שתף קטע נבחר

נתניהו בטקס יום ירושלים: "העיר תישאר שלמה"

ראש הממשלה נשא דברים בטקס הממלכתי לציון 45 שנה לאיחוד העיר: "ישראל בלי ירושלים המאוחדת תהיה כמו גוף עם לב חלש". לפניו נאם הנשיא פרס: "נוקיר ונכבד תמיד את תושביה ומבקריה של ירושלים, בני כל הדתות"

45 שנה אחרי איחוד העיר, צוין היום (א') יום ירושלים  בטקס ממלכתי בגבעת התחמושת, מקום המסמל יותר מכול את הקרב על העיר. בנאומו בטקס התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לשלמות העיר ולעתידה, ואמר: "אם נפקיד את הריבוע הזה של הר הבית בידי כוחות אחרים, אני בספק אם לא נידרדר מהר מאוד למלחמה דתית. אני יודע את לקח הדורות: רק תחת ריבונות ישראל נשמרו השקט והשלום בין הדתות".

 

קודם לכן נאם נשיא המדינה שמעון פרס ואמר כי "הערגה היהודית לירושלים - אין לה אח ומשל". הוא ביקש להעביר מסר מפייס והוסיף: "נוקיר ונכבד תמיד את תושביה ומבקריה של ירושלים, בני כל הדתות. נכבד את המקומות הקדושים להם ואת זכותם לחופש הדת והפולחן". ynet העביר בשידור חי את הטקס ואת הנאומים.

 

פרס. לא דוכאה הרוח (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
פרס. לא דוכאה הרוח(צילום: אוהד צויגנברג)

 

הטקס התקיים במעמד שרים, ראש העיר ניר ברקת, הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, המפכ"ל רב-ניצב יוחנן דנינו ומשפחות שכולות. במקביל התקיים בעיר מצעד הדגלים המסורתי בהשתתפות עשרות אלפי בני אדם. הצועדים התכנסו ברחוב קינג ג'ורג' בעיר ויעברו בדרכם גם ברובע המוסלמי. בשער שכם התגודדו מאות צעירים ממשתתפי הצעדה. כוח משטרה הפריד ביניהם לבין התושבים הפלסטינים. גם פעילי שמאל הגיעו למקום, על מנת להפגין נגד הצעדה.

 

בהמשך נאומו בטקס אמר נתניהו: "ישראל בלי ירושלים המאוחדת, תהיה כמו גוף עם לב חלש. לִבּנו לעולם לא יחולק שוב. 

אומה שמוכנה להקריב את לבה תשכנע את אויביה שהיא נעדרת כוח רצון להילחם על דבר כלשהו. ההיסטוריה היהודית השתנתה לעד: העיר המחולקת הפכה לשלמה וכך תישאר. זכות גדולה נפלה בחלקו של הדור שלנו. אנו חוזים בהתגשמות דברי הנביאים ועל דורנו מוטלת האחריות להבטיח את שימורו של מהפך זה גם לדורות הבאים".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

ניר ברקת. "הקורבן לא היה לשווא" (צילום: נועם מושקוביץ ) (צילום: נועם מושקוביץ )
ניר ברקת. "הקורבן לא היה לשווא"(צילום: נועם מושקוביץ )

 

בנאומו פתח פרס ואמר: "לפני 45 שנה יצא צה"ל למערכה שנכפתה על ישראל. בשישה ימים העניקו חיילינו למדינת ישראל, בגבורתם ובחירוף נפשם, פרק מזהיר בביטחון ישראל. אלה שהתיימרו להביס – הובסו. כל אחד לחוד וכולם יחד. גולת הכותרת ההיסטורית של המלחמה – זו שהקנתה לה משמעות רוחנית גדולה,

שפרטה על נימי הנפש של כל יהודי בישראל ובעולם – הייתה ירושלים".

 

בהמשך ציין כי 22 אימפריות ניסו לכבוש את העיר ב-4,000 שנות קיומה, "הן זרעו הרס וחורבן. הן העלו באש בתיה, המיטו היכליה והרסו את ביצוריה. אבל אף אחת מהן לא הצליחה לדכא את רוחה. ירושלים הייתה ונותרה העיר הראשונה של העם היהודי. הערגה היהודית לירושלים - אין לה אח ומשל. כאשר חיינו בה עלינו אליה לרגל וגם כאשר גלינו ממנה, לא נשכחה ירושלים".

 

לבסוף בחר לשוב ולהעביר מסר של פתיחות ודו קיום לתושבי ירושלים והמבקרים בה בני כל הדתות: "ואנו נוקיר ונכבד אותם תמיד. נכבד את המקומות הקדושים להם ואת זכותם לחופש הדת והפולחן. טרם הגענו לשלום המצופה, ועדיין ישנם גילויי אלימות, אבל בכל זאת, בכל תולדותיה לא הייתה ירושלים כה גדולה, פתוחה, כה רבגונית, שוקקת בחיי היום יום ומשתוקקת לשלום, כפי שהיא כיום. מעולם לא הושמעה בה, בחירות כזו, בדציביליות כזו בעת ובעונה אחת, תפילה מהכותל המערבי, קריאה של המואזין, צלצולי פעמוני הכנסייה, כפי שזה קורה היום. וכל אלה ללא צנזורה, ללא התערבות, ללא הפסקה". 

 

אחרון נאם ראש העיר ברקת, שדיבר על צמיחה תרבותית וכלכלית של העיר: "לזה פיללנו וקיווינו. זה חלומם של הלוחמים. אלפי שנות כיסופים הובילונו לאותו יום מכונן של איחוד העיר ואיחוי הלב שלנו. הקורבן לא היה לשווא. עלינו האחריות לראות את ירושלים פורחת. עלינו להיות ראויים לקורבנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה נתניהו
צילום: אמיל סלמן / הארץ
שמעון פרס
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים