שתף קטע נבחר

ערבים בשירות לאומי: "אסור להפוך אותו לחובה"

כ-2,400 ערבים ישראלים מתנדבים כיום מרצונם לשירות אזרחי-לאומי. האפשרות שהתוכנית תהפוך למסגרת של חובה, מעוררת תרעומת גדולה בקרב הצעירים במגזר. "לא נשלים עם העובדה שהילדים שלנו ישרתו את הצרכים של ליברמן וחבריו"

"אל תהפכו את השירות הלאומי לחובה", כך אמרו הבוקר (יום ו') אזרחים ערבים שבחרו מרצונם להיכלל בשירות הלאומי. יממה לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו קבע כי "יש מציאות חדשה בישראל וכולם חייבים להתחלק בנטל", מצטרפים צעירים ערבים לטרוניות שהביעו חברי הכנסת מהמגזר - ואף מאיימים לעזוב את התוכנית אם השירות ייכפה עליהם. על-רקע המחלוקות בנושא, צפויה להתקיים היום פגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו למשנה לראש הממשלה שאול מופז.

 

כיום מתנדבים כ-2,400 ערבים לשירות אזרחי-לאומי. 15% מהם מתנדבים זו השנה השנייה. מדובר בבנים ובנות בני 24-18, ש-15% מהם משרתים בקהילה הערבית, והיתר בתפקידים חופפים שמשרתים את האוכלוסייה הכללית. 90% מהמשרתים הן בנות ו-10% בנים.

 

 (צילום: קובי קואנקס) (צילום: קובי קואנקס)
(צילום: קובי קואנקס)

 

רהאם ח'ואלד, תושבת אלח'ואלד שבצפון, המתנדבת בשירות הלאומי אמרה ל-ynet:" לא מקובל עליי להפוך את השירות האזרחי-לאומי לחובה. אני נכנסתי לשירות במטרה להתנדב, עשיתי זאת מרצוני. ליברמן ונתניהו צריכים לכבד את רוח ההתנדבות. כל הצעדים האלו גורמים לנו לחשוב שלא להמשיך בשירות. גם החברה שלנו לא תסכים שנתנדב עד שהתמונה תתברר".

 

אינאס אבו סעיד, תושבת כעבייה שבצפון המתנדבת בבית ספר יסודי ביישובה, אמרה כי גם היא נגד ההצעה: "זה נסיון להשפיל אותנו, ועוד דרך לסנן חוקים גזעניים נגד המגזר הערבי. אם יהפכו את ההתנדבות לחובה, אני הראשונה שאעבוד על זה שהנערות לא ישרתו. זה נגד העקרונות והמנטליות הערבית. אני לא חושבת שהחברה תקבל הצעה מסוג זה. עלינו לעמוד מול החוקים והמדיניות הגזענית, ובעיקר מול ליברמן והתוכניות שלו".

 

ג'לאל עודה מטמרה אמר כי בכל שנה גדל מספר המתנדבים, מבלי שהדבר הפך לחובה. "הצעת נתניהו וליברמן רק גורמת בעיות והיא מסר לאחרים לא להצטרף לשירות", הוא אמר. "אני אישית אמשיך בדרכי אפילו אם יהפכו את השירות לחובה. אני מתנדב בכבאות וכיף לי לעזור לאנשים בזמן חירום".

 

"הממשלה לא אומרת את האמת"

תושב נצרת, המשרת בשירות הלאומי, התייחס לדבריו של ליברמן. "זו תהיה טעות גדולה אם יהפכו את השירות הלאומי לחובה", הוא אמר ל-ynet. "זה מראה לנו שהממשלה לא אומרת את האמת לצעירים בשירות הלאומי. אני אישית לא מוכן להמשיך בשירות הלאומי אם יהפכו אותו לחובה, ובמיוחד כשמי שעומד מאחורי כל העניין הזה הוא ליברמן".

 

תושבת חיפה, המשרתת גם היא בשירות הלאומי, הוסיפה: "קשה לי להבין מה הכוונה בצעדי ליברמן ונתניהו. כל הזמן האחראים דיברו איתנו שהשירות רשות ולא חובה. היום הממשלה מנסה להפוך את כל העניין, במטרה לשרת אינטרסים אישיים על חשבוננו. ברגע שיהפכו את השירות לחובה, אני אעזוב הכול. כמו שהם לא מכבדים אותנו, אז גם אנחנו לא נכבד דברים לא ברורים שיוצאים מהם דברים מסריחים".

 

ביקורת על ליברמן ונתניהו מתחה גם תושבת סכנין, שמשרתת בשירות האזרחי: "במקום שיעודדו אותנו, הם הולכים בדרך להרוס את ההתנדבות לשירות האזרחי. אין אף גוף בעולם שיכול לחייב אותנו להתנדב בכוח. אני יכולה להבין מהתמונה שליברמן הוא ראש הממשלה ומכתיב מה טוב ומה רע לאזרחים הערבים במדינת ישראל. אנו ניאבק מול החלטות ליברמן. על הממשלה להעיף אותו, כי ההצעות שלו תביא רק צרות וכעס בתוך החברה הערבית".

 

"שידאגו קודם לתשתיות"

ראש הוועדה העממית בבקה אל-גרביה, סמיח אבו מוך, אמר כי הוא מתנגד להפוך לחובה את השירות הלאומי לערבים. "אנחנו במגזר הערבי מעוניינים להפנים ולעודד את השייכות וההתנדבות, אבל לצערנו אין לנו מוסדות ומקומות ציבוריים שיכולים להעסיק את ילדינו", הוא אמר. "לפני שהממשלה תבקש להפוך חובה את השירות הלאומי, היא צריכה לדאוג קודם כל לנו ואחר כך אנחנו מוכנים להעסיק את ילדינו במוסדות שלנו. לא יכול להיות שהממשלה תזניח את המגזר הערבי לאורך הרבה שנים ותבקש לגייס ערבים בשירות הלאומי, למרות שאנו לא מקבלים את הזכויות הבסיסיות שלנו".

 

ראש הוועד הציבורי נגד הריסת בתים והפקעת אדמות בוואדי ערה, אחמד מלחם, אמר: "בזמן שהממשלה ממשיכה בנחישותה להכריח את הערבים היא גם מחוקקת חוקים גזעניים כלפינו וכלפי ילדינו. ההתנהגות הזו מחזקת אצלנו את התחושות שלנו כי הימין האכזרי מכתיב את המדיניות

 הכללית במדינה. לא נשלים עם העובדה שהילדים שלנו ישרתו את הצרכים של ליברמן וחבריו". הוא אמר כי הדבר לא יעבור בשתיקה ואיים לצאת למאבק נגד הצעתו של שר החוץ.

 

חבר מועצת העיר תל אביב-יפו, אחמד משהראוי, הציג עמדה דומה: "יש להבדיל בין שירות אזרחי לשירות לאומי. הנתונים מאשרים כי יש עלייה גדולה בכמות הצעירים הערביים שמשרתים את האוכלוסייה שלהם. מעל 10 אחוז מהצעירים הערביים בני 18 משרתים. אסור שהעניין יבוא בכפייה או בחקיקה או כמשחק תן וקח בין שתי מפלגות". 

 

מנכ"ל מנהלת השירות האזרחי-לאומי, שר-שלום ג'רבי, הרגיע את המתנדבים: "לאור כל הדרך מסבירים למתנדבים שהם בשירות בהתנדבות. לא נסכים להפוך אותו לחובה, ואני הולך להתנגד לכל העניין מתוך שאני מבין מה המשמעות מכל הצעדים האלו שתגרום חששות אצל צעירים שיש להן כוונות להיות בשירות האזרחי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
שירות לאומי. מתנדבים בקהילה
צילום: גיל נחושתן
"ניסיון להשפיל אותנו". אבו סעיד
צילום: מרים אבו פרחה
"ליברמן ונתניה צריכים לכבד את רוח ההתנדבות". ח'ואלד
מומלצים