שתף קטע נבחר

מלכת המדבר בתנועה: על יוגה ורפואה הודית

היציאה למסע כרוכה בהיכרות עם השטח, אז אם כבר נרשמת למסע מלכת המדבר ואת רוצה להכיר עוד פן של צפון-הודו, סיגלית ברנזון מספרת על היוגה והרפואה ההודית. אם עוד לא נרשמת, זה הזמן

מזה עשר שנים אני מבלה את זמני בפעילות ספוטיבית כזו או אחרת בעיקר הליכות ארוכות ברחובות של ערים שונות, בנופים אורבניים דחוסים ולעיתים בפארקים עירוניים רחבי ידיים אך גם בסטודיו לריקוד ג'אז עם בנות 20 פלוס שעורן עדיין מתוח ומבהיק וכל איבריהן נטועים יפה במקומם. את שיעורי הריקוד הללו בדרך כלל אני מסיימת עם הלשון בחוץ מרוצה ומזיעה לאחר שגרמתי לאיברי למאמץ עלאי ובמבט לאחור שמנסה לשחזר מופתעת מחדש שבכלל הצלחתי להתרומם מאותו מקום על הרצפה אליו התגלגלתי תוך ביצוע של ריקוד לטיני סוער. הריקוד זה בשביל הנשמה והמוזיקה חודרת לכל נים, כך אני משננת לעצמי אחרי כל שיעור שכזה. בבוקר של אחרי כל שרירי תפוסים וגופי מתקשה לנוע כהרגלו.

 

רוצה לעשות יוגה על ההימאליה? הירשמי כבר עכשיו למלכת המדבר>>

 

באחד השיעורים נפצעתי ומתחתי את גיד אכילס מרב כאבים פניתי לעזרת ה"מפרק", וכשמו כן הוא עם גוף במידות של 4 על 4 וידי ברזל פירק את שריריי לקול צעקותיי הרמות ולחש- "ריקוד לא! יוגה כן.... אבל בזהירות". עד אותו רגע חשבתי שיוגה זה לא ממש אקשן בשבילי אבל ומכיוון שאני מושבתת בכל מקרה לתקופה הקרובה ואין לי את ה"זכות" להפסיק לתפעל את גופי הרי שיוגה נשמע פתרון טוב.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

החלטתי לנסות וחשבתי לעצמי מה כבר יכול להיות הרי מדיטציה אני עושה כבר הרבה שנים אולי אוכל לשבת יותר בנח במדיטציית הבוקר שלי. בחרתי במורה שהמליצו לי עליה וקפצתי למים. ובכן, מאז הקפדתי לתרגל לפחות פעמיים בשבוע, מציצה מעבר לכתפיי לשכנותיי, מנסה למדוד את יכולתם הפיזיות, שיווי משקלן וגופן שלא נראה שרירי במיוחד. מנסה לעמוד בתנוחות מבלי לפול, לנשום נכון, להשקיע קצת כח (שיראה טוב) ולשכנע עצמי שאני באמת מתקדמת. למרות התסכול אפשר להגיד היום לאחר שנה של תרגול שמאז שפגשתי ביוגה השתנו חיי והרגשתי שדברים באמת משתנים בחיי וחוץ מלהפיץ את השמועה, התחלתי גם לראות תוצאות.

 

דרך היוגה הכרתי את המורה שירלי שבשיעוריה נחשפתי גם לפילוסופיה שמאחורי התרגול הפיזי.

 הפילוסופיה שמקורה בהודו חברה סיפורים, תובנות וחכמה שקשרה חוטים ופיסות ידע מפילוסופיות אחרות שבאחת מהן השקעתי מחקר רב ונרחב שכלל - תזונה בריאה, אורח חיים בריא, איכות חיים טובה ודרך חשיבה מקדמת. כשלמדתי אימון הולסטי מצאתי עצמי עוזרת לאנשים רבים ללמוד על עצמם, לרדת במשקל ולפעול להגשמת חלומותיהם.

 

תורת האירו-ודה

ככל שהתקדמתי בתירגול ובחשיפה ליוגה ומסתריה, הסתקרנתי יותר והרחבתי את ידיעותיי עד שהגעתי לרפואה ההודית שחברה את הכול יחד. היא האיור-ודה, שאינה מוגבלת לדיאטה, פורמולת צמחים או טיפול כלשהו. הטיפול האיור-ודי הוא אינטגרציה הוא משלב את הבנת היסודות הספציפיים בכל אדם, מניעת הגורמים למחלה, תכנית תזונה אינדיבידואלית, המצב הנפשי, יכולת העיכול, עשבי מרפא, טיפולי ניקוי וטיהור ואלמנטים נוספים.

 

הסתבר שלפי האיור-ודה שום דבר לא קיים בנפרד, ישנן השפעות הדדיות בין הגוף לסביבה כמו גם בין הגוף לנפש ובין מערכות הגוף השונות. הגוף נמצא בשינויים תמידיים הנובעים משינויים פנימיים ומהשפעות חיצוניות. לכן, המצב הבריאותי מושפע מגורמים רבים כגון מזג האויר, מצב הנפש, המזון, אורח החיים ואחרים. האיור-ודה יוצאת מהבנת היקום והאדם כמכלול אחד הבנויים מאותם מרכיבים ופועלים עפ"י אותם עקרונות. הבנת עקרונות היסוד של היקום ושל האדם כחלק בלתי נפרד ממנו מאפשרת ליצור תוכנית טיפול משולבת המונעת את הגורמים למחלה ובמקביל מטפלת במחלה עצמה.

 

רוב המחלות, לפי האיור-ודה, נובעות מעיכול לא תקין של המזון. כאשר נפגע העיכול הדבר מוביל להצטברות רעלים וחסימות, לפגיעה ברקמות השונות ולבסוף למחלה. לכן הטיפול האיור-ודי יכלול תוכנית תזונה אישית וחינוך להרגלי תזונה נכונים, ועל פי הכלל הזה פעלתי תמיד באימון אנשים שרצו להרזות: חיזוק העיכול ע"י שימוש בעשבי מרפא מתאימים, אופן אכילת המזון. אכילה תוך כדי דיבור ועבודה תקשה על תהליך העיכול. גם אכילה במקום רועש או מול מחשב אינה רצויה.

זמני האכילה על פי הגישה שהגוף עובד במחזוריות עם הטבע, אם זמני הארוחות לא מתאימים, העיכול יפגע. בלילה באופן טבעי יורדת יכולת הגוף לעכל ולכן לא מומלץ לאכול ארוחה גדולה בלילה, האוכל יתעכל בצורה אופטימאלית בצהריים כשאש העיכול בשיאה.

 

אל תתעלמי מבטן מקרקרת (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
אל תתעלמי מבטן מקרקרת(צילום: shutterstock )

 

מודעות לרעב - אנשים רבים אוכלים ללא רעב ומהצד השני מדחיקים את הרעב כאשר הוא מופיע. התנהגויות מעין אלו הן שכיחות ויכולות לגרום לבעיות רבות כמו איבוד תיאבון, צרבות, כיבי קיבה, עצירויות, בעיות בספיגת המזון, תשישות כרונית, השמנה ומחלות נוספות. החינוך למודעות זו הינה חלק מהטיפול האיור-ודי.

 

חשיבות עצומה לאורח החיים כבסיס לבריאות אורח חיים כולל את השינה, אופי העבודה, רמת הפעילות הגופנית, והמצב הרגשי והנפשי. לגורמים אלו ואחרים באורח החיים חשיבות מכרעת בקביעת המצב הבריאותי: השינה שמהווה בסיס לבריאות, לידע, לאושר ולחוזק הגוף. הפעילות גופנית שיש לו תפקיד מרכזי במניעת מחלות, והמצב הנפשי הורדת רמת המתחים, הנטיות לדאגנות ולכעסים.

 

כשהתחלתי בתרגול תרגלתי את הוינאסה יוגה שהיא דינמית מספיק, לגרום לי להזיע במקומות שלא ידעתי שיש בלוטות זיעה וזה קורה די מהר, שיעור של שעה וחצי כזה שמתחיל בשיחה פילוסופית על הלמה? ומדוע? משאיר אותי אם השאלה באמת למה? למה היא כן ואני לא? איך אפשר להגיע לשלמות של התנוחה? לה זה כל כך טבעי ואצלי זה לא מצליח... ואז ההשלמה שזה בטח יקח לי שנים ובינתיים מה? והמורה לא עוצרת ממשיכה בשלה ובלי אויר אני שומעת אותה אומרת אם בבוקר שאתה קם וצריך לפתוח מזרן יוגה ולהתחיל לתרגל ואתה שואל את עצמך למה לי? מוטב תסגור אותו ואל תתרגל. אז אני עוצרת את המחשבות ועוזבת את הנושא ומחליטה לחשוב על הסוגייה בהזדמנות אחרת. וכך אני חוזרת לתרגול שוב ושוב ומתקדמת לאט אבל מתקדמת בחלק הפיזי והתשובה שספקתי לעצמי היא שחשובה הדרך ולא התוצאה ובפה מלא היום אני יכולה להגיד שדרך היוגה, המדיטציה והרפואה ההודית שמצביעה על הרגלי תזונה נכונים ואורח חיים בריא הכנסתי לתוך חיי איזון, הרמוניה ושלווה, גם אם התנוחות עוד לא מושלמות.

 

  • סיגלית ברנזון, בעלת תואר שני במדעי התזונה ומאמנת אישית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקשיבי לגוף שלך
צילום: Shutterstock
מומלצים