שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

יו"ר חברת החשמל מאיים: "נייקר ב-30%"

בעקבות כוונת הרגולטורים לפתוח מחדש את ההסכם של חברת החשמל עם מאגר "תמר", מחשש למונופול, מאיים יו"ר החברה בייקור נוסף. "מחיר פתיחת ההסכם עלול להתבטא במיליארדי שקלים כתוצאה מעיכוב נוסף באספקת הגז"

יו"ר חברת החשמל יפתח רון-טל הזהיר היום (ד') בוועדת הכלכלה מהאפשרות שלא יהיה מנוס מהתייקרות תעריפי החשמל ב-30% אם הגז משדה תמר לא יגיע עד מחצית 2013. הוא ציין כי הציבור הישראלי כבר משלם השנה 14 מיליארד שקל על הפיגור של שנה וחצי בלוח הזמנים של הגעת הגז. זאת, כתוצאה מהעדר החלטה בדבר מיקומו של המסוף היבשתי עקב ההתנגדות הציבורית להקימו בחוף דור משיקולי הגנת הסביבה.

 

הסכם מאגר "תמר" - טוב לאזרחים או טוב לספקי הגז?

 

רון-טל דיבר בדיון דחוף של הוועדה על החלטת רשות החשמל לקיים שימוע סביב כוונתה לפתוח את הסכם אספקת הגז בין תשובה לחברת החשמל וליצרני החשמל הפרטיים. לדבריו השימוש המאולץ בסולר, מזוט ופחם כתחליף לגז מכפיל את עלות ייצור החשמל בתוספת של 50 מיליון שקל ביום. הוא גילה כי החברה מפעילה מחדש את תחנת הכוח רידינג בצפון תל-אביב המונעת בדלק נוזלי גם במחיר זיהום האוויר באזור הכי מאוכלס.

 

רון-טל גם הזהיר שקיימת יציבות מפוקפקת בהזרמת הגז גם אם תתחיל כמתוכנן היום ביוני 2013. הוא ציין כי הגז משדה תמר יזרום לארץ רק בצינור אחד ש"אם חלילה ייפגע אנחנו בסכנה". מדובר בצינור היחיד שמזרים היום את הגז משדה ים תטיס מול אשדוד. רון-טל שאל, "מי ייתן את הדין על שלא חשבו שצריכים להיות עד אז לפחות 4 צינורות מקבילים שיבטיחו אספקה שוטפת גם אם אחד ייפגע?"

 

רון-טל ציין אפשרויות אלה כדי להמחיש את התנגדות החברה לכוונת רשות החשמל לפתוח את הסכם הגז. "מחיר פתיחת ההסכם עלול להתבטא במיליארדי שקלים כתוצאה מעיכוב נוסף על הפיגורים הנוכחיים באספקת הגז", אמר יו"ר חברת החשמל. "המחיר שהסכמנו עליו הוא הכי נמוך שאפשר היה להשיג והלוואי שהיינו יכולים להציג למחיר יותר נמוך", אמר.

 

הוא דחה את הביקורת שהשמיע דירקטור לשעבר של החברה על לחצים שהופעלו על הדירקטוריון לחתום על ההסכם כפי שרצתה קבוצת תשובה. לדבריו לא הופעלו לחצים מהסוג שרמז הדירקטור אשר נאלץ להתפטר כשהתגלה שהוא נגוע בניגוד עניינים. לשאלה מדוע בכל זאת 4 דירקטורים אחרים הצביעו נגד ההסכם, ענה, "אצלנו קיים חופש הצבעה. השיטה הקומוניסטית של פה אחד לא מקובלת עלינו".

 

בהודעת השימוע שפרסמה השבוע רשות החשמל נאמר כי הוא נקבע בעקבות בדיקה שהעלתה כי "הסכמי הגז במתכונתם הנוכחית מעלים חשש להטלת עלויות עודפות על צרכני החשמל (אומדן של 500 מיליארד שקל)". הרשות מתנה את הכרתה בעלויות רכישת הגז למשק החשמל לפי ההסכמים ב"שינוי התנאים שיבטיח את צרכי המשק יחד עם כניסת יצרני חשמל פרטיים לשמירת אינטרס הצרכנים במזעור העלויות לטווח ארוך".

 

ההסכמים נחתמו ל-15 שנה. לטענת יו"ר הרשות עו"ד אורית פרקש-הכהן הם אינם כוללים כל אפשרות לעדכון המחירים בתקופת ההסכמים, גם במקרה של כניסת ספקי גז מתחרים. רון-טל הגיב שבהסכמי נקבעו 2 מועדים כעבור 10 שנים לבחינה מחדש של המחירים עם האפשרות לייקר או להוזיל אותם בטווח של 35%.. הממונה על ההגבלים העסקיים ד"ר דוד גילה אמר שגם הם שותפים לחששות מההתקשרות הממושכת.

 

ד"ר גילה ונציג אגף התקציבים הזהירו את רשות החשמל השוקלת להציע הטלת פיקוח על מחירי הגז. הם טענו כי עצם הכרזת הגז כמוצר בר-פיקוח עלולה לעכב את הזרמת הגז, לגרום נזקים בהיקף של מיליארדי שקלים, ובנוסף לעכב כניסת מתחרים לענף (כגון קבוצת דנקנר שכבר מחפש גז במספר קידוחים) המשוערת לפחות במחצית השנייה של העשור. יו"ר הרשות הבהירה שהם מתחשבים בשיקולי המימון של כל הצדדים.

 

לבקשת ח"כ דב חנין (חד"ש) התייחסה הוועדה גם לכוונת הממשלה לעודד את מפיקי הגז לייצא חלק מהכמויות לחו"ל למרות המחסור הקיים. הוא אמר כי כוונה זו רק תיטיב עם טייקוני הגז אבל היא לא תואמת את "מצב החירום" הקיים במשק הגז הטבעי, שמחייב פיקוח ממשלתי על הגז ומחירו. "התנהלות המדינה היא שערורייתית. אי אפשר להבטיח רווחים קל וחומר רווחי יתר למונופול של טייקוני הגז על חשבון הצרכן", אמר חנין.

 

יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) אמר בסיכום כי תוכן הדיון מצדיק את הכותרת שניתנה לו על "הכשל שבהסכמי הגז". הוא אמר, "הכשל לא נובע מהתנהלות חברת החשמל אלא מכך שלא היה מנוס ממנו באילוצים שבהם התנהל המשא-ומתן על ההסכמים". לכן הוא מתרשם מהדיון כי "יש מקום לשימוע שקבעה רשות החשמל, כדי לבצע עיון מחדש בתנאי ההסכמים".

 

שאמה-הכהן הודיע שהוועדה תשוב ותתכנס כדי לדון במסקנות השימוע. הוא גם תומך בכך ש"האופציה של הפיקוח על מחירי הגז מונחת על השולחן". לדבריו, "מטרת הדיון בתום השימוע תהיה להבטיח את אספקת הגז השוטפת כמה שיותר מהר ואת מחירי החשמל שיהיו כמה שיותר זולים. כיום ההסכמים לא משיגים את המטרה הזאת. המצרך איננו זול והתנאים לא מבטיחים כניסת ספקי גז מתחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רון טל: "השגנו את המחיר הכי נמוך שיכולנו להשיג"
מומלצים