שתף קטע נבחר

צילום:גיל יוחנן

נאבק 40 שנה: ביבי רק מבטיח, מופז מזגזג

ב"מחאת הפראיירים" מקווים שהמונים ישתתפו היום בהפגנה למען גיוס החרדים בת"א. "האפליה בין דם לדם זועקת", אומר יהודה רסלר, שעתר נגד חוק טל. דוד הגר, ממקימי הנח"ל החרדי: "רק לא שנאת חינם". פרופ' שטרן: "אם הפוליטיקאים לא יענו על הצורך, הם ייצרו מתח בין חלקים עם"

מתודלקת בזעם על פירוק ועדת פלסנר ובאכזבה מכך שפתרון משביע רצון לסוגיית גיוס החרדים שוב הולך ומתרחק, תגיע היום (שבת) "מחאת הפראיירים" של הפעילים למען שוויון בנטל לרגע המבחן שלה, בהפגנה בתל-אביב. מארגני העצרת, שתצא ב-20:30 מ"מאהל הפראיירים" ליד תחנת רכבת מרכז בעיר ותגיע למוזיאון תל-אביב, מקווים שאלפים יבואו כדי להפעיל לחץ על ראש הממשלה, בנימין נתניהו. ynet יעביר את העצרת בשידור חי.

 

עוד על "מחאת הפראיירים" ב-ynet:

 

יהודה רסלר, שנאבק למען שוויון בנטל כבר 40 שנה והיה שותף לעתירה נגד חוק טל, חושש מהאפשרות שגם הפעם המאבק ינחל כישלון. "האפליה בין דם לדם כל-כך זועקת, עד שלא צריך לזה הסבר. לא ייתכן שהם (החרדים) שולחים אותי להילחם בצבא, ואני שולח אתם ללמוד בישיבה. איזו מן שותפות זו? זה היגיון בלתי נסבל. אני קורא לנתניהו לעמוד פעם אחת בהתחייבותו, ולהביא חוק שיביא לשוויון יותר מאי פעם, שוויון מהותי - גם אם לא אידיאלי".

 

טקס סיום של הנח"ל החרדי. "לתת לנוער מוטיבציה" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
טקס סיום של הנח"ל החרדי. "לתת לנוער מוטיבציה"(צילום: גיל יוחנן)

 

רסלר, למוד מאבקים מתישים, מתקשה להאמין שהפעם יגיע השינוי. "אני לא מאמין שיכניסו עשרת אלפים אברכים לבית הסוהר, אבל אם יפגעו בכיסו האישי של מי שלא יתגייס או בכיס של הישיבה שלו, הם ירוצו להתגייס מפני שזו הנקודה הכואבת בציבור החרדי". ביו"ר קדימה שאול מופז, המנסה להצטייר כמוביל המאבק לשוויון בנטל, הוא אינו תולה תקוות: "האיש הזה מזגזג כל-כך, שלא ראיתי דבר כזה. הייתה לו

אפשרות להוכיח שסוף סוף יש לו מילה ולעזוב את הממשלה, אבל הוא דואג לכיסא שלו יותר מאשר לעקרונות שלו. ונתניהו - הבטיח ולא מקיים כרגיל".

 

מופז מנע לפני חודשיים הליכה לבחירות, כשרגע לפני פיזור הכנסת השלים עם נתניהו מהלך חשאי של הקמת ממשלת אחדות. הוא הסביר אז את כניסתו לממשלה ברצונו להעביר תחליף משמעותי לחוק טל, שפטר מאז 2002 חרדים מגיוס לצה"ל ושבג"ץ ביטל אותו וקבע שתוקפו יפוג ב-1 באוגוסט השנה. אחרי הקמת ממשלת האחדות מונתה ועדת פלסנר, בראשות ח"כ יוחנן פלסנר מקדימה, כדי לנסח חוק חדש שיהיה שוויוני יותר ויביא לגיוס הרוב המוחץ של החרדים לצה"ל או לשירות לאומי.

 

אלא שנציגם הלא רשמי של החרדים פרש מהוועדה על רקע מסקנותיה המתגבשות, וגם נתניהו עצמו הביע התנגד לחלק מעמדותיה - בהן נקיטת סנקציות אישיות חריפות נגד חרדים שישתמטו. לבסוף, פוזרה השבוע הוועדה, אך מופז נשאר לעת עתה בממשלה וטוען כי כל חוק עתידי או צוות לניסוח חוק חדש, כמו זה שהקים היום נתניהו, יהיה חייב להתבסס על המלצות ועדת פלסנר.

 

"קודם תגייסו את אלה שלא לומדים"

דוד הגר, ממקימי הנח"ל החרדי, מוטרד מהמתיחות בין הצדדים. "הפחד הגדול ביותר שלי לקיומו של עם ישראל הוא משנאת חינם", אמר ל-ynet, "עלינו להתרכז עתה באהבת חינם ולראות את הצדדים החיוביים של השתלבות עוד חרדים במערך השירות בצה"ל. בחינוך יש גישה שהכול צריך לבוא מאהבה ולא מיראה וכפייה. התחלנו את התהליך, אבל אין להאיץ אותו בכפייה".

 

לדברי הגר, הצבא בכל מקרה לא יכולה לגייס כרגע יותר מכמות מסוימת של חרדים, "אז למה לעשות בלאגן? הרי כבר היום יש 6,000-12,000 חרדים שאינם לומדים. קודם שיגייסו אותם, כל הציבור החרדי מסכים שיש לגייס אותם. מתוך כלל האוכלוסייה בישראל, החרדים מהווים עשרה אחוז".

 

עוד על סוגית השיוויון בנטל:

 

הגר אמר עוד: "אני מאמין שבעוד ארבע או חמש שנים נגיע לשוויון בנטל של מספר הלוחמים החרדים לעומת אחוזם באוכלוסיה. הצבא מבין

שהוא עשה טעות ושהגיע הזמן להיות אגרסיבי יותר בכל הקשור לגיוס חרדים, אבל מרגע שראו שגדוד 'נצח יהודה' הוא אחד הגדודים הטובים, הפחד מגיוס נמוג. הצבא מבין היום שאם אנחנו רוצים שתהיה לנו מדינה בעוד 20 שנה, צריך להיות אגרסיביים".

 

הוא אומר כי הוא אינו מאמין בהפגנות, אלא בעשייה. "אל לנו לנסות לעשות זאת בכפייה, יש לעודד את האלמנטים החיוביים. צריך לתת לנוער יותר מוטיבציה. אני יכול להבטיח לך שאם הצבא יקים גדוד חרדי של גולני או הצנחנים, בעוד שמונה חודשים מהיום יהיה עוד גדוד. בסופו של דבר לחרדים, בדומה לחובשי הכיפות הסרוגות כיום, יהיה אחוז גבוה יותר בצבא מאשר לשאר האוכלוסייה. תשאירו את אלה שלומדים, תתחילו באלה שאינם לומדים. אם כל אחד יראה את מעלות השני, תהיה לנו חברה חזקה באמת".

 

"פוליטיקאים, תגלו בגרות"

פרופ' ידידיה שטרן, שהיה חבר בוועדת פלסנר, אמר ערב ההפגנה: "יש הסכמה מהותית רחבה מאוד בחברה הישראלית בנוגע לצורך לגייס חרדים בתהליך הדרגתי, שיביא לכך שרובם יתגייסו. המערכת הפוליטית לא מוכנה בינתיים, למרבה הצער, לענות על הצורך הזה בצורה סבירה, ובכך היא עלולה ליצור מתח בין שני חלקים גדולים של העם שלנו: המילואימניקים והחרדים".

 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

 

שטרן אומר כי החשש הגדול ביותר הוא שהקולות שיישמעו בעצרת יגלשו מקריאה לגיטימית שמטרתה ללחוץ על המערכת הפוליטית לקבל

החלטות, לשיח של שנאה ויציאה כנגד קבוצה חברתית בעם. "זה שיח שלא רק שאינו מועיל, אלא עלול לגרום למחנה החרדי לפעול כקיפוד ולצאת להפגנות עצמה משלו ולהשיב באותה מטבע של ניכור ושנאה".

 

פרופ' שטרן אומר כי אסור שהמאבק, שלדבריו הוא כרגע פוליטי במהותו, יביא למלחמת אחים. "האחריות מוטלת לפתחם של מנהיגים משלושה מחנות-  המילואימניקים, המנהיגות החרדית ובעיקר מנהיגות המדינה. נתניהו והמערכת הפוליטית חייבים להביא לפתרון לפני

שהשיח המתלהם יהפוך לשיח היחידי בעיר". הוא הביע גם תקווה כי המערכת הפוליטית תגלה בגרות ולא תשסה את הציבור היהודי בציבור

הערבי על רקע שאלת החרדים: "זו תהיה טעות היסטורית מבחינת היחסים עם הערבים, ואסור ללכת בדרך הזו. אני חושש שזה יהיה הצעד הבא".

 

בהפגנה ינאמו בין השאר ראש השב"כ לשעבר, יובל דיסקין, וכן עידן מילר, בועז נול, יואב קיש, איתי בן חורין וזהרה ברגר צור. כמו כן יישאו נאומים יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, ד"ר יועז הנדל ואחרים. בין האמנים המזדהים שיופיעו: רמי קלינשטיין, דנה ברגר, דיוויד ברוזה ועידן חביב.


פורסם לראשונה 06/07/2012 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הסכמה רחבה בחברה - צריך לגייס חרדים". הפעילים מחכים
צילום: גיל יוחנן
יהודה רסלר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים