שתף קטע נבחר

צילום: באדיבות Lowshot

מתיחות בקואליציה: "חוק ההסדרה יכול לעבור"

בעוד נתניהו עדיין בוחן את כל ההשלכות של תוכנית העתקת גבעת האולפנה, בימין לוחצים על שרים וח"כים לתמוך בחקיקה שתמנע את הפינוי. "זה לא תסריט מופרך שראש הממשלה יאבד שליטה על השרים", אומרים בקואליציה

"מאבד שליטה"? הפתרון שהציע ראש הממשלה להעתקת גבעת האולפנה בבית אל נתקל בהתנגדות הימין, שממשיך לקדם במלוא העוז את "חוק ההסדרה" הצפוי לעלות מחרתיים (רביעי) לדיון בכנסת. "המתח גדול", מודים גורמים בקואליציה, שלא פוסלים השגת רוב לחקיקה, שתמנע את פינוי חמשת הבניינים בשכונה עד 1 ביולי, כפי שקבע בג"ץ.

 

שכונה במחלוקת - הדיווחים האחרונים:

'תוכנית הניסור': בעיה בהעברת בתים לשטח צבאי 

נתניהו הציג את "תוכנית הניסור": מחכה לוינשטיין 

בעלי הקרקע מברך את נתניהו על פינוי האולפנה 

 

גבעת האולפנה, מחכים להכרעה בירושלים (צילום: באדיבות Lowshot) (צילום: באדיבות Lowshot)
גבעת האולפנה, מחכים להכרעה בירושלים(צילום: באדיבות Lowshot)

 

"אם נתניהו יאבד שליטה על השרים, וזה לא תסריט מופרך, חוק ההסדרה יוכל לעבור", העריכו אמש בקואליציה. ראש הממשלה "נאבק" כעת למנוע משריו להצביע בעד החוק. עם זאת, לחברי הכנסת בקואליציה הרחבה של נתניהו צפוי להינתן חופש הצבעה. לפי "חוק ההסדרה", אם בעל קרקע ביהודה ושומרון לא פנה תוך ארבע שנים מרגע הקמת שכונת המגורים על הקרקע שבבעלותו לבית המשפט, המבנים לא יפונו.

 

על רקע הקשיים הביצועיים והמשפטיים, בסביבת ראש הממשלה נשמעו אמש הצהרות נחרצות פחות בנוגע לתוכנית ההעתקה שפורסמה לפני יומיים כפתרון מועדף. "אם לא נקבל אישור מהיועץ המשפטי לממשלה, אופציית החקיקה עדיין על השולחן", אמרו מקורבי נתניהו.

 

לא רק בעיה ביצועית - גם משפטית

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין קיים הלילה התייעצות ממושכת עם ראש הממשלה בנוגע לסוגיות משפטיות הקשורות לתוכנית ה"ניסור" של השכונה. גורמים משפטיים בכירים אמרו כי קיימת בעייתיות בהעברת בנייני המגורים לשטח צבאי. תחילה, לא ניתן להפקיע שטח למטרות ביטחוניות כאשר המטרה אינה באמת כזו. בעיה נוספת היא שיש לראות ממי מפקיעים את השטח, כי בשלב מסוים יש להחזירו אליו. עם זאת, אם אלו אדמות מדינה בעיה ספציפית זו נפתרת.

 

וינשטיין ונתניהו. בוחנים את חוקיות העתקת השוכנה (צילום: AP) (צילום: AP)
וינשטיין ונתניהו. בוחנים את חוקיות העתקת השוכנה(צילום: AP)

 

בדיונים בסוגיה משתתפים צמרת הפרקליטות לצד גורמים ממשלתיים נוספים, גורמי צבא, מומחים למשפט בינלאומי ומזכיר הממשלה צבי האוזר. היועץ וינשטיין גם בוחן אם הצעתו של נתניהו בעניין גבעת האולפנה תהווה תקדים לפינוי מאחזים נוספים. הוא הבהיר כי פסק הדין בבג"ץ האולפנה אינו תקדים מחייב, כיוון שניתן על בסיס הסכמת המדינה. ראש הממשלה והיועץ המשפטי סיימו את הישיבה ללא החלטות, וקבעו להמשיך את הדיונים היום.

 

בעקבות "תוכנית ההעתקה", התערערו עוד יותר היחסים בין נתניהו לבין יו"ר הקואליציה זאב אלקין, מתנגד בולט לפינוי. אלקין, מאנשי הימין הבולטים בליכוד, הביע עמדה חד משמעית בעד הסדרת מעמד הבתים, בניגוד לעמדת ראש הממשלה שהבהיר כי הוא מעדיף שהפתרון לא יהיה באמצעות חקיקה. נתניהו הסביר כי החשש הוא שחוק עוקף בג"ץ יפגע בישראל בשל תגובות בינלאומיות חריפות למהלך מסוג זה. "מה שיחזק את ההתיישבות זו הבנייה. על כל בית שייהרס נבנה עשרה חדשים", הבטיח נתניהו בסוף השבוע.

 

כמה מתושבי גבעת האולפנה יחד עם תומכיהם שובתים רעב בירושלים, במטרה למנוע את פינוי השכונה. אתמול חיזק את ידם זוכה פרס נובל, פרופ' ישראל אומן, שקרא להם לא לפעול באלימות אך כן להביע מחאה: "אל תתנגדו בכוח לפינוי. שכבו על הקרקע ותנו להם לפנות אחד-אחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבעת האולפנה, חודש למועד שקבע בג"ץ
צילום: גיל יוחנן
צילום: מרק ישראל סלם
נתניהו, "לא שלל סופית חקיקה"
צילום: מרק ישראל סלם
תושבי השכונה מפגינים בירושלים. חלק שובתים רעב
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים