שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, AP

החל הפינוי מגבעת האולפנה: "נחזור לפה"

בוקר הפינוי שמביא לסיומו שבועות של חוסר ודאות נפתח בתפילה של תושבי גבעת האולפנה בהשתתפות הרב זלמן מלמד. התושבים עטו חולצות שחורות שעליהן כיתוב: "גבעת אולפנה עוד נשוב", ומאחור: "מגורש מביתי". 16 משפחות עסוקות באריזות אחרונות בבתיהן

המשפחות משלמות את המחיר על הזיגזג הממשלתי והבנייה על הקרקע הפלסטינית: בגבעת האולפנה בבית אל החל הבוקר (יום ג') גל הפינוי הראשון של חמשת המבנים בשכונה. קבלני משרד הביטחון הגיעו והעבירו תדריך למי שאמורים לפנות את 33 המשפחות, ובשלב הראשון 16 מהן לאתר הקראווילות בבסיס הסמוך. במקביל התאספו התושבים לתפילה בראשות רב ההתנחלות זלמן מלמד. לדבריו, "פה תהיה בעזרת השם שכונה רחבה וגדולה, נחזור לבתים האלה וארץ ישראל תיבנה במהרה בימינו". הקהל השיב לו באמירת "אמן". 

 

לקראת פינוי האולפנה - דיווחים קודמים ב-ynet:

אורזים בנחת באולפנה: "בפינוי נרגיש אחרת"

יש הסכם: תושבי האולפנה לא יתנגדו לפינוי

הסכם האולפנה: רבי קומות במקום בסיס מג"ב

 

הרב הוסיף כי אם היו אומרים לו שהבסיס הגדול שמאחורי השכונה יהפוך לחלק ממנה, הוא לא היה מאמין, ובכך ההישג. תושבים רבים לבשו חולצות שחורות שעליהן כתוב: "גבעת האולפנה עוד נשוב", ומאחור: "מגורש מביתי". אחת מתושבות השכונה אמרה: "אני כרגע באבל האישי והלאומי שלי. זה הזוי. אומרים שזה ניתוח בהרדמה מלאה, אבל מבחינתי זה ניתוח בהרדמה מקומית, אני רואה את כל מה שקורה כאן, אני רועדת, הלב דופק".

 

התנגדות פסיבית של ארבע משפחות

הפינוי יוצא לפועל לפי פסיקת בג"ץ והחלטת הממשלה. בהתאם להסכם שעליו חתמו המתנחלים עם הממשלה, לא צפויה התנגדות לפינוי, אולם ארבע משפחות אמרו שהן מתכוונות לפחות להתנגד באופן פסיבי למהלך.

 המשפחות התייעצו עם הרב מלמד, שהבהיר להן כי התנגדות פסיבית אינה מנוגדת להסכמים עם הממשלה - ולפיהם ייבנו ביישוב 300 יחידות דיור חדשות.

 

המפונים הראשונים פוגשים בתחילה את קבלני הפינוי של משרד הביטחון, שבאו עם משאיות ומנופים וישלימו את העברת הדירות הראשונות עד שעות הצהריים. גל הפינוי השני של 16 המשפחות שעוברות היום מתוכנן להיות מושלם עד שעות הערב. בתי המפונים צפויים בשלב ראשון להיאטם, אף שבג"ץ הורה להרוס אותם.

 

תפילת שחרים בגבעת האולפנה, הבוקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
תפילת שחרים בגבעת האולפנה, הבוקר(צילום: גיל יוחנן)

 

שחר של יום חדש

בהמשך הבוקר ערכו כמה מתושבי השכונה מסיבת עיתונאים. ברוך כיתאי סיפר ש"גדלנו בבית ספר יהודי אוסרטלי, ביום הראשון נכנסתי וראיתי דגל ענק של ישראל. למדתי לאהוב, לכבד ופשוט לחיות על פי הדגל הזה. ועכשיו אני רואה את הדגל שוב - ואני שואל את עצמי האם הציונות שגדלנו עליה של בניין, של קק"ל, של יהודים בונים פה וחיים, האם טעינו בחלום שלנו? האם הציונות שלנו לא נכונה? האם ציונות זה לא שיהודים יבואו לארץ ויבנו בתים? אולי אני טועה אבל אני רוצה להציע שאולי ראש הממשלה טועה, אולי מה שהוא החליט זה לא ציונות".

 

כיתאי סיפר: "לעזוב בית זה מאוד קשה. במורד השביל יש משפחה מגוש קטיף שגורשה מביתה לפני שנים לא רבות וכעת חווה זאת שוב". לכן, לדבריו, "זה לא יום שמח בישראל, ובה-בעת הוא מסמן את תחילתם של ימים משמחים רבים עבורנו. זהו הערב לפני הבוקר, זוהי האפלה שלפני השחר. זוהי התחלה של בניינים חדשים. השכונה החדשה תתרחב להרבה מעבר לבתים שאנו רואים כיום, היא תתרחב ל-300 בתים ומשם הלאה והלאה".

 

תושבת נוספת, רעות לרר, הדגישה ש"מדברים כל הזמן על פינוי מרצון. אין פה שום דבר שקשור לרצון. מפנים אותנו בעל-כורחנו. מהשכנים שלנו, מהקהילה שלנו, מנסרים אותנו אחד מהשני. אין פה שום דבר מרצון. הסכמנו לעשות את זה מרצון כי אנחנו אנשים שוחרי שלום. צריך לצעוק שעושים לנו עוול ושכולם יידעו שעושים לנו עוול. אנחנו עושים את זה בלב נשבר אבל בראש מורם ואת הרוח שלנו אף אחד לא ישבור ובעזרת השם נצליח להמשיך ולהתיישב ולחזק את ארץ ישראל".

 

כוחות הביטחון ממתינים בבסיס 

בניגוד לפינויים קודמים, הפעם אין אווירה של טרום אלימות בשטח. הכבישים בדרך לבית אל לא נחסמו, כוחות משטרה לא נראו בצמתים ובמחסומים, וגם הפגנות ספונטניות לא נרשמו. כוחות צה"ל או משטרה לא נראים ביישוב או בסביבתו, ובאופן חריג וייתכן שגם ניסיוני, מובילי הפינוי מטעם המדינה הם עובדי משרד הביטחון, אזרחים שלבשו אפודים זוהרים. יחד עם זאת, מיקום בסיס מפקדת החטיבה המרחבית בנימין הצמוד לבית אל, יאפשר לכוחות מג"ב שנמצאים בתוכו לקפוץ ולהתערב במקרה של התלקחות תוך זמן קצר. בחניון מפקדת החטיבה התרכזו עשרות שוטרי יס"מ וכלי רכב צבאיים, אך הם לא צפויים לרדת לשכונת האולפנה ויופעלו רק בהתאם לצורך.

 

הסידורים הטכניים לפינוי הושלמו אמש וכל משפחה תודרכה באיזו שעה יתדפקו המובילים על דלתותיה ולאיזו קראווילה יועבר הציוד שלה. שאר המשפחות יפונו ביום חמישי והפינוי בכללותו אמור להסתיים ביום שישי, סמוך לכניסת השבת.

 

תושבי השכונה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
תושבי השכונה(צילום: גיל יוחנן)
 

"לא באים למלחמה". לקראת הפינוי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"לא באים למלחמה". לקראת הפינוי(צילום: גיל יוחנן)

 

אחד מתושבי השכונה שהתייחס לסוגיית ההתנגדות אמר כי "יש סיכומים ואנחנו לא באים למלחמה, אי אפשר לדעת מה נעשה בזמן פינוי כי זה משהו מאוד רגשי אבל גם אם תהיה התנגדות היא תהיה פסיבית ואני לא מאמין שיתפתח עימות שיצריך סחיבת תושבים על ידי שוטרים".

 

במשרד הביטחון אמרו כי הם מודעים לכך שתרחיש של התנגדות פסיבית עלול להתרחש והבטיחו כי המשפחות יקבלו סיוע. עוד ציינו במשרד הביטחון כי "נעשו כל המאמצים להקל על המשפחות בכל ההיבטים ונעשה מאמץ עליון להכשיר את אתר הקראווילות שיקלוט את המפונים".

 

מפת הפינוי והמעבר (צילום: אוהד צויגנברג וגיל יוחנן) (צילום: אוהד צויגנברג וגיל יוחנן)
מפת הפינוי והמעבר(צילום: אוהד צויגנברג וגיל יוחנן)

 

הקראווילות יאכלסו את המשפחות המפונות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הקראווילות יאכלסו את המשפחות המפונות(צילום: גיל יוחנן)

 

לשכונה הזמנית יעברו כ-30 משפחות. חלק עברו בכוחות עצמן בסיוע משרד הביטחון ליישובים אחרים. 18 יחידות דיור הן בנות 65 מ"ר, שיורחבו באוגוסט בעוד חדר, עד ל-75 מ"ר. 12 יחידות של 92 מ"ר הוקמו עבור המשפחות הגדולות.

 

משרד הביטחון התחייב להקים שלושה מבני ציבור של 90 מ"ר כל אחד: בית כנסת, גן ילדים ומעון, וכן מגרש משחקים לילדים בשכונה. בבתים החדשים יוכלו המפונים למצוא מערכת מיזוג אוויר, שעון שבת, מטבח מצויד עם כיור כפול וכלים סניטריים וחיבור לכבלים. כמו כן לכל משפחה יוקצה מחסן לחפצים.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 26/06/2012 00:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתפללים בגבעת האולפנה, הבוקר
צילום: גיל יוחנן
העובדים מטעם משרד הביטחון מעבירים דירה
צילום: גיל יוחנן
היערכות שקטה של כוחות הביטחון
צילום: אוהד צויגנברג
תושבת השכונה נפרדת
צילום: אוהד צויגנברג
גבעת האולפנה
צילום: AP
מומלצים