שתף קטע נבחר

משהו קורה על גגות ת"א: והוא שווה 700 אלף ש'

28 בתי ספר בעיר כוסו בקולטים סולאריים ויפיקו חשמל נקי, שיימכר לחברת החשמל. העיריה תרוויח 25 אלף שקל מכל פרויקט, ומבטיחה להפנות חלק ממהכנסות בחזרה למוסדות החינוך המשתתפים. ירוק ששווה הרבה ירוקים

חינוך חינם? בינתיים לא ממש, אבל יכול להיות שבקרוב הילד שלכם יחזור עם משכורת חודשית הביתה: עיריית תל אביב מצטרפת לערים מודיעין, ראשון לציון, קרית מוצקין, ירושלים, כרמיאל, אילת וערים נוספות, והחליטה למכור לחברת החשמל, חשמל שמופק מעל גגות בתי הספר בעיר. בימים אלו הושלמו בנייתם של 28 מערכות סולאריות במתקנים המקוטלגים כבעלי כוח יצור של על 50 קילו-ואט מעל גגות בתי הספר.

 

 

יוזמה זאת, בה מופק רווח מהחזית החמישית של המבנה - הגג - היא חלק משורה של יוזמות לניצול שטחי הגג במבנים משותפים ומבני ציבור לטובת יעילות אנרגטית. על הפרויקט אחראית חברת הבת של עיריית תל אביב, הרשות לפיתוח עירוני תל אביב יפו. הרשות התקשרה עם חברת שיכון ובינוי סולאריה, שהיא הקבלן המבצע את הפרויקט.  

 

ההכנסות מהפרויקט צפויות לעמוד על כ-700 אלף שקל בשנה: הרשות תכניס 25 אלף שקל בחודש מכל גג שיוצב על בית ספר, ו-12 אלף שקל יועברו לעיריית תל אביב יפו על כל גג כדמי שכירות. לפי הבטחות העירייה חלק מהכסף יחזור אל בתי הספר עצמם.

 

בין בתי הספר שתלמידיהם אולי יתעשרו מהמיזם הכללי סביבתי, ניתן למצוא את בתי הספר: גרץ, מודיעים, בבלי ירושלמי, רמת אביב ג', מירון, דוד בלוך, שורשים, גיבורי ישראל, דוד ילין, אלחריזי, ברנר(דקל),אביב, עציון, בעל שם טוב, הירדן, כפיר, ארזים, בית ספר לטבע, ארן, אלומות וגורדון.

 

עירוני ט', תיכון ו' רוגוזין, סניף עירוני ה', עירוני יא' ומגן אומנויות, יהנו גם כן מתמלוגים חודשיים בעתיד. 

 

 

 

הילדים הם חלק מהעניין

יפה להט, מנהלת בית הספר היסודי דוד ילין בהדר יוסף נאות אפקה, סיפרה כיצד החל הרעיון בבית ספרה. "למעשה, אחד ההורים הציע לי את הרעיון לפני יותר משנה", היא פירטה. "פניתי עם זה לעירייה והבנתי שיש תכנית רוחבית ליישום שכזה בכל בתי הספר".

 

להט פירטה כי בוצעו פעילויות הסברה בכיתות על המערכת הסולארית. "מאוד חשוב שהילדים שלנו חלק מהעניין", היא אומרת. "בחודשים הראשונים לא נראה כסף, מכיוון שיש השקעה, אך אחר נקבל הכנסה. אני שמחה פעמיים. גם מבחינת המודעות לסביבה וגם מזה שנקבל הכנסה חודשית".

 

לדברי ליאב אייזנברג, מהנדס של הרשות לפיתוח כלכלי תל אביב יפו, המורכבות הלוגיסטית של הפרויקט, משמעותית ביחס לפרוייקטים אחרים בעיר. "מדובר בפיזור בתי ספר בכל רחבי העיר, והעבודה היתה קצובה בזמן לפי הוראות רשות החשמל", הוא פירט.

 

"בנוסף, חשוב לנו גם האספקט החינוכי" ציין אייזנברג. "בכל בית ספר הוצב מסך המתאר את הנתונים של המערכת מבחינת ייצור חשמל העכשווי. כמו כן, העירייה העבירה מצגת מפורטת על המערכות, כיצד הן פועלות וכל בית ספר ימנף את הדברים בעצמו מבחינה חינוכית". 

 

עידו שמיר, מנכ"ל הרשות לפיתוח כלכלי תל אביב, סיפר כי הפרויקט אמור להניב לחברה 10%-12% תשואה שנתית של ההון. "בפרויקט זה נקבל תעריף של 1.51 שקלים לפני מע"מ, בעבור כל קוט"ש שיופק", אמר.

 

אבל לא ברור עדין מה יעלה בגורל הגגות של שאר בתי הספר בתל אביב, זאת בעקבות החלטת רשות החשמל להפחית את התעריף שבו תרכוש חברת החשמל את החשמל המיוצר. החלטתה של הרשות, מוסברת בחישוב עדכני לתשואת הרווח של יזמים מייצור חשמל, וזאת לאור ירידה במחירי הקולטים הסולאריים בטכנולוגייה הפוטו-וולטאית.

 

התעריף החדש והזול יביא, מן הסתם, צ'ק שמן הרבה פחות לעירייה, אבל שמיר מעריך שזה לא יפגע בפרויקט. "אנו ממשיכים לפעול ולפעול ולאתר נכסים עירוניים ולבצע של פרויקטים סביבתיים", הוא אמר. "תעריף הרשות ירד לכיוון 90 אגורות, אך בשל ירידת עלות המערכות נראה שזה יהיה כדאי להמשיך גם בבתי ספר נוספים".  


פורסם לראשונה 19/04/2012 15:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גג סולארי בבית ספר הבעל שם טוב
מומלצים