שתף קטע נבחר

צילום: AP

הערכה: איראן תוותר על האורניום - תמורת דלק

לפי ה"וושינגטון פוסט" נציגי המעצמות במו"מ עם איראן משתמשים בשפה שתאפשר לאיראנים להציג את החזרה לתוכנית הטורקית מ-2009 באור חיובי ולא ככניעה. בתמורה, מצפים האיראנים לעיכוב הסנקציות הכלכליות החריפות

הממשל האמריקני שבע רצון מהתקדמות המשא ומתן עם טהרן, שנוהל על פי תסריט שנקבע מראש ושיאפשר לאיראנים לסגת מתוכנית הגרעין תוך שמירה על הכבוד הלאומי שלהם. 

 

דיוויד איגנשיוס, בעל טור ב"וושינגטון פוסט" ומקורב לצמרת הממשל, כתב אתמול (ד') כי מסגרת המשא מתן נקבעה לפני שבועות בחילופי מכתבים בין שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון המייצגת את שש המעצמות, ובין סעיד ג'לילי, ראש צוות המשא ומתן האיראני ואיש אמונו של המנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי. ג'לילי כתב לאשטון שבשל נכונות המערב להכיר בזכותה של איראן לפתח גרעין לצורכי שלום, "השיחות שלנו יוכלו להתחיל על בסיס צעד אחר צעד והדדיות".

 

על סף פצצה באיראן - דיווחים אחרונים ב-ynet:

   

ג'לילי ואשטון. הנציגים האיראנים אינם ששים לקפוץ מהצוק (צילום: mct) (צילום: mct)
ג'לילי ואשטון. הנציגים האיראנים אינם ששים לקפוץ מהצוק(צילום: mct)

  

בעקבות השיחות שנערכו בסוף שבוע באיסטנבול, המנגנון להשגת הסדר ברור: איראן תסכים לעצור את העשרת האורניום ברמה של 20 אחוז ותעצור את העבודה במתקן התת-קרקעי בפורדו ליד קום, שהוקם לצורך העשרת אורניום ברמה גבוהה. לפי התסריט האמריקני-אירופי, איראן תוציא את מאגרי האורניום המועשר ברמה גבוהה שברשותה, לעיבוד סופי מחוץ לגבולותיה כדי שישמשו לאיזוטופים רפואיים.

 

איגנשיוס כתב כי מנהלי המשא ומתן האיראנים ינסו להתמקח עד קצה הצוק, אבל הם אינם נלהבים לקפוץ. בשיחות השתמשו נציגי המעצמות בשפה המאפשרת לאיראנים להציג את הוויתורים שהם עשויים לקבל על עצמם כ"צעדים בוני אמון" על בסיס הדדיות ולא ככניעה למערב.

 

לפי ההערכות, האיראנים מכינים את דעת הקהל לעסקה שלפיה המערב יכיר בזכותה של איראן להעשיר אורניום, אבל טהרן תיאלץ להגביל את רמת ההעשרה. שר החוץ האיראני עלי אכבר סלאחי אמר בראיון ביום שני כי "זו זכותנו להעשיר דלק ברמה של 20 אחוז, אבל אם הם ערבים לספק לנו את רמת ההעשרה שאנחנו זקוקים לה, אז זה דבר אחר". לפי איגנשיוס, זהו איתות מצד איראן כי היא מוכנה להחיות את התוכנית הטורקית מ-2009,

לפיה היא תוציא את האורניום בהעשרה נמוכה משטחה, ותקבל תמורתו דלק המועשר ברמה של 20% לכור המחקר בטהרן. חמינאי דחה את העסקה לפני שלוש שנים, אך לדעת האמריקנים הוא יהיה מוכן לקבל אותה כעת.

 

במסגרת מסע ההסברה הפנימי, אמר ג'לילי בראיון שהתפרסם ב"טהרן טיימס" לאחר השיחות כי "אנחנו עדים להתקדמות". הוא הוסיף שלנוכח הצהרתו של חמינאי כי נשק גרעיני הוא חטא חמור על פי האיסלאם, "נוצרה הזדמנות לצעדים מעשיים לקראת פירוק נשק ואי הפצת נשק גרעיני. השיחות הבאות צריכות להיות מבוססות על צעדים בוני אמון".

 

בתמורה לוויתורים, מצפים האיראנים שהמעצמות יעכבו את שורת הסנקציות על עסקי נפט עם המדינה, שייכנסו לתוקף בסוף יוני. העיצומים האמריקניים על הבנק המרכזי של איראן אמורים להיכנס לתוקפם ב-28 ביוני והאיחוד האירופי קבע את אחד ביולי כתאריך שבו יתחיל חרם הנפט על איראן.

 

תיעוד השיחות של אשטון וג'לילי, שפורסם על ידי העיתונאית האמריקנית לורה רוזן, מלמד עד כמה האיראנים מבוהלים מהפעלת חרם הנפט. לפי מקורותיה, ג'לילי התחנן בפני אשטון "מאה פעמים" לעצור את חרם הנפט ואילו אשטון דחתה את בקשותיו ואמרה שזה לא בסמכותה לבטל את העיצומים ובכך הצליחה להחזיר את השיחות למסלולן.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשטון וג'לילי. צעדים בוני אמון ולא כניעה
צילום: mct
מומלצים