימיים ולשרירים התפוסים בגב התחתון.

 

מתיחת עמוד השדרה: ביחד עם הנשימה נתחיל בתנוחות ותנועות עדינות שמותחות את כל עמוד השדרה באופן שאינו פוגע ומתחיל ליצור תנועה והתארכות באזור שהיה נוקשה עד כה.

 

העמקת טווחי התנועה: לאחר שפחתו כאבי הגב נוכל להעמיק את הגדלת טווחי התנועה, ולהתחיל לחזק שרירים שנחלשו: שרירי הרגליים, שרירי הבטן, שרירי הליבה ושרירי הגב העליון. היוגה הטיפולית אינה רק מטפלת באזור הכואב אלא גם בגוף בכללו בצורה הוליסטית. מתרגלי היוגה מרגישים שגופם ונפשם מתחזקים מתרגול לתרגול.

 

אני רואה בעבודתי עם אנשים קשר משמעותי בין מתח נפשי לכאבי גב תחתון. תרגול מרגיע עם תנועה המלווה בנשימה עמוקה, תרגילי נשימה וטכניקות של הרפיה ומדיטציה יגרמו למערכת העצבים לרגיעה אשר תוביל לשחרור והרפיה של שרירים עמוקים מהם נובע הכאב.

 

התרגול המוצע כאן הוא טעימה בלבד, וכמובן אינו מותאם אישית לכל מקרה. מכיוון שהשפעת התרגול מצטברת, מומלץ לתרגל כל יום, או יום כן יום לא, במשך 15-20 דקות.

 

הכותבת היא מורה ליוגה טיפולית במרכז ליוגה טיפולית

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כאבי גב תחתון. נובעים מיציבה לא נכונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים