שתף קטע נבחר

מדריך לרכישה בטוחה באינטרנט

אף אחד לא רוצה שיגנבו את פרטי כרטיס האשראי שלו ברשת. זה לא יקרה לכם אם תקפידו על כמה כללים. מעדכון הדפדפן ועד אישור ההזמנה: המדריך שגנבי הרשת לא רוצים שתקראו

תרבות הצרכנות בישראל שנת 2012 מפולחת מקצה לקצה על כל שנתות הסקאלה. מצד אחד, יש אותנו, הצרכנים הנבונים, שיודעים לקנות מוצרים איכותיים בזול, להשתמש באינטרנט בכדי להשוות מחירים בין חנויות ואפילו לבצע רכישות של מוצרים מחו"ל. הצד השני של החברה הישראלית מראה מציאות קצת עגומה: אנשים רבים, שלא מודעים לאלטרנטיבות, מסוגלים בימים אלו ממש, ללכת ולרכוש מוצרים בחנויות רגילות!

 

אך לעיתים גם הצרכן הנבון יכול ליפול בפח. האינטרנט, עד כמה שנרצה להאמין בו ולמסור לו את כל הפרטים החשובים לנו, מספר כרטיסי האשראי, תעודות זהות וחשבונות בנק – לא תמיד מאובטח כפי שהיינו רוצים. לא חסרים אתרי קניות פיקטיביים, שמטרתם היא רק לשדוד את חשבונות הבנק באופן וירטואלי, לא חסרים אתרי קניות שלא מאובטחים בצורה המקסימלית והפגיעה בצרכן הנבון היא במרחק נגיעה (או הקלקה). הנה כמה כללים שיהפכו אתכם לצרכנים שהם גם נבונים וגם כאלה שלא נופלים בפח.

 

עוד ב-HWzone:

 

  

הכל מתחיל בדפדפן 

מאז שהאינטרנט החל לפעול באופן מסחרי, כך גם ההאקרים והגנבים הוירטואלים שמנסים להפיל את הרוכשים התמימים ברשתם התעצמו והשתפרו. בגזרת אבטחת המידע לדפדפנים זה תמיד עבד ככה: יצרני הדפדפן מוצאים עדכון אבטחה חדש, לאחר פרק זמן מסויים הגנבים הוירטואלים מתגברים עליו, יצרני הדפדפן מוציאים שוב עדכון אבטחה חדש וחוזר חלילה.

 

השלב הראשון בלהבטיח שפרטי חשבון הבנק וכרטיסי האשראי שלכם לא יהיו חשופים לכל הוא פשוט לדאוג שהדפדפן שלכם יהיה מעודכן בגרסאתו האחרונה. בין אם אתם משתמשים בפיירפוקס של מוזילה, בכרום של גוגל או באקספלורר של מיקרוסופט, העדכונים בדרך-כלל מותקנים באופן אוטומטי, אך דורשים את אישור המשתמש. אז בפעם הבאה שהפיירפוקס מודיע בפניכם שהוא רוצה להתחדש בגירסא חדשה, תחשבו פעמיים אם לבקש ממנו לדחות את העדכון למועד מאוחר יותר.

 

 

 

תעודות אבטחה

בכל הדפדפנים היום, ברגע שתגיעו לעמדו הרכישה באתר בו אתם מבצעים את מסע השופינג שלכם, אמור להופיע מנעול נעול ליד כתובת העמוד. המנעול המפורסם הוא חלק מפרוטוקול האבטחה SSL. לחיצה על המנעול תציג בפניכם את שיטות האבטחה של האתר ולחיצה על "פרטי אישור" תפתח בפניכם חלון חדש המציג את תעודת האבטחה של האתר.

 

כשחלון תעודת האבטחה של האתר פתוח, בלשונית הראשונה ניתן לראות בשדה האחרון את תוקף האישור, וודאו שהאישור בתוקף. כמו כן, וודאו גם שכתובת ה-URL שמופיעה בשורת הכתובות, מתחילה ב-Https ולא ב-Http כפי שאנו רגילים משאר כתובות הרשת. ה-S בסוף ה-Http מסמלת שהכתובת היא Secured, כלומר מאובטחת.

 

בדרך כלל, חנויות מקוונות שבטוחות מאוד באבטחת המידע של האתר שלהם, נוהגות להשוויץ בכך בעמוד הראשי של האתר שלהם. חפשו תעודות אבטחה, אנטיוירוסים ומגנים וירטואלים בתחתית האתר, כך תוכלו לדעת אילו עוד שירותי אבטחה עומדים לרשות אתר זה. במקרה הזה – כל המרבה, הרי זה משובח.

 

 

מדיניות פרטיות

מסמך מדיניות הפרטיות, או באנגלית "Privacy Policy" הוא למעשה הכיסוי המשפטי של החנות ושל החברה שעומדת מאחוריה. אם תקפידו להשתמש במסמך זה בתבונה – הוא גם יבוא לעזרתכם. לפני הכל חשוב לציין: אם לא מצאתם מסמך כזה - מומלץ מאוד להתרחק מהאתר.

 

 במידה ומצאתם מסמך מדיניות פרטיות באתר, בדקו שהאתר מתחייב לא להעביר את פרטי כרטיס האשראי שלכם, חשבון הבנק שלכם ואת מספרי הזיהוי שלכם לידי גורם צד שלישי. 

 

המחיר זול משמעותית? זו נורה אדומה

גם בעת רכישת מוצרים מחנויות מקוונות בארץ וגם בעת רכישה מחנויות מקוונות מחו"ל, אין מתנות בחינם. אם מחיר המוצר אותו ברצונכם לרכוש נמוך באופן חריג מאוד מהמחיר הממוצע בשוק, פעלו לפי הכללים הבאים:

 

- בידקו שזהו באמת המוצר המקורי והאמיתי אותו התכוונתם לרכוש, מכיוון ולא חסרים חיקויים באיכות סוג ז' ברשת.

- בידקו שזהו מוצר חדש, ולא מחודש.

- בידקו שעלות המשלוח לא חורגת משאר המוצרים באתר.

- בידקו שהמוצר אותו אתם רוכשים מגיע עם כל החלקים הנדרשים.

- בידקו שהאחריות אותה אתם מקבלים עם המוצר המקורי קיימת גם במוצר אותו אתם מתכוונים לרכוש.

 

דרכי תשלום 

אם הגעתם כבר לשלב זה, הגעתם בדיוק לזמן בו נדרש לפתוח את הארנקים. הרי כבר בדקנו הכל: האתר מאובטח, אישור האבטחה בתוקף, המוכר נשמע אמין והמוצר הוא בדיוק אותו מוצר אליו התכוונו אז מה חסר?

 

אופציות התשלום באתר מסתכמות בדרך-כלל בכרטיס אשראי. הסליקה מול חברות קלה ופשוטה לביצוע, גם לצרכן וגם למוכר. באתרים בהם מוצהר כי לא ניתן לרכוש באמצעות כרטיסי אשראי, ואופן הרכישה מתבצע באמצעות משלוח מזומן באמצעות דואר ישראל, דואר אוויר או באמצעות הפקדה ישירות לחשבון הבנק הם אתרים לא אמינים.

 

חוק כרטיסי האשראי הקיים קיום, מגבה את הצרכן באופן מלא. החוק מבטיח להחזיר את מלוא הכסף לצרכן בפרק זמן של עד 30 יום מרגע הרכישה, במידה ובוצעה דרך כרטיס האשראי שלו רכישה לא מאושרת לרבות גניבת פרטי האשראי.

 

בכל שימוש באמצעי תשלום אחרים, לרבות המחאות, תשלום במזומן או העברה בנקאית, חוק זה לא תקף ולכן לא מומלץ להשתמש בשום צורת רכישה אחרת במידה ואתם רוכשים באינטרנט. קנייה כיום באמצעות כרטיס אשראי דרך האינרטנט זהה ברמת הבטיחות שלה לרכישה באמצעות כרטיס אשראי בחנות. במידה והאתר מאובטח ובדקתם את מדיניות הפרטיות – אין לכם מה לדאוג.

 

 

העדיפו להשתמש ב-PayPal

לאלה מכם שחדשים בתחום השופינג בקניון הגדול בעולם שנקרא האינטרנט, נסביר בקצרה אודות PayPal ולמה עדיף לשלם דרכה בעת רכישה

  

PayPal זה למעשה ארנק אלקטרוני, כך שאת פרטי כרטיס האשראי שלכם תצטרכו לתת לידיהם ברגע שאתם נרשמים לשירות. ובדיוק כך, כשאתם נדרשים לשלם בחנות הוירטואלית ממנה רכשתם את המוצר, התשלום באמצעות ה-PayPal מתבצע ישירות מחשבון ה-PayPal ללא צורך בהקלדה חוזרת של כרטיס האשראי.

 

למה זה טוב? זה חוסך זמן בלהקליד מחדש את מספר הכרטיס, התוקף וה-CVV בכל רכישה, אך הדבר החשוב ביותר שלשמו למעשה נוסדה PayPal הוא בכדי שלחנות המקוונת בה אתם מתכוננים לרכוש מוצר, לא תהיה גישה לפרטים האישיים שלכם, לרבות מספר חשבון הבנק, כרטיס האשראי וכל היוצא בזאת.

 

 

 

ואם אי אפשר לשלם ב-PayPal?

לרוב – התשלום באמצעות PayPal בחנויות מקוונות מסביב לעולם הוא אפשרי, כדאי ומומלץ על ידי החנויות. באתר DealExtreme למשל, ניתן לבצע Express CheckOut באמצעות PayPal מבלי לפתוח חשבון אפילו, רק בגלל שזה יותר בטוח ומקצר את תהליך הרכישה.

 

אך אם נתקלתם בחנות מקוונת שלא מאפשרת תשלום באמצעות PayPal, אלא רק בכרטיס אשראי, אנחנו ממליצים לכם בחום לגשת לסניף דואר ישראל הקרוב, לחכות כמה שעות בתור, ולרכוש כרטיס ויזה נטען חד-פעמי.

 

כרטיס הויזה החד פעמי הוא המצאה גאונית לדעתנו. בתחילת דרכו, דואר ישראל השיק את הכרטיס ככרטיס אשראי חד פעמי ו-"ללא הפתעות" לישראלים הטסים לחו"ל. עם הזמן, דואר ישראל נחשף לכמות הכספים הלא-קטנה-בכלל שעוברת דרך האינטרנט והחל לשנות את גישת השיווק לצרכנים שעושים קניות מול מסך המחשב.

 

המחיר לכרטיס ויזה נטען הוא 20 שקלים. טעינת הכסף בכרטיס היא חד פעמים ויכולה להתרחש בסכומים שנעים בין 250-1000 שקלים חדשים בלבד. כשהכרטיס מתרוקן מהכסף, ניתן לגזור אותו ולזרוק לאשפה – לא ניתן להשתמש בו או להטעין אותו שוב בכסף נוסף.

 

זהו פיתרון יעיל מאוד לאתרים שלא מאפשרים רכישה באמצעות PayPal מכיוון וזהו כרטיס זמני, שלא משקף ולא חושף שום פרט אישי שלכם. אם כבר השתלטו לכם על הכרטיס וגנבו את מספרו, איבדתם לא יותר מ-1000 שקלים חדשים, שזה קצת עצוב, אבל היי! לפחות לא רוקנו לכם את החשבון בנק.

 

כמו כן, כרטיס הויזה החד-פעמי משמש אנשים רבים כאמצעי מועדף לקנייה בחו"ל. בדרך כלל יהיו אלה אותם הצרכנים המחזיקים כרטיסי Direct או בעלי מסגרות שלא מאפשרות רכישה מחו"ל.

 

אישור הזמנה

אם פעלתם עד כה על פי המדריך שלנו, הרי שכבר אתם בשלב שבו כל הפרטים מוזנים, התשלום בוצע, ועל המסך מופיעה לכם הכתובית הבאה: "אישור ההזמנה נשלח לתיבת המייל שלך" בצירוף קוד אישור ההזמנה.

 

את קוד אישור ההזמנה רישמו על דף והניחו במקום שתזכרו אותו, הרבה יותר קל לכם לעבוד מול החנות המקוונת ממנה ביצעתם את הרכישה במקרה של בעייה, טעות במשלוח או במוצר כשיש בידכם את הקוד הזה, אל תזלזלו בו!

 

לאחר כניסתכם לתיבת הדואר האלקטרוני שלכם, קראו בקפידה את אישור ההזמנה, בדקו זהו אכן המוצר שהזמנתם, שהמחיר תואם את מה שראיתם באתר ושעלות המשלוח לא קיבלה זריקת עידוד של כמה מאות שקלים נוספים.לאחר מכן, שמרו גם את אישור ההזמנה, וזהו – ההזמנה בוצעה.

 

היו פרנואידים 

כיום, רוב חברות כרטיסי האשראי מאפשרות שליחת מסרונים (SMS) לטלפון הנייד שלכם המדווחים על כל פעילות שמתרחשת באמצעות כרטיסי האשראי שלכם באינטרנט. מומלץ לדבר עם חברת האשראי שלכם, ולאשר מולם לשלוח את המסרונים הללו, וכך הבקרה על כרטיסי האשראי שלכם, תוכל לעזור לכם לגלות בזריזות האם כרטיס האשראי שלכם נפל קורבן לפושע רשת.

 

קבלת המשלוח

בין אם בחרתם ב-UPS, EMS או בדואר ישראל, המשלוח יגיע אליכם לבית בתוך מספר ימי העסקים הנקובים בעמוד ההזמנה של המוצר. כאשר המוצר מגיע אליכם, פתחו אותו ובדקו שהוא בסדר, שזה המוצר שהתכוונתם לרכוש. זכרו: עברה על המוצר דרך לא קלה (במיוחד אם הוא מגיע מחו"ל) ובדיקת המוצר היא דבר חיוני ונדרש בעת קבלתו.

 

שופינג באינטרנט נכלל גם הוא בחוק להגנת הצרכן ולכן אם לא הייתם מרוצים מהמוצר, או אם סתם פתאום נזכרתם שכבר יש לכם כזה, תוכלו להחזירו לחנות ולקבל עליו החזר תוך ניכוי דמי ביטול הרכישה והמשלוח.

 

 


 


פורסם לראשונה 02/05/2012 16:21

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עתידות: בעוד 7 עד 14 ימי עבודה אהיה מאושרת! מזל שקראתי את הכללים
מומלצים