שתף קטע נבחר

האם ישראל תצורף לארגון למאבק במימון טרור?

שר האוצר הגיש בקשה להצטרף ל-FATF, כוח משימה בינלאומי למאבק בהלבנת הון, מימון טרור ומימון נשק להשמדה המונית. הצטרפות לארגון מעניקה אפשרות להשתתף בקביעת סטנדרטים בנושא עבור כלל מדינות העולם, והטלת סנקציות פיננסיות על מדינות שלא עומדות בהם

האם ישראל בדרך להצטרף לארגון הבינלאומי למאבק בהלבנת הון, מימון טרור ומימון נשק להשמדה המונית? מסתבר כי לאחרונה נערכת עבודת מטה חשאית בנושא ביוזמת שרי האוצר והמשפטים והרשות לאיסור הלבנת הון. מדובר בארגון ה-FATF, כוח המשימה הפיננסי הבינלאומי למלחמה בהלבנת הון, שהוקם ב-1989 על ידי ארגון ה-G7.

 

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, אף פנה הבוקר לשר האוצר הנורבגי, סיגביורן יונסן (Sigbjorn Johnsen), בעת שהשניים נועדו בפריס בכנס השנתי של ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD, והגיש לו את הבקשה הרשמית של ישראל להצטרפות לארגון. שר האוצר הנורבגי הינו היו״ר התורן הבא של הארגון, והוא השיב לשטייניץ כי ישקול את בקשת ישראל בכובד ראש.

 

פנייתו של שר האוצר הישראלי מפתיעה, נוכח העובדה שהארגון אינו מצרף חברות חדשות לשורותיו מזה מספר שנים וישראל לא זאת בלבד שאינה חברה בו, אלא שעד לאחרונה הייתה ב"רשימה השחורה" שלו. ברשימה זו מופיעות מדינות שאינן מוכיחות מאמצי אכיפה מספיקים על ארגוני פשיעה וטרור העוסקים בהלבנת הון ובמימון פעילות חבלנית. מדינות אלו סובלות מסנקציות שונות, ביניהן היעדר שיתוף פעולה מצד מוסדות פיננסיים שמקבלים על עצמם את תכתיבי ה-FATF.

 

ישראל נכנסה ל"רשימה השחורה" של הארגון בשנת 2000 ויצאה ממנה בשנת 2003, בין היתר בעקבות הקמת הרשות לאיסור הלבנת הון במשרד המשפטים. מאז נבחנת ישראל כל כמה שנים, כאשר הביקורת האחרונה הייתה ב-2008. גם בביקורת זו נמצאו ליקויים, בעיקר בנושא החלת המשטר על עורכי דין, רואי חשבון ויהלומנים.

 

על רקע הליקויים הללו, מנסה משרד האוצר מזה זמן לקדם תיקון לחוק איסור הלבנת הון שיגדיר עורכי דין ורואי חשבון כ"שומרי סף". משמעות התיקון, היא שעורכי דין שיתבקשו על ידי לקוחותיהם לבצע פעולות להלבנת הון שאינן משפטיות יישאו באחריות משפטית במקרה שבו לא דיווחו על העבירות. בדומה לכך, רואי חשבון שיתבקשו לבצע פעולות לא חוקיות שאינן קשורות לביקורת ספרים, אלא לניהול פיננסי, יהיו חייבים לדווח.

 

בלשכת רואי החשבון ולשכת עורכי הדין מתנגדים ליוזמה בטענה שהיא פוגעת בעקרון החיסיון. נדמה כי התנגדות עורכי הדין לתיקון מעמידה קשיים בפני המאמצים של ישראל להתקבל לארגון, כפי שעולה מהדיון שהתקיים לפני יומיים בכנס לשכת עורכי הדין שבו נכח גם שר האוצר. רגע לפני טיסתו לפגישה עם שר האוצר הנורבגי, ציין שטייניץ בפני עורכי הדין כי הוא נחוש בדעתו להעביר את התיקון. "אם צריך לשנות את הדינים ופרשנותם, אז יש לפעמים מטרות חשובות ביותר, שגם הן קשורות לכבוד האדם וחירותו, ואסור לדבוק בדווקנות משפטית אם היא מובילה אותנו לאבדון".

 

לפני שבועיים עבר תיקון לחוק איסור הלבנת הון, שמגדיר את היהלומנים כ"שומרי סף". סביב התיקון בנוגע לעורכי הדין והרואי חשבון עדיין ניטש מאבק. הניצחון בו יקבע האם תצליח הממשלה לנצל את שעת הכושר שנוצרה כדי להצטרף ל-FATF. הצטרפות לארגון מעניקה למדינה החברה אפשרות להשתתף בקביעת סטנדרטים של מאבק במימון טרור ונשק להשמדה המונית עבור כלל מדינות העולם, והטלת סנקציות פיננסיות על מדינות שלא עומדות בהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ליכטפלד
יובל שטייניץ שר האוצר
צילום: ארז ליכטפלד
מומלצים