שתף קטע נבחר

שנה לעצמאות דרום סודן: "החירות לא מלאה"

ענייה, נחשלת, רעבה, עם תוחלת חיים ממוצעת של פחות מ-50 שנה - אבל מודה על כל רגע של עצמאות: שנה אחרי שהפכה למדינה הכי צעירה בגלובוס, אזרחי דרום סודן יצאו לחגוג יום הולדת לארצם. הנשיא הזכיר את הצורך בעצמאות כלכלית, והתושבים הסכימו: "נאבקים על הצרכים הבסיסיים"

אזרחי דרום סודן חוגגים היום (ב') את יום העצמאות הראשון של ארצם, שנה אחרי שהפכו למדינה החדשה ביותר על מפת העולם. ברחבי דרום סודן מציינים אמנם בגאווה את העצמאות הפוליטית שלה זכו אחרי מאבק קשה וארוך שנים, אולם רבים תוהים בה מתי יזכו סוף-סוף לקצור את התועלת הכלכלית שהבטיחה להביא להם הממשלה של המורדים לשעבר, שהביאו לפיצול מסודן.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

 

נשים באיצטדיון בג'ובה (צילום: AP) (צילום: AP)
נשים באיצטדיון בג'ובה(צילום: AP)

 

עוד חדשות מהעולם :

 

פועלי ניקיון הציפו כבר אתמול את הרחובות אפופי האבק של הבירה ג'ובה, רוכלים מכרו את דגלי הלאום באדום, ירוק ושחור, ואנשי הממשלה תלו דגלונים צבעוניים על עמודי התאורה לקראת הטקסים. "יחד נצעד בארץ החופש", נכתב על כרזת ענק לרגל יום העצמאות ליד נמל התעופה, שבה נראה הנשיא סלבה קיר צועד לצד סגנו רייק מצ'אר.

 

חוגגים בדרום סודן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חוגגים בדרום סודן(צילום: רויטרס)

 

שחיתות והיעדר הכנסות. הדרום סודנים חוגגים בכל זאת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שחיתות והיעדר הכנסות. הדרום סודנים חוגגים בכל זאת(צילום: AFP)

 

הנשיא קיר נאם בפני המונים שנאספו באיצטדיון בג'ובה, והכריז כי העצמאות אינה שלמה כל עוד נמשך המאבק הכלכלי. "אנחנו עדיין תלויים באחרים. החירות שלנו היום איננה מלאה. עלינו להיות יותר ממשוחררים. עלינו להיות עצמאים כלכלית", הוא אמר לקהל.

 

הנשיא קיר מברך את ההמונים בג'ובה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנשיא קיר מברך את ההמונים בג'ובה(צילום: EPA)

 

לוחמים שנפצעו צועדים באיצטדיון בג'ובה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לוחמים שנפצעו צועדים באיצטדיון בג'ובה (צילום: AFP)

 

דרום סודן התפצלה מסודן אחרי מלחמת אזרחים שנמשכה יותר משני עשורים ושבה נהרגו כשני מיליון בני אדם. אלא שהשמחה על היציאה לעצמאות שאפפה את ג'ובה בשנה שעברה שככה מאז. הממשלה נאבקת להקים מוסדות ולאכוף את סמכותה על השטח הגדול ומוכה המלחמה של המדינה. דרום סודן ידעה עליית מחירים משמעותית, במיוחד מאז שסגרה בינואר מתקן נפט שלה הנמצא במחלוקת עם ממשלת צפון סודן, מהלך שמחק כ-98% מהכנסות המדינה.

 

דרום-סודנים רבים נאלצו להדק את החגורות, בעוד השחיתות בקרב גורמי ממשל נותרת בעיקרה הרחק מהעין. "כעת אנחנו נאבקים לזכות במענה אפילו עבור הצרכים הבסיסיים שלנו", אמר עובד ממשלה בעודו יושב בפקק תנועה, מקלל מכוניות יוקרה הנוסעות בכבישים שלא מזמן נסללו.

 

עמדת חלוקת מזון של האו"ם בדרום סודן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עמדת חלוקת מזון של האו"ם בדרום סודן(צילום: רויטרס)

 

החגיגות בדרום סודן החלו בחצות הלילה, כשהמונים יצאו לרחובות הבירה ג'ובה. מכוניות צפרו לציון יום השנה הראשון להיפרדות מצפון סודן. "זה יום טוב כי זה יום ההולדת של ארצי", אמרה רייצ'ל אדאו, אחות במקצועה, שהגיעה הבוקר מוקדם לאתר טקס יום העצמאות הרשמי בבירה ג'ובה. "היום זה היום שבו אנחנו חוגגים את צאתנו משלטון הערבי וההשתחררות", אמר הסטודנט מייקל קניי בנג'מין.

 

ארה"ב בירכה: "מחכים עוד אתגרים"

לחגיגות יום העצמאות הראשון של דרום סודן הגיעו אורחים רמי דרג בהם נשיא דרום-אפריקה, תאבו מבקי, המתווך בשיחות בחסות האיחוד האפריקני בין סודן לדרום סודן, ומנהיגי אתיופיה, קניה ואוגנדה. ארה"ב שלחה כבר אתמול ברכות לדרום סודן, והזכירה כי לפניה ניצבים עדיין "אתגרים משמעותיים".

 

חתן פרס נובל לשלום דזמונד טוטו קרא לשלום בדרום סודן. "אלוהים רוצה לעשות את דרום סודן למדינה משגשגת ושלווה", אמר הארכיבישוף הדרום אפריקני בן ה-80 לפוליטיקאים, אנשי צבא ומנהיגים דתיים בג'ובה לקראת החגיגות היום. "אנחנו רוצים לשוב ולחגוג את יום העצמאות שלכם ולראות דרום סודן המגדלת את המזון שלה בעצמה ומחסלת את העוני והבורות".

 

דרום סודן יצאה לעצמאות בשנה שעברה אחרי שאזרחיה הצביעו במשאל עם ונתנו רוב מכריע למהלך. לוחמי הגרילה לשעבר של "תנועת השחרור של העם הסודני" קיבלו שליטה מלאה על המדינה החדשה ב-9 ביולי 2011. הם קיבלו שליטה גם על 3/4 מתוצרת הנפט של סודן, המניבה מיליארדי דולרים שאזרחים רבים קיוו שינוצלו לפיתוח המדינה שבה רק רבע

מהבוגרים מסוגלים לקרוא ותוחלת החיים הממוצעת עומדת על פחות מ-50 שנה.

 

במקום זאת, גורמים רשמיים נאבקים כעת למצוא די כסף כדי להמשיך להפעיל את השירותים הבסיסיים. היציאה לעצמאות לא הצליחה להביא גם קץ לאלימות הן בתוך המדינה והן בגבולה עם סודן, מדינת האם שממנה התנתקה. באפריל השנה, צבא דרום סודן כבש אזור ייצור נפט חשוב שגם סודן טוענת לריבונות עליו, ומלחמה חדשה כמעט פרצה בין המדינות. כמה חודשים קודם לכן, כוחות חמושים לא הצליחו למנוע אירועים אלימים בין שתי קבוצות אתניות בתוך דרום סודן, שבהן נהרגו מאות בני אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חוגג בדרום סודן, היום
צילום: AP
דזמונד טוטו
צילום: AFP
מומלצים