שתף קטע נבחר

צילום: AFP, AP , רויטרס

מפלגות חילוניות בקהיר: "זה התרחיש הכי גרוע"

הצעירים שהפילו את מובארק ודרשו רפורמות לא רוצים בשובו של המשטר הישן, אך גם לא בהחלת החוק האיסלאמי. לכן עלייתם לסיבוב השני של מוחמד מורסי מ"האחים המוסלמים" ומפקד חיל האוויר לשעבר אחמד שאפיק לא מבשרת להם טובות

לא לתוצאה הזו פיללו המהפכנים שהפילו את העריץ הערבי מכיסאו אחרי 30 שנות שלטון: מועמד "האחים המוסלמים" מוחמד מורסי ומי שהיה איש משטרו של חוסני מובארק אחמד שאפיק יתמודדו ראש בראש בקרב על נשיאות מצרים, אחרי שהעפילו לסיבוב השני בבחירות. במדינה הערבית גוברים החששות כי יהיה אשר יהיה האיש שייבחר לנשיא, הוא עלול לבטל את כל הישגי המהפכה שהפילה את מובארק.

 

במקביל, עסוקים שני המועמדים ששרדו במירוץ בהשגת תמיכה ממצביעים שהתנגדו להם בסיבוב הקודם, והגדירו אותם כמועמדים קיצוניים עד כדי קיטוב. מצביעי המרכז הרבים, שמייצגים, קרוב לוודאי, מספיק קולות בשביל להשיג ניצחון בבחירות, עדיין עוד לא השתכנעו, שעה ששאפיק ומורסי מנסים לנער מעט את תדמיתם ולהציגה כמתונה יותר.

 

כדי להוסיף לדרמה הגדולה גם כך, קרא המועמד הנאצריסטי ממחנה השמאל, חמדין סבאחי, לספירה חוזרת של הקולות בחלק מאזורי ההצבעה. סבאחי, שהגיע למקום השלישי בפער של כ-700 אלף קולות, טען כי גילויי אלימות השפיעו על התוצאות ופגעו בסיכוייו.

 

מצרים בוחרת נשיא - כותרות אחרונות:

 

יותר משנה אחרי שהמפגינים שדרשו דמוקרטיה הפילו את משטר מובארק, העימות בין מורסי האיסלאמיסטי לבין מפקד חיל האוויר לשעבר שאפיק נראה כמו חזרה לאחור אל ימי המשטר הקודם - יריבות בין איש חזק ששורשיו בצבא ומבטיח לנקוט יד חזקה כדי להבטיח יציבות לבין איסלאמיסטים שמבטיחים להחיל את החוק הדתי.

 

"פאשיסט איסלאמי". מורסי עלה לסיבוב ה-2 עם 25.3% מהקולות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"פאשיסט איסלאמי". מורסי עלה לסיבוב ה-2 עם 25.3% מהקולות(צילום: AFP)

 

"זה התרחיש הגרוע ביותר", אמר אחמד חאיירי, דובר "מפלגת המצרים החופשיים", אחת המפלגות החילוניות הליברליות שקמו בשנה שעברה. בראיון לעיתון "אל-אהראם" הוא תיאר את מורסי כ"פאשיסט איסלאמי" ואת שאפיק כ"פאשיסט צבאי".

 

נפקד בסיבוב ה-2: מועמד ביניים

חאיירי אמר כי אינו יודע למי יעניק את תמיכתו בסיבוב השני שייערך ב-16-17 ביוני. מצרים רבים מתמודדים עם אותה דילמה, על רקע העובדה שאיש משני המועמדים לא מייצג את דרך הביניים - יישום רפורמה במדינת המשטרה המושחתת מבלי להציע להחיל את החוק האיסלאמי ולעורר מחלוקת.

 

הקרב בין מורסי לבין שאפיק יהיה ללא ספק לוהט ביותר. לכל אחד מהם יש תומכים מושבעים, אך גם שונאים גדולים בקרב מגזרים משמעותיים באוכלוסייה. הסיבוב הראשון שנערך בימים רביעי וחמישי היה צמוד ביותר. עד יום שישי בערב, עלה מספירת הקולות ברחבי המדינה כי מורסי קיבל 25.3 אחוזים ושאפיק 24.9 אחוזים כשהפער ביניהם עומד על 100 אלף קולות בלבד. מספר בעלי זכות הבחירה עמד על יותר מ-50 מיליון איש.

 

נתח גדול של קולות - יותר מ-40 אחוזים - הלך למועמדים שנתפשו יותר כמייצגי רוח המהפכה שהפילה את מובארק, כלומר לא ל"אחים המוסלמים" ולא ל"פלול", תואר הגנאי שמתאר את אנשי משטר מובארק. קולות אלה הלכו בעיקר אל מועמד השמאל חמדין סבאחי שכרגע ניצב במקום השלישי המפתיע עם 21.5 אחוזים מהקולות, ואל המועמד האיסלאמיסטי המתון, איש "האחים המוסלמים" לשעבר עבד אל-מונעם אבו אל-פתוח.

 

לפני שנה, מי היה מעלה על הדעת שהוא יהיה פופולרי. שאפיק ומובארק  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לפני שנה, מי היה מעלה על הדעת שהוא יהיה פופולרי. שאפיק ומובארק (צילום: רויטרס)

 

"האחים המוסלמים", שכבר שולטים בפרלמנט ומקווים שהזכייה בנשיאות תחתום את השתלטותם על השלטון במצרים, החלו לנסות למשוך את קולות תומכי המהפכה למחנה שלהם. הם הזמינו מועמדים אחרים לנשיאות וארגונים מהפכניים להיפגש אמש "להציל את האומה ואת המהפכה" לקראת המרוץ העז הצפוי במדינה בחודש הבא.

 

משימתם של "האחים המוסלמים" קשה ביותר. במשך ששת החודשים האחרונים הם אכזבו רבים ויצרו לעצמם מוניטין של תנועה שתלטנית ויהירה. "מצרים עוברת באמת שינוי היסטורי", אמר עיסאם אל- אריאן, אחד ממנהיגי "האחים המוסלמים" במסיבת עיתונאים. "אנו מקווים שהסיבוב השני יהיה חם יותר, ברור יותר ומייצג יותר את מהפכת 25 בינואר".

 

"'האחים המוסלמים' גנבו את המהפכה"

גם במחנהו של שאפיק יצאו בהצהרות דומות. "אנחנו יודעים ש'האחים המוסלמים' גנבו את המהפכה מהצעירים", אמר דוברו של שאפיק, אחמד סרחאן. "התוכנית שלנו נוגעת לעתיד. זו של 'האחים המוסלמים' נוגעת לאימפריה איסלאמית. זה לא מה שהקבוצות הצעירות דרשו במהלך המהפכה".

 

תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות סיפקו מספר רב של הפתעות. הקולות הרבים שקיבל שאפיק הם דבר שלא היה ניתן להעלות על הדעת לפני שנה, על רקע ההתנגדות הציבורית העזה למשטר הישן. שאפיק היה ראש הממשלה האחרון של מובארק ואולץ לעזוב את תפקידו בעקבות הפגנות מחאה גדולות שפרצו נגד ממשלתו אחרי שהבוס הקודם שלו כבר הופל.

 

מצרים רבים הצביעו עבור שאפיק משום שהבטיח יציבות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצרים רבים הצביעו עבור שאפיק משום שהבטיח יציבות(צילום: רויטרס)

 

שאפיק, מפקד חיל האוויר לשעבר וחבר קרוב של מובארק, ניהל קמפיין בחירות גלוי כמועמד "אנטי מהפכה", תוך כדי העברת ביקורת על המפגינים המהפכניים. הוא עדיין סופג ביקורת ארסית מצד רבים שמאמינים כי הוא ישמר את האוטוקרטיה בסגנון מובארק, ובכמה הופעות בפני הציבור השליכו עליו מפגינים נעליים כאות מחאה.

 

עם זאת, הישגו הגדול של שאפיק עם עלייתו לסיבוב השני מדגיש את האכזבה שחשים מצרים רבים מהמהפכה. בחמישה עשר החודשים האחרונים ידעה מצרים כאוס מתמשך, כלכלה מקרטעת, קריסת שירותים ציבוריים, עלייה בפשיעה והפגנות מחאה שהפכו למהומות דמים. כל זה הותיר מצרים רבים עם תקווה גדולה ליציבות בארצם.

 

"אנחנו צריכים אדם עם כישורי ניהול"

נווין ג'ורג', נוצרייה בת 36 ועובדת ממשלה, אמרה כי היא הצביעה לשאפיק בסיבוב הראשון משום שאינה רוצה לראות בהנהגת מצרים אנשים שבשבילם השלטון הוא סוג של ניסוי. "אפילו אם הוא מהמשטר הישן, אנחנו צריכים אדם עם כישורי ניהול וכך לא נצטרך להתחיל מאפס", אמרה ג'ורג' אחרי שהצביעה בשכונת מגוריה שוברה שבקהיר.

 

המיעוט הנוצרי במצרים - שמהווה 10 אחוזים מ-82 מיליון תושבי המדינה הערבית - הצביע בסיבוב הראשון באופן גורף לשאפיק ורואה בו כמעוז נגד "האחים המוסלמים". תחנת טלוויזיה אחת דיווחה כי אוכלוסייה שלמה בכפר דרומי אחד שמונה 4,000 נוצרים הצביעה עבור שאפיק.

 

הפגנות מחאה רבות הפכו למהומות דמים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנות מחאה רבות הפכו למהומות דמים(צילום: AFP)

 

שאפיק גם זכה לתמיכה גדולה מצד חברים לשעבר במפלגת מובארק ומצד כת הסופים, כת מיסטית סגפנית באיסלאם, שאנשיה חוששים מ"האחים המוסלמים" שרוצים להחיל גרסה נוקשה יותר של חוקי האיסלאם. פרשנים במצרים אומרים כי שאפיק קיבל קולות רבים גם מקרובי משפחותיהם של אנשי כוחות הביטחון - זאת בשל העובדה שאנשי כוחות הביטחון עצמם לא רשאים להצביע בבחירות.

 

בינתיים, אף על פי שמורסי יצא עם ידו על העליונה, "האחים המוסלמים" ספגו מפלה בסיבוב הראשון. המועמד שלהם קיבל רק מחצית מהקולות שקיבלה התנועה האיסלאמית בבחירות האחרונות לפרלמנט בשנה שעברה כאשר השיגה כ-50 אחוזים מהמושבים בבית הנבחרים.

 

למרות ההישג, פחות הצביעו הפעם ל"אחים"

מאז, רבים מתומכי "האחים המוסלמים" נחלו אכזבה רבה. כמה מצביעים אמרו שהם פנו נגד התנועה האיסלאמית משום שהיא נכשלה להביא לכל שינוי משמעותי במדינה למרות אחיזתה הגדולה בפרלמנט. אחרים הפנו עורף ל"אחים" בגלל כוונתם לכאורה להשיג מונופול על השלטון ולהדיר אחרים ממנו. בסופו של דבר, מורסי נאלץ להישען על קולותיהם את בסיס התומכים הנאמן של "האחים המוסלמים".

 

ההפתעה הגדולה ביותר בסיבוב הראשון הייתה זו של סבאחי מהשמאל. המועמד הנאצריסטי פיגר מאחור בכל הסקרים במשך רוב הקמפיין לנשיאות, אולם בימים האחרונים הוא הצליח לטפס למעלה ולזכות בתמיכה בשעה שמצרים רבים חיפשו אלטרנטיבה לאיסלאמיסטים ול"פלול". את קמפיין הבחירות שלו ניהל סבאחי תוך הבטחה לסייע לעניים ושאב את האידיאולוגיה שלו מזו הסוציאליסטית לאומנית של הנשיא המנוח נאצר, ששלט במצרים מ-1954 עד 1970.

 

רוב המיעוט הנוצרי הצביע לשאפיק כמשקל נגד לאיסלאמיסטים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוב המיעוט הנוצרי הצביע לשאפיק כמשקל נגד לאיסלאמיסטים(צילום: רויטרס)

 

"התוצאות משקפות את העובדה שהמצרים מחפשים אחרי אלטרנטיבה שלישית וחוששים ממדינה דתית ולא רוצים בשובו של משטר מובארק", אמר דובר מטה הבחירות של סבאחי, חוסאם מוניס. סבאחי קיבל קולות רבים באזורים כפריים והיה קרוב מאוד למקום הראשון בקהיר ובפורט סעיד - אחד ממעוזי המהפכה. הוא הדהים בזכייה בעיר השנייה בגודלה במצרים, עיר הנמל אלכסנדריה, וקיבל פי שניים קולות ממורסי דווקא במקום שנחשב למעוז של האיסלאמיסטים.

 

במי יתמכו הפעם מצביעי השמאל והמתונים?

לא הרבה מאחוריו הגיע אל-פתוח עם 19 אחוזים מקולות הבוחרים. המועמד האיסלאמיסטי המתון פנה לקהל רחב של מצביעים, בהם ליברלים ואיסלאמיסטים שהתאכזבו מ"האחים המוסלמים".

 

השאלה הגדולה תהיה מי מהמצביעים בסיבוב הראשון ייתן את קולו לאחד משני המועמדים בסיבוב השני. האיסלאמיסטים שהצביעו עבור אל-פתוח יצביעו ככל הנראה למורסי למרות חוסר האמון שלהם ב"אחים המוסלמים". הליברלים, השמאלנים ומצביעים חילונים שהצביעו לאל-פתוח ולסבאחי חשים כעת אובדי עצות.

 

אל-פתוח קרא לתומכיו להתאחד נגד שובו של המשטר הישן. "נקים קונסצנזוס מהפכני לאומי סביב הסוגיות שעל הפרק ונעמוד בשורה אחת נגד סמלי השחיתות, חוסר הצדק והדיכוי. המהפכה שלנו תנצח", מסר אל-פתוח בהודעה באתר האינטרנט שלו.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהפכנים בדילמה. מפגינים בכיכר תחריר בקהיר
צילום: EPA
רוצה להשיג מונופול על השלטון ולהדיר אחרים? מורסי
צילום: רויטרס
העביר את תמיכתו למורסי. אל-פתוח
צילום: EPA
15 חודשים של כאוס פוליטי, אלימות ופשיעה. מובארק
צילום: רויטרס
מומלצים