שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    צילום: index open

    כמה חם, כמה טעים: גלידות טבעוניות

    היו אתם שליטי ממלכת הגלידה שלכם: בחרו מרכיבים, החליטו כמה להמתיק ויצרו לעצמכם את המקפא המתוק החביב עליכם, במהירות ובקלות. אורי שביט עם גלידות שוקולד טבעוניות וסורבה פירות צבעוניים ומתוקים

    ממילא נהיה נורא חם, אז בואו נתחיל מלנפץ כמה מיתוסים. אחד המשפטים הכי מפורסמים בתורת המטבח הוא, שקונדיטוריה, בניגוד לבישול, היא סוג של מדע מדויק. ובכן, לא. או לפחות לא תמיד. במקרה של הקינוחים הקפואים הקיציים שהכנתי הפעם, הכל בנוי דוקא על אלתור, ניסוי ותעייה. יש כמה עקרונות בסיסיים (שגם בהם לא חייבים לדבוק תמיד) אבל אין חשיבות קריטית למרכיבים ספציפיים או כמויות מדויקות. הכל לפי העין ולפי הטעם - העיקר, שיהיה קר.

     

    עוד גלידות בערוץ האוכל:

     

     

    גלידת פירות טעימה וטבעונית (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    גלידת פירות טעימה וטבעונית(צילום: אורי שביט)

     

    המיתוס השני המאד מוכר הוא שקינוחי פרווה הם תמיד, אבל תמיד, לא להיט. ובכן, לטעמי זה נכון בעיקר כשמנסים להשתמש בתחליפים לא ממש טעימים כדי לדמות טעמים חלביים, במקום ללכת עם מה שאפשר ולייצר תענוגות מתוקים, בלי שום מרכיב חלבי (ובמקרה של הטבעונות, גם בלי דבש וביצים). סורבה השוקולד של מסעדת "פרונטו", שאין בו טיפת שמנת או חלב וה"סניקרס" הטבעוני שמגישים בדוכן "המעורב" הם רק שתי דוגמאות בודדות שנתקלתי בהן בתקופה האחרונה ורציתי רק דבר אחד. עוד.

     

    מכיוון שבחרתי להיפרד מהגלידה הסטנדרטית, החלטתי לאתגר את עצמי בייצור מתוקים קפואים אחרים. קשה לי לכנות אותם "גלידה" ממש והם גם אולי לא עונים להגדרות המדויקות של ייצור סורבה, אבל הם מתוקים וקרירים וטעימים ובאופן טבעי, גם יותר בריאים. כי כשמכינים קינוח קפוא בבית אתם השליטים - שליטי המרכיבים. אין חומרים משמרים, חומרי טעם וריח או צבעי מאכל (אפילו חלב קוקוס אפשר לייצר לבד); אפשר לשלוט בכמויות הסוכר או הממתיקים האחרים; ואפשר להעדיף קינוח קפוא פירותי ולוותר על השוקולד (למרות שגם בו יש יתרונות תזונתיים).

     

    מה צריך בעצם? איזה שהוא כלי משחית מרסק. ככל שהוא יהיה חזק יותר, ככה ה"גלידה" שלכם תהיה חלקה וקרמית יותר. חלק מהגלידות הכנתי בבלנדר מסוג "ויטמיקס", בלנדר תקיף במיוחד שיודע לבלוע קוביות קרח שלמות ולהפוך אותן לקרם עדין. כל בלנדר שמסוגל לטחון קרח ייתן תוצאה טובה, אבל אם הוא לא מסוגל - אל תילחמו. תכינו באמצעותו (או במעבד מזון) מקפא פירות ביתי לא רע בכלל.

     

    להכניס הכל למיקסר וליצור סורבה (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    להכניס הכל למיקסר וליצור סורבה(צילום: אורי שביט)

     

    את הקינוחים הקפואים רצוי להגיש מיד (הם נמסים יחסית מהר בחום הקיץ הישראלי), אפשר אפילו בכוסות גבוהות עם קש לצד הכפית, לרגע שבו הגלידה תהפוך למילקשייק טבעי. את התערובות שיש להקפיא לפני האכילה כדאי להעביר לכלים שטוחים ולדאוג לערבב מדי פעם במהלך ההקפאה עם כף או מזלג, כדי שהמרקם יישמר ולא יהפוך לגוש קרח.

     

    אמרנו שאין כאן מדע מדויק, אבל יש כמה קווים כלליים. בדרך כלל יהיה בתערובת מרכיב שומני, שיהפוך את הבסיס לקרם "שמנתי" אליו מוסיפים את הקרח. זה יכול להיות שמן קוקוס, חמאת בוטנים או אפילו טחינה. בחלק מהמתכונים השתמשתי באגוזים (קשיו או מקדמיה), שגם הם מפרישים שומן ומעניקים יציבות ונפח. גם סתם בננה, קפואה או טריה, הופכת את המרקם לקרמי יותר. אפשר להמתיק את ה"גלידה" בסוכר חום, מייפל, סירופ אגבה או סילאן ואם תוסיפו כמה תמרים מגולענים, יכול להיות שלא תצטרכו אף אחד מהם. במחלקת הפירות זאת כבר חגיגה אמיתית - מלון ובננה, משמש ודובדבנים, מנגו, אפרסקים, שזיפים ופירות יער, טריים או קפואים. שחקו עם המרכיבים והשילובים, הוסיפו מעט חלב סויה (רצוי לא ממותק, שטעמו נייטרלי יותר), חלב אורז, חלב או קרם קוקוס או אפילו מים, הגבירו או הפחיתו מתיקות עד שתגיעו לטעם ולמרקם שאתם אוהבים. הנה, זה מה שאני עשיתי.

     

    צבעים של גלידה (איור: לי להב ) (איור: לי להב )
    צבעים של גלידה(איור: לי להב )

     

    גלידת שוקולד-קוקוס טבעונית

    המשחק שלכם כאן תלוי בכמה אתם מתגעגעים ל"באונטי" - אפשר להשתמש בקרם קוקוס סמיך ועשיר יותר, להוסיף שבבי קוקוס יבש או לטחון תוכן של אגוז קוקוס עם מעט מים. אני הוספתי גם פולי קקאו שהיו לי להגברת הקראנצ'יות והבריאות.

     

    גלידת שוקולד-קוקוס טבעונית (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    גלידת שוקולד-קוקוס טבעונית(צילום: אורי שביט)

     

    המרכיבים (ל-4 מנות):

    100 גרם שוקולד מריר איכותי, פרווה

    3/4 כוס נוזל או קרם קוקוס

    1/2 כוס קשיו לא קלוי

    1/2 1 כפות שמן קוקוס

    2-3 כפות סוכר חום

    5 פולי קקאו שלמים, לא קלויים (לא חובה)

     

    3 כוסות קרח

     

    להגשה: שוקולד צ'יפס מריר, פרווה

     

    אופן ההכנה: 

    1. טוחנים את כל המרכיבים מלבד הקרח והשוקולד צ'יפס בבלנדר חזק מאד, עד שמתקבל קרם סמיך וחלק.
    2. מוסיפים את הקרח וטוחנים תוך כדי דחיסה עד שמתקבלת גלידה רכה. מעבירים לצלוחיות, מעטרים בשוקולד צ'יפס ומגישים.

     

    גלידת שוקולד-בוטנים טבעונית

    הגלידה הזאת מתקבלת רכה למדי, מומלץ להקפיא אותה לפני ההגשה למשך שעה שעתיים. אם היא מתקשה מדי, משאירים לכמה דקות בחוץ, לריכוך. סניקרס, מאחוריך.

     

    גלידת שוקולד-בוטנים טבעונית (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    גלידת שוקולד-בוטנים טבעונית(צילום: אורי שביט)

     

    המרכיבים (ל-4 מנות):

    100 גרם שוקולד מריר איכותי, פרווה

    1/2 כוס חמאת בוטנים טבעית (אפשר לטחון בוטנים קלויים ללא קליפה למשחה חלקה ואפשר לקנות חמאת בוטנים ללא תוספות בכלל)

    1/2 כוס חלב אורז או חלב סויה לא ממותק

    2 כפות סוכר חום

     

    3 כוסות קרח

     

    אופן ההכנה:

    1. טוחנים את כל המרכיבים מלבד הקרח בבלנדר חזק מאד, עד שמתקבל קרם סמיך וחלק.
    2. מוסיפים את הקרח וטוחנים תוך כדי דחיסה עד שמתקבלת גלידה רכה. מעבירים לצלוחיות ומגישים או מאחסנים במקפיא למשך שעה ומעלה, עד ההגשה.

     

    מקפא דובדבנים ומשמש

    מעין סורבה מהפירות הכי עונתיים שמככבים עכשיו בשווקים. אם יש לכם בלנדר שטוחן קרח, תיהנו מגלידת פירות נפלאה. אם לא, השתמשו בבלנדר רגיל והקפיאו. המרקם יהיה קרחוני יותר, אבל הטעם עדיין מרענן במיוחד. לא בא לכם? שתו אותו כשייק טבעי וטרי, לא תצטערו.

     

    המרכיבים (ל-4 מנות):

    6 משמשים בשלים

    1 כוס דובדבנים טריים מגולענים

    3 תמרים מגולענים, רצוי מסוג מג'הול

    3/4 כוס אגוזי מקדמיה

    1/2 כוס מים

     

    אופן ההכנה:

    1. טוחנים בבלנדר את כל המרכיבים, עד שמתקבל קרם חלק.
    2. מעבירים לכלי שטוח ומכניסים למקפיא למשך שעתיים לפחות. מערבבים במזלג מדי חצי שעה, עד שמתקבל מקפא אוורירי.
    3. אם יש לכם בלנדר חזק, אפשר לוותר על שלב המקפיא, להוסיף 2-3 כוסות קרח ולטחון למרקם גלידתי חלק.אפשר להוסיף בננה קפואה ומעט מים לפני הטחינה.

     

    מקפא בננה-מלון

    כאן כדאי להשתמש בפירות עצמם בתור קרח ולחתוך ולהקפיא אותם מראש. אפשר להכין גם במעבד מזון רגיל, למרות שהתוצאה מתקבלת נוזלית למדי אך מאד טעימה.

     

    מקפא בננה-מלון (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
    מקפא בננה-מלון(צילום: אורי שביט)

     

    המרכיבים (ל-4 מנות):

    1/2 מלון חתוך לקוביות, קפוא

    3 בננות חתוכות לפרוסות, קפואות

    3 תמרים מגולענים, רצוי מזן מג'הול

     

    אופן ההכנה:

    1. טוחנים את כל החומרים במעבד מזון, עד לקבלת מרקם חלק.
    2. מעבירים לצלחות הגשה, מעטרים בפרוסות בננה טרייה ומגישים.

     

     


     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אורי שביט
    מתאימים לכל הגלידות
    צילום: אורי שביט
    צילום: אורי שביט
    גלידת שוקולד-בוטנים
    צילום: אורי שביט
    מומלצים