שתף קטע נבחר

הגרוש מפיץ שקרים בפייסבוק? ניתן לתבוע אותו

לעיתים קרובות, במהלך הליכים משפטיים בין בני זוג, מפרסם אחד מהם מידע אישי, שלא אמור לצאת מחוץ לכותלי בית המשפט. באילו מקרים ניתן לתבוע ומה הן סוגי התביעות הנזיקיות שעומדות לרשותנו

כניסתו של האינטרנט לחיינו חשפה את המשתמשים ברשתות החברתיות בצורה שלא הייתה נהוגה בעבר. כיום, רבים האנשים שנוהגים לחלוק ברשת מידע אישי ביחס לחייהם. הם עושים זאת במלל ובתמונה, בין אם הם משתפים בסטטוסים בפייסבוק או כותבים בלוג, וזאת בלי להבין לעומק את השלכות מעשיהם.

 

עוד בנושא:

קיבלתם כסף מההורים והתגרשתם? צפו תביעה  

סירוב גט, תלונות שווא, אלימות - עילות לפיצויים

מכל בחינה, לא משתלם להפר הסכמי ראייה  

 

הפצת המידע אינה בלעדית לאינטרנט ויכולה להתקיים אף מחוצה לו: בבית הקפה השכונתי, במהלך שיחה על כוס קפה, או בכל מקום ציבורי אחר. פרטים אינטימיים נחשפים בלי בקרה, כולל פרטים משפחתיים שנחשפים במסגרת הליכים משפטיים בבתי הדין הרבניים או בתי משפט לענייני משפחה.

 

 

"בעלי מסרב לשלם מזונות"

הדוגמאות רבות: גבר שהגיש תביעה לגירושין נגד אשתו, פרסם בכרטיס הפייסבוק שלו כי הוא רווק ומחפש אשה לקשר; חברה של אשה שבעלה ניהל נגדה תביעה לגירושין בבית הדין הרבני, פרסמה על הקיר שלה בפייסבוק תמונה, מבילוי משותף, בה האשה מצולמת מחובקת עם גבר זר;

 

אשה הודיעה בישיבת ועד הבית קבל עם ועדה, כי אין בכוונתה לשלם את דמי הועד מכיוון שבעלה נטש אותה ואת ילדיה, אינו משלם מזונותיהם ואינו בא לבקרם. יומיים לאחר מכן, השכנים שפגשו את הבעל שבא לאסוף את ילדיו מבית הצדדים, זרקו לעברו הערות בגנות התנהגותו זו.

 

מותר לחשוף זימון לדיון, אסור לפרסם הפרוטוקול

ההבדל בין חשיפת "סתם" פרטים אישיים לבין פרטים אישיים החוסים תחת הליכים משפטיים בתחום דיני משפחה, נעוץ בחיסיון המשפטי שחל עליהם. הדבר נועד לשמור על צנעת חיי הצדדים בשל רגישות ההליכים.

 

בהתאם לכך, קיים איסור פרסום אף ביחס לעובדות שעולות במסגרת ההליכים המתנהלים בדיני משפחה, ובוודאי שנאסר על פרשנות ביחס להליכים ו/או להתנהגות כל אחד מהצדדים. כך למשל, מותר לחשוף זימון לדיון משפטי, אבל אסור לחשוף פרוטוקול של דיון. הפרה של החוק הכוללת חשיפת פרטים מזהים של מי מהצדדים, חושפת את המפר לקנס, בשל בזיון בית המשפט.

 

מלבד החיסיון החל על תיקים המתנהלים בבית המשפט לענייני משפחה, חל גם חוק איסור לשון הרע וחוק הגנת הפרטיות, האוסרים על פרסום פרטים שנועדו להשפיל או לבזות אדם.

 

כך למשל, אשה הטוענת בפני מכריה, בני משפחתה וחבריה, כי בעלה אינו משלם מזונות כלל ועיקר – בעוד הוא משלם ולו חלק מדמי המזונות, או אם היא טוענת שהוא אינו מקיים את הסדרי הראיה עם ילדיו, בעוד שהוא מקיים אותם - הרי שהיא מכפישה שמו, ודבריה נועדו להפכו למטרה של שנאה בפני קרובים ומכרים.

 

טיעונים אלה מקומם בבית הדין בלבד. אמירתם מחוץ לאולם המשפט - חושפים את האומר לתביעות נזיקין. יצוין, כי אף אם הדברים המתפרסמים מפיו של אדם ביחס לבן זוגו הינם אמת, הרי שהם חוסים תחת הוראות החוק הקובעות חובת חיסיון, בכל הנוגע להתנהלות ההליכים.

 

כך למשל, אותה אשה שחלקה בישיבת ועד הבית מידע ביחס להתנהלותו של בעלה (בין נכונה בין כוזבת) - הפרה את החיסיון, פגעה בפרטיותו של הבעל ואף הוציאה דיבתו. דוגמה נוספת היא תביעה נזיקית לפיצויים שהגישה אשה נגד בעלה בסך 150 אלף ש"ח, לאחר שגילתה שניהל בלוג בו חשף הבעל תמונות ופרטים אינטימיים מחיי נישואיהם, לרבות פרטים דקדקניים ביחס לקשיים שהם חווים בזוגיות.

 

בתביעתה טענה האשה, כי התגלה לה שבעלה פרסם תמונות שלה ושל ילדיהם המשותפים, ללא ידיעתה וללא הסכמתה. לאחר שדרשה ממנו להוריד את התמונות מהבלוג, גילתה שהוא המשיך לפרסמם ואף הוסיף פרטים מכפישים ביחס אליה ולהתנהלותה כלפיו.

 

 

סוגי תביעות אפשריים

יש לזכור כי ניהול הליכים בין בני משפחה מחייב תום לב והגינות שיכול אדם לצפות מבן זוגו, בבחינת אדם לאדם - אדם.

 

בימים בהם הפצת מידע לכל עבר הנה עניין בשגרה, מבורכות החלטות משפטיות הקובעות פיצויים, במקרים בהם אחד הצדדים לא נהג בתום לב בניהול ההליכים המשפטיים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.

 

משכך, במקרים כאלה בפני בן הזוג הנפגע עומדות מספר אפשרויות: האחת, להגיש תביעה נזיקית בגין הנזקים שנגרמו לו; השנייה, להגיש תביעה בגין הפרת חוזה משפחתי;

 

השלישית - להגיש תביעה בגין הוצאת דיבה ופגיעה בפרטיות והאפשרות הרביעית - אם וככל שהייתה פגיעה בפרטיות- להגיש תלונה במשטרה על פגיעה בפרטיות.

 

אהבתם את הכתבה? ספרו לנו בפייסבוק של ערוץ יחסים  

 

 

  • הכותבת מומחית בדיני משפחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפצת מידע כוזב עלולה לעלות לך. ביוקר
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
אנשים נוטים לחשוף פרטים שעלולים לסבך אותם. פייסבוק
צילום: shutterstock
עו"ד מורן סמון
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים