שתף קטע נבחר
צילום: דלית שחם

דמי אבטלה - אז כמה כסף מגיע לי?

אתם מעוניינים לקבל דמי אבטלה, אבל לא בטוחים מה הפרוצדורה, מה צריך להביא ולאן. אתם גם לא יודעים כמה ימים מגיעים לכם ואיך לחשב את הסכום שתקבלו? קבלו את המדריך

פוטרתם מהעבודה, ואתם מחפשים אחת חדשה. לא תמיד זה קורה מהר, ובתקופת החיפושים שכר הדירה ממשיך לרדת וחשבונות החשמל ממשיכים להגיע. איך תקבלו דמי אבטלה ומה עושים?

 

 

איך מתחילים?

קודם כל ניגשים ללשכת התעסוקה. גשו לסניף שבאיזור מגוריכם, ותירשמו כ"מחוסרי עבודה". רק אח"כ תוכלו לתבוע את דמי האבטלה מהמוסד לביטוח לאומי. ללשכת התעסוקה יש להביא תעודת זהות, מסמכים המעידים על השכלה וניסיון מקצועי, מכתב הפסקת עבודה, קורות חיים, ואישורים רפואיים (אם יש לכם מגבלה כלשהי שמשפיעה על העבודה). זהו אתר שירות התעסוקה וכדאי להכירו.

 

טיפ 1: גשו ללשכה סמוך להפסקת העבודה, ולא אח"כ. המוסד לביטוח לאומי מחשב את התקופה שבמהלכה עבדתם ושילמתם ביטוח לאומי טרם התייצבותכם ("תקופת אכשרה"), וקיומה של תקופת אכשרה מינימלית מסוימת מהווה תנאי לקבלת דמי אבטלה. אם תתייצבו מאוחר מדי, אתם עלולים להיחשב כמי שלא עמדו בתנאי הזכאות. כמו כן התשלומים מחושבים רק מעת ההתייצבות.

 

טיפ 2: גשו לראשונה ללשכה ביום בשבוע שמתאים לכם, שכן סיכוי סביר שזהו היום הקבוע שיקבע לכם לחתימה השבועית.

 

הגשת תביעה לדמי אבטלה

את דמי האבטלה יש לדרוש על גבי טופס תביעה זה שיוגש לסניף המוסד לביטוח לאומי שבמקום מגוריכם. שמרו אצלכם עותק של התביעה.

 

דמי האבטלה ישולמו לכם כל עוד תתייצבו בלשכת התעסוקה בכל שבוע, ביום שנקבע לכם, ו"תחתמו". הלשכה תעביר דו"ח התייצבות שלכם למוסד לביטוח לאומי והוא ישלם לכם בהתאם. לשאלות ובירורים יש לפנות לטלפון 6050*.

 

תקופת הזכאות

"שלומי קיבל 138 ימים, ואני רק 100. למה?" 

למובטלים הזקוקים לכל שקל, לא נעים לגלות שהשכן "קיבל יותר". מה משמעות ההבדלים בין מובטל למובטל? ההבדלים נעוצים בגילו של מחוסר העבודה ובמצבו המשפחתי. חפשו כאן מהי התקופה המרבית בה תוכלו לקבל דמי אבטלה (הנתונים נכונים להיום ומופיעים באתר הביטוח הלאומי):

 

אם אתם בני 45 ומעלה – תוכלו לקבל דמי אבטלה לתקופה של מקס' 175 ימים.

 

אם אתם בני 35 ומעלה ויש לכם 3 תלויים – תוכלו לקבל דמי אבטלה לתקופה של מקס' 175 ימים. ב"תלויים" הכוונה לבן או בת זוג שתלוי בכם לפי קריטריונים שקבע המוסד, או ילדים מתחת לגיל 18.

 

אם אתם בני 35 ומעלה ואין לכם 3 תלויים - תוכלו לקבל דמי אבטלה לתקופה של מקס' 138 ימים.

 

אם אתם בגילאי 28 עד 35 ואין לכם 3 תלויים - תוכלו לקבל דמי אבטלה לתקופה של מקס' 100 ימים.

 

אם אתם בגילאי 25 עד 28 ואין לכם 3 תלויים - תוכלו לקבל דמי אבטלה לתקופה של מקס' 67 ימים.

 

אם אתם בגילאי 20 עד 35 ויש לכם 3 תלויים - תוכלו לקבל דמי אבטלה לתקופה של מקס' 138 ימים.

 

אם אתם מתחת לגיל 25 ואין לכם 3 תלויים - תוכלו לקבל דמי אבטלה לתקופה של מקס' 50 ימים.

 

אם אתם חיילים משוחררים או אשה שסיימה שירות לאומי - תוכלו לקבל דמי אבטלה לתקופה של מקס' 70 ימים.

 

אם אתם לומדים בהכשרה מקצועית ויש לכם פחות מ- 12 שנות לימוד - תוכלו לקבל דמי אבטלה לתקופה של מקס' 138 ימים.

 

כך למשל, דני, בן 33, אב לשניים, שפוטר לאחרונה, יוכל לקבל רק 100 ימי אבטלה ולא יותר מכך. זאת מאחר שמי שלא מלאו לו 35, ואין לו 3 תלויים, זכאי ל-100 ימים בלבד. לעומת זאת אם דני היה אב לשלושה, הוא היה זכאי ל- 38 ימי אבטלה נוספים.

 

גובה התשלום החודשי

ואחרי שגילינו כמה ימים מגיעים לנו, אנו רוצים לדעת "כמה נקבל בחודש". התשובה היא אינדיבידואלית לחלוטין:

דמי האבטלה מחושבים באופן יומי (295 שקל ליום למשל). החישוב של הסכום היומי שתקבלו מבוסס על מדרגות מסויימות שנקבעו, תוך השוואת השכר היומי הממוצע האישי שלכם (דהיינו השכר היומי ששולם לכם ב- 75 ימי העבודה האחרונים שלפני הפיכתכם למובטלים) לסכום יומי בסיסי שקבעה הלשכה (העומד כיום על 335 שקל ליום).

 

החישוב הוא מורכב, ובמחשבון הנ"ל של המוסד לביטוח לאומי ניתן לבדוק כמה דמי אבטלה מגיעים לכם בדיוק (הכינו תלושי שכר לשם החישוב).

 

בגדול, הרעיון הוא שככל שהרווחתם יותר, כך תקבלו דמי אבטלה גבוהים יותר, שיתקרבו לשכר שהורגלתם בו, אך כמובן שיש תקרת סכום מקסימלית לתשלום ליום. כמובן שהקביעה הסופית של דמי אבטלה ליום תבוצע על ידי המוסד לביטוח לאומי, ואתם בהחלט מוזמנים לבדוק את קביעתו.

 

טיפ 1: אם קיבלתם השלמה של סכום כסף מהמעסיק, למשל בונוס ששולם באיחור אחרי שעזבתם, כדאי לעדכן את המוסד, כדי שהסכום הנ"ל יתווסף לחישוב השכר היומי שלכם בתקופת עבודתכם האחרונה, וכך דמי האבטלה יעלו.

 

טיפ 2: קחו בחשבון כי עבור 5 ימי האבטלה הראשונים בכל ארבעה חודשים רצופים, לא תקבלו דמי אבטלה, ולכן אל תופתעו מהסכום שתקבלו בחודש הראשון.

 

עבודה מתאימה, סירוב ושאר ירקות

אם לשכת התעסוקה הציעה לכם עבודה שנחשבת "עבודה מתאימה", ולפי המבחנים שלהם סירבתם לה, יירשם לכם "סירוב" בפנקסי הלשכה והעונש שלכם יהיה דחייה בדמי האבטלה והפחתה חלקית. דהיינו דמי האבטלה ישולמו לכם רק לאחר 90 ימים מיום הסירוב ואף יופחתו לכם 30 ימים ממניין הימים המגיעים לכם בסה"כ.

 

אך מה עושים כשהעבודה לא התאימה לכם, או כשהפקיד רשם לכם סירוב לא מוצדק? במקרים אלו יש אפשרות להילחם בהחלטה, לפרטים מלאים ראו סקירה קודמת.

 

ומה אם התפטרתם ולא פוטרתם? אין לכם מכתב פיטורים ושמעתם שלא מגיעים לכם דמי אבטלה! במקרה זה, כן קיימת אפשרות לקבל דמי אבטלה, אך היא נדחית ב- 3 חודשים (דהיינו, רק לאחר 90 ימים מיום הפסקת העבודה תוכלו לקבלם). לפרטים נוספים וטיפים חשובים קראו כאן סקירה קודמת בנושא.

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

למאגר פסקי-הדין המלא - www.lawdata.co.il  

 

למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא - www.koloved.net

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאגר טביעות אצבעות - לשכת האבטלה
צילום: צפריר אביוב
מומלצים