שתף קטע נבחר

90% מדיירי בתים לפינוי-בינוי: המדינה היא הבעיה

חשבתם שהדיירים הסרבנים הם המכשול העיקרי להוצאה לפועל של פרויקטים לפינוי-בינוי? על פי סקר חדש, מרבית מהדיירים בפרויקטים אלה סבורים שאף שמדובר בדרך כלל ביוזמה של הרשויות המקומיות והמדינה, הן מעכבות את הצלחת הפרויקט

האם הבירוקרטיה היא החסם העיקרי להוצאת פרויקטים להתחדשות עירונית לפועל? אם שואלים את ציבור הדיירים בפרויקטים כאלו התשובה היא בהחלט כן.

 

עוד על התחדשות עירונית בערוץ הנדל"ן :

תוכניות פינוי-בינוי: לסרבנות יש מחיר

פטור ממס שבח לתמ"א 38/2: הקלה ליזמים

תמ"א 38: מי יציל את הדייר הסרבן?

 

על פי סקר שערכה החברה לפיתוח והתחדשות עירונית, העוסקת בפינוי-בינוי של פרויקטים ביוזמת הדיירים, 89% מהדיירים בפרויקטים אלה רואים ברשויות המדינה מכשול בדרך להצלחת הפרויקט. משתתפי הסקר דיווחו כי להערכתם, משרד השיכון והרשויות המקומיות אינם מקדמים את התהליך.

 

פינוי-בנוי הוא מושג המתייחס לפינוי בניינים ישנים ותושביהם, כאשר במקומם אמורים להיבנות מבנים חדשים עם תוספות משמעותית של זכויות בנייה. אישורה של תוכנית פינוי-בינוי מלווה גם באישור ממשלתי, המעניק הטבות מס, ועד כה נכללו פרויקטים בודדים כמתחמי פינוי-בינוי. היוזמה לתוכנית כזו יכולה להיות מכיוון הרשויות או מכיוון דיירים ויזמים פרטיים.

 

המושג פינוי-בינוי מיוחס בטעות גם לעסקאות קומבינציה, כלומר התקשרות פרטית של קבלן עם דיירים. אולם בעסקאות קומבינציה אין התערבות ממשלתית ואין מגבלות ותנאי סף על מנת להיכלל תחת קטגוריה זו. "בהסתמך על נתונים קודמים שפורסמו על ידי משרד השיכון, כיום ישנם 50 אלף בניינים בעלי פוטנציאל לעבור תהליך של פינוי-בינוי", מעריך עו"ד יריב בר דיין, שותף בחברה לפיתוח והתחדשות עירונית עם ניר שמול והאדריכל גיל שנהב.

 

"למרות שבפועל מרבית הפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, שכבר נמצאים בתהליך בנייה בישראל, הם יוזמה של הרשות המקומית, הרי שהיא לא נתפסת כמי שמקדמת פרויקטים אלה בעוד שהנתפסים כמקדמים את התהליך הם היזמים ולא פחות מזה הדיירים", אומר בר דיין.

 

מעדיפים חדר נוסף על פני מרפסת

עוד נמצא בסקר, שבוצע על 483 דיירים בפרויקטים העומדים לצאת להתחדשות עירונית, כי למעלה מ-40% מאמינים כי ערך דירתם יעלה בשיעור של 40%-60% לאחר תוכנית פינוי-בינוי, ועוד כ-18% חושבים שערך דירתם יכפיל את עצמו לאחר הליך פינוי-בינוי.

 

68% דיווחו כי התוספת החשובה ביותר מבחינתם היא חדר נוסף בדירה. כ-20% חושבים שהתוספת המשמעותית ביותר שיקבלו בהליך היא חניה ורק 11% רואים חשיבות עליונה לתוספת מחסן או מרפסת.

 

ומה לגבי מכשולים בדרך? כ-61% מהמשתתפים בסקר ציינו כי לדעתם עוד מכשול בפני הצלחת תהליך התחדשות עירונית הם דיירים סרבנים. עוד 29% ציינו כי המכשול עשוי להיות התמורה שיקבלו דיירי הפרויקט בתהליך ההתחדשות ועוד כ-11% ציינו כי המכשול עשוי להיות האמון בין הדיירים ליזם.

 

שלמה בוחבוט, יו"ר השלטון המקומי, אמר בעקבות הסקר כי "בעשור האחרון עבר משרד הבינוי והשיכון קיצוצים תקציביים משמעותיים, ולכן אין לו יכולת תקציבית לקדם תכניות פינוי-בינוי. ברשויות המקומיות זה לא תלוי, מכיוון שמשרד השיכון צריך לתקצב את הפרויקטים. לכן אי אפשר להאשים את הרשויות המקומיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים