שתף קטע נבחר

הסדרי בן דב: גם בסאני מתנגדים להסדר חוב

גם בחברת האם של סקיילקס, אילן בן דב לא מלקק דבש. בעל השליטה דרש מבעלי האג"ח לוותר על הדרישה לפירעון מיידי של החוב עד 2012 לפחות אך נתקל בהתנגדות נחרצת והפגישה עימם בוטלה שעתיים לפני כינוסה

אילן בן דב, בעל השליטה בפירמידת סאני־סקיילקס־פרטנר, סופג רוח נגדית מצד בעלי האג"ח בסאני. אתמול הביעו בעלי האג"ח של סאני את התנגדותם לדרישה של בן־דב, לפיה יוותרו על הזכות להעמיד את החוב לפירעון מיידי על סוף השנה לפחות בתמורה לתשלום הריבית הקרוב - ובכך הצטרפו למשקיעי סקיילקס שמתנגדים להסדר החוב היזום.

 

בעקבות חילוקי הדעות בין בעלי האג"ח של סאני ( 598.6 -0.27% ) לבין החברה, בוטלה אסיפת בעלי האג"ח כשעתיים בלבד לפני קיומה. מדובר באסיפה שסאני ביקשה את זימונה לפני ארבעה ימים בלבד.

 

שרשרת האירועים בסאני ושיבוש לוחות הזמנים מבהירים היטב את הלחץ שבו מצויים ראשי החברה. ברקע לאסיפות האג"ח, בתחילת יולי תידרש סאני לשלם לבעלי האג"ח תשלום של 6 מיליון שקל בגין ריבית ועוד 1.5 מיליון שקל באוקטובר הקרוב - 7.5 מיליון שקל בסך הכל. היקף החוב של סאני לבעלי האג"ח (קרן וריבית) עומד על 275 מיליון שקל.

 

קופתה של סאני ריקה ממזומנים, ולכן עלתה לאחרונה השאלה מהיכן יגיעו הכספים. בסוף השבוע סאני מצאה פיתרון יצירתי שבא על חשבון כוחם של בעלי האג"ח, אולם בן־דב והמנכ"ל יהל שחר הבינו כי בנציגות האג"ח - שבה יושבים עופר גזית ועו"ד גיא גיסין - לא ממהרים להרים ידיים.

 

מסגרת האשראי גדלה

 בסוף השבוע קיבלה סאני את אישורו של מזרחי טפחות להגדלת מסגרת האשראי ב־12 מיליון שקל ל־40 מיליון שקל. על פי הצעת החברה, תמורה זאת תשמש לתשלום הריבית לבעלי אג"ח וכן להוצאותיה השוטפות של החברה, כולל שכר לעובדי סאני וההוצאות ציבוריות, בהיקף של כ־1.5 מיליון שקל עד סוף השנה.

 

בתמורה לביצוע המהלך, דרשו הבנק וסאני כי בעלי האג"ח יוותרו על זכותם הנוכחית להעמיד את החוב לפירעון מיידי, לפחות עד לסוף שנת 2012. הזכות עומדת לבעלי האג"ח החל מאתמול, בעקבות ירידת שווי השוק של הביטחונות - מניות סקיילקס, הרבה מתחת ליחס שנקבע (150% חוב לבטוחה) למשך תקופה של חודש ימים. עוד מתבקשים בעלי האג"ח לאשר את הפניית הבטוחות החופשיות של החברה לטובת הבנק (לא כולל אג"ח להמרה של סקיילקס שמחזיקה החברה בערך פארי של 6.5 מיליון שקל).

 

לפיכך, מדובר ב־56% ממניות תפוז שערכם בשוק מסתכם ב־12.3 מיליון שקל וב־0.5% מחברת מובילאיי שרשומים בספרים ב־10 מיליון שקל. בנוסף, ביקש מזרחי טפחות שבן דב יעמיד ערבות אישית לגיבוי.

 

בבסיס ההצעה החדשה עומדת הנחת עבודה של סאני, לפיה ערכן של מניות פרטנר גבוה יותר ממחירן בשוק, ולכן אינם מעוניינים למכור כעת.

 

בנציגות האג"ח דחו את הצעת החברה על הסף, ודרשו להפוך את הקערה על פיה. גזית וגיסין הציעו לדחות את פירעון הריבית ב־90 יום, וזאת בתנאים הבאים: הבטוחות הפנויות בחברה, בהיקף של כ־30 מיליון שקל ישועבדו לטובת בעלי האג"ח, העיכוב בתשלום יצבור ריבית והצמדה, ואם עד אמצע אוגוסט לא יימצא פתרון לתשלום הריבית – סאני תממש את מניות פרטנר שברשותה (1.4%) לטובת ביצוע התשלום. בסאני מסרבים לבינתיים להצעה זאת, אך כבר הפנימו כי ההצעה הראשונית מטעם החברה לא תעבור.

 

סקיילקס מכנסת אסיפה

במקביל, היום יתקיימו אסיפות כלליות מיוחדות של בעלי איגרות החוב הארוכות בחברת סקיילקס (אג"ח מהסדרות ז, ח, ט ו־1, ראו טבלה), שתשלומי הפרעון שלהן יבוצעו החל מ־2015. בעלי האג"ח צפויים לדון בהשלכות השונות של העיסקה למכירת השליטה בסקילקס לידי האצ'יסון, וככל הנראה לבחון את מעמדם לאור מצבה הפיננסי של סקיילקס, לפני העיסקה ולאחריה, אם תאושר.

 

אחד הנושאים הבוערים שיעמדו בוודאי על סדר היום יהיה התשלום הקרוב שסקיילקס אמורה לשלם לבעלי איגרות החוב שלה בסוף החודש הנוכחי. ב־30 ביוני אמורה סקיילקס לשלם לסדרות א', ב' ו־ג' את התשלום החצי־שנתי בגין פירעון הקרן שלהן. בסך הכל מדובר בפירעון כולל של סכום של למעלה מ־100 מיליון שקל, כאשר מרביתו לבעלי סדרה ג'.

 

בעלי האיגרות הקצרות שומרים את הקלפים קרוב לחזה, ומעדיפים לקבל קודם את התשלום של סוף יוני ולאחר מכן לשקול את המשך צעדיהם. לעומתם, האינטרס הברור של בעלי האג"ח הארוכות - שכרגע לא זכאים לתשלום כלשהו - הוא שה"כסף יברח מהקופה" - כלומר יתכן מאוד שהם רואים לנגד עיניהם מצב אסור של העדפת נושים, ואולי אף יקבלו באסיפה החלטה לערב את בית המשפט ולהוציא צו שיטרפד את תשלום הקרן הקרוב לבעלי האג"ח הקצרות.

 

בקרב הגופים המוסדיים עצמם עלולה להתפתח גם כן מערכה, וזאת בשל ניגודי העניינים בין האג"חים הקצרות לארוכות. ישנם גופים רבים שיש להם אחזקות גם בסדרות ארוכות וגם בקצרות, אך אם זאת, ככל הידוע, ישנם גופים כמו פסגות ומגדל שוקי הון, שעיקר אחזקותיהם הם באג"ח קצרות (אם כי פסגות מעורב גם בסדרה 1 הארוכה, שאמורה להפרע בתשלום אחד ויחיד בשנת 2024), בעוד שגופים כמו אי.בי.אי ואקסלנס מתאפיינים ובולטים באחזקות בעיקר בסדרות הארוכות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילן בן דב
צילום: צביקה טישלר
מומלצים