שתף קטע נבחר

צילום: יאיר שגיא

בדרך לדרום סודן: "הגיע הזמן לחזור הביתה"

טיסת הגירוש הראשונה מישראל לדרום סודן תצא הערב כשעליה 120 בני אדם. עשרות עלו לאוטובוסים בערד ובתל-אביב ברגשות מעורבים. "יש לנו יחסים טובים כאן, אבל מה שעשו לנו הוא לא טוב", העיד אחד העוזבים. דגל המדינה הונף בחלון האוטובוס

התרגשות מעורבת בעצב וחשש מהלא-נודע, כעס לצד השלמה ואף שמחה ותודה. עשרות המגורשים הראשונים מדרום סודן עלו הבוקר (יום א') לאוטובוסים בערד ובתל-אביב, מלווים בחברים ובפעילים שסייעו בעדם ומוקפים בעיתונאים. ג'סטין, בן 30, שהה בישראל שש שנים. "אני מרגיש טוב לחזור, אנחנו לא כועסים על אף אחד", העיד. מנגד, אמר חברו אדלפון: "אני כועס על הישראלים. זה ברור שהם לא רוצים אותי פה. אלי ישי לא רוצה אותי, אומרים עליי שאני סרטן. שש שנים אני פה, אני לא מרגיש שטוב, כל הזמן יש פה בעיות. רוצה לחזור, יש שם חיים". טיסה ראשונה לדרום סודן תצא היום כשעליה 120 בני אדם. כשנסע האוטובוס לדרכו מתל-אביב, התנוסס מעליו דגל המדינה החדשה.

 

"התחושות קשות מאוד", סיפרה אורית מרום, רכזת פעילות ציבורית של אס"ף (ארגון סיוע לפליטים). הייתי בכינוס פרידה בערב, חבר'ה דרום סודנים עלו לבמה שמחים לחזור, אבל מצד שני הם מתים מפחד. אנשים מצוידים פה באוהלים, שק"שים ומזרנים, אבל מצד שני לוקחים גם מחשבים. היום זה יום עצוב, כשאנחנו מגלים שאנשים שמחים לאידם".

 

דגל המדינה החדשה בתחנה המרכזית (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
דגל המדינה החדשה בתחנה המרכזית(צילום: עופר עמרם)

  

לאחר הדברים האלה היא נפרדת בדמעות מפטריק. "אל תדאגי, אני אדאג להגיע לארצות הברית", הוא מעודד אותה. ל-ynet אמר: "אני חוזר היום, לא פוחד, יש לי מדינה חדשה. הייתי פה שמונה שנים, אתם עוד תראו אותי כשר. אני מודה לבנימין נתניהו ולשמעון פרס על ששמרו את האנשים כאן. אין קונפליקט בינינו לבין הישראלים".

 

נתניהו אמר הבוקר בישיבת הממשלה על המבצע לסילוקם של תושבי דרום סודן: "גם כשאנו רוצים להוציא את הגר מתוכנו נעשה זאת בצורה אנושית. אנחנו נפעל בצורה יהודית ואנושית". ואילו מרום טוענת כי עצם הגירוש הוא "מעשה לא יהודי. ביהדות יש ערך ליחס לגר ולזר ומוטיב החמלה הוא המוטיב המרכזי". נתניהו גם שיבח את אנשי יחידה עוז, "שעושים עבודה חשובה" וביקש מהשרים להיזהר בהתבטאויות כלפי זרים, "אני מבקש לנהוג באנושיות. אני מבקש את זה גם מאנשי הציבור בהתבטאויות שלהם. ננהג כלפיהם באנושיות".

 

נפרדים בערד, הבוקר (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
נפרדים בערד, הבוקר(צילום: אליעד לוי)

  

"חשודים רק כי הם שחורים"

פרנקו, בן 35, מחפש את האוטובוס, בעברית צחה הוא מברר בטלפון הנייד איפה עליו להתייצב עם משפחתו. "יש לנו שלושה ילדים, הייתי פה שלוש שנים, אני חוזר לארצי, אני לא דואג. הגיע הזמן לחזור הביתה. יש איתי ילדה שנולדה בסודן, עוד אחת במצרים וילד שלישי שנולד פה. סודן התפצלה, כבר לא מסוכן שם".

 

נפרדים ליד האוטובוס (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
נפרדים ליד האוטובוס(צילום: עופר עמרם)

 

מלווים בחברים ומוקפים במצלמות, דרום סודנים בתחנה המרכזית בת"א (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מלווים בחברים ומוקפים במצלמות, דרום סודנים בתחנה המרכזית בת"א(צילום: עופר עמרם)

 

ואילו צעיר אחר, בשנות ה-20 לחייו, סיפר: "אני בכלל נולדתי בסודן, אבי מת בצפון. הילדים שלי מדברים עברית, הם נולדו פה, זה קשה מאוד". חברו מחזיק ילדה קטנה ואומר: "לא טוב לי כאן. יש לנו יחסים טובים כאן, אבל מה שעשו לנו הוא לא טוב. אני פוחד לחזור. אנשים עצובים היום, אני פוחד על הילדים שלי. המצב שם עדיין לא טוב".

 

ד"ר רמי גודוביץ', רכז קשרי קהילה בספריית גן לוינסקי, הגיע ללוות את הדרום סודנים: "היום עזרנו לכמה לארוז. בדרך פנו אלינו כמה שכנים, שאלו אותנו אם אנחנו רוצים שמות של זרים. כלומר, אנשים אספו שמות של חשודים רק כי הם שחורים. זוהי סיטואציה בלתי נסבלת מבחינת הזוהמה המוסרית שמדינת ישראל נמצאת בה. כל הסיסמאות הגזעניות שאת התוצאות שלהם ראינו הלילה בזריקת חזיז לבר של אריתריאי, משקפים בעיני טרגדיה מוסרית איומה".

 

נפרדים בערד, הבוקר (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
נפרדים בערד, הבוקר(צילום: אליעד לוי)

 

תרזה מחתה בפני ynet על מעצר של משפחות: "אמרנו שאנחנו הולכים, אנחנו לא רוצים שום דבר. חמש שנים אנחנו פה ויש פה ילדים ששמו בכלא. אנחנו הולכים, למה אתם שמים אותנו בכלא?".

 

המאזן

בשבוע שעבר נעצרו 300 דרום סודנים ו-300 נוספים הגישו בקשה ליציאה מרצון. ארגוני הסיוע טוענים כי מדובר למעשה בבקשה תחת איום מעצר. במהלך החודש האחרון חצו את הגבול הדרומי למעלה מ-600 מסתננים.

 

נתניהו התייחס גם לכך ואמר שהממשלה מטפלת בבעיית הזרים בדרכים שונות. את בניית הגדר בדרום הבטיח להשלים בחודשים הקרובים. "אנחנו בונים גם מתקן לעשרות אלפים. נחמיר גם הקנסות על המעסיקים. נבלום את כניסתם ונחיש את הוצאתם".

 

מבצע גירוש תושבי דרום סודן התחיל בשבוע שעבר, לאחר שבית המשפט התיר את החזרתם לארצם.

שר הפנים אלי ישי הנהיג במשך שנים מדיניות של "הגנה זמנית" או "הגנה קולקטיבית" על אזרחי דרום סודן ששהו בישראל. מכוח מדיניות זו, האזרחים הזרים לא הורחקו. אך ישי החליט לשים קץ למדיניות זו ועתירת ארגוני הסיוע נגד ההחלטה נדחתה. רשות ההגירה הודיעה שתאפשר לאזרחי המדינה השוהים בישראל לעזוב מרצונם, ולמעשה אפשרה להם כך שבוע להסדיר את ענייניהם, אך השר ישי החל לפעול עוד לפני כן. 

 

ישי הצהיר עם תחילת המבצע כי מדובר ב"מבצע לשימור ישראל היהודית", אך בסך הכול חיים בישראל 1,500-700 דרום סודנים. זאת, מתוך 60,000 מבקשי מקלט אפריקנים, רבים מהם מאריתריאה ומסודן. ישראל מנועה בינתיים מלגרש את רובם בשל התחייבויות בינלאומיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרום סודני ובתו, לפני העלייה לאוטובוס
צילום: עופר עמרם
מומלצים