שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

רעידת אדמה: אולמרט זוכה בפרשות המרכזיות

ארבע שנים אחרי שנאלץ לפרוש מתפקידו כרה"מ בשל פרשת טלנסקי, זיכה בית המשפט המחוזי בירושלים את אהוד אולמרט לא רק מפרשה זו, אלא גם מפרשת "ראשונטורס". הוא הורשע רק בפרשת מרכז ההשקעות, בהפרת אמונים. שולה זקן הורשעה בפרשת ראשונטורס

יש שופטים בירושלים והיום (ג') הם ניפצו לרסיסים את כתב האישום שהפיל ממשלה בישראל. שתי הפרשות המרכזיות שבהן הואשם ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, ושעליהן הטיל פרקליט המדינה, משה לדור, את כל כובד משקלו, נגמרו בזיכוי. אולמרט הורשע רק בפרשה השלישית, פרשת מרכז ההשקעות, בהפרת אמונים. ראש לשכתו, שולה זקן, הורשעה בפרשת ראשונטורס. אולמרט התחבק עם קרוביו ויצא מבית המשפט מחויך. ynet העביר שידור חי מבית המשפט בירושלים.

 

לקריאת הכרעת הדין המלאה - לחצו כאן

 

הכרעות השופטים:

  • אהוד אולמרט - זיכוי מפרשת ראשונטורס ("נותר בלבנו ספק סביר בדבר אשמתו"), זיכוי מפרשת טלנסקי, זיכוי מקבלת דבר במרמה ממבקר המדינה. הרשעה בהפרת אמונים בפרשת מרכז ההשקעות.
  • שולה זקן - זיכוי מפרשת טלנסקי, זיכוי מפרשת האזנות הסתר. הרשעה בשתי עבירות של קבלת דבר במרמה, ללא נסיבות מחמירות, ובעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת ראשונטורס. זיכוי מעבירה של רישום כוזב במסמכי תאגיד באישום זה.

 

על פרשת "ראשונטורס", שבה זוכה אולמרט אף שהייתה הפרשה שהתביעה טענה כי היא המבוססת ביותר, אמרה השופטת מוסיה ארד: "הראיות אינן מוכיחות מעבר לספק סביר שפעלו לקבלת כספים למען אולמרט". היא ושני השופטים האחרים, יעקב צבן ומשה סובל, קבעו גם כי הראיות אינן מוכיחות מעבר לספק סביר כי אולמרט היה מודע לגביית הכספים העודפים. עוד קבעו השופטים כי לא הוכחה שיטה לגביית כספים עודפים.

 

השופטת ארד אמרה: "לנאשם לא היו יחסים מיוחדים עם מנהלי 'ראשונטורס', הנאשם לא מכיר את עובדי הסוכנות ואין לו יחסי אמון מיוחדים. אין לעובדים כל סיבה להשתתף במרמה. לא נמצאה הנחיה מפורשת של הנאשם לגבות כספים עודפים. אמנם יש מסמכים סותרים העשויים ללמד שידע, אך אין לנו דרך להוכיח שהדרך בה הבין הנאשם את המסמכים אינה סבירה. הנאשם היה בתקופה הרלוונטית עסוק ביותר, ואין לשלול כי לא היה מודע".

 

אולמרט עם כניסתו לאולם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אולמרט עם כניסתו לאולם(צילום: גיל יוחנן)

 

אולמרט הבוקר בבית המשפט (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אולמרט הבוקר בבית המשפט(צילום: גיל יוחנן)

 

באשר לפרשת טלנסקי, אמרה השופטת: "הגענו למסקנה, על אף שהונח בסיס לניגוד העניינים, כי הפגיעה לא הייתה בעוצמה כדי להפוך לאירוע פלילי". השופטים ציינו כי אין ראיה שנעשה שימוש פרטי בכספים שהחזיק מסר ב"קופה הסודית". "במצב דברים זה, ובהיות נטל הוכחת האישום רובץ על כתפי המאשימה, לא נוכל לקבל את טענתה ולקבוע במידת הוודאות הנדרשת במשפט פלילי כי מדובר בכספים פרטיים של הנאשם, להבדיל מכספים שהוגבלו על ידי תורמיהם לשימושים פוליטיים בלבד".

 

השופטים גם פירטו התחבטות ארוכה בשאלה אם כספים שקיבל אולמרט כתרומות ולא דווחו למבקר המדינה, והגיעו למסקנה ש"נוכל להימנע מלהכריע בשאלה זו ולהשאירה בצריך עיון, שכן גם אם נניח כי הנאשם הפר את כללי ועדת אשר (לגיבוש המלצות לשמירת טוהר המידות של שרים וסגניהם - א.מ) בהימנעותו מדיווח על הכספים שהחזיק עו"ד מסר, גם אז לא הגיע מחדל זה כדי עבירה פלילית של הפרת אמונים. כך גם באשר למימון שמימן טלנסקי את שהות אולמרט בבית המלון בוושינגטון ובסכום המזומן בסך 15 אלף דולר שנתן טלנסקי לאולמרט במלון בניו-יורק".

 

באשר לפרשת מרכז ההשקעות, שבה כאמור כן הורשע אולמרט בהפרת אמונים, קבעו השופטים כי מערכת היחסים ההדוקה של אולמרט עם עו"ד אורי מסר העמידה אותו בניגוד עניינים בין מחויבותו לציבור לבין מחויבותו לעו"ד מסר, ובשל ניגוד עניינים זה אסור היה לאולמרט לעסוק בענייני מסר. "הנאשם הפר איסור זה בארבעה נושאים", הם קבעו.

 

השופטים אמרו כי אולמרט כפר בטענה בדבר היותו חבר קרוב של מסר, ואמר כי היחסים ביניהם לא הגיעו לדרגה שבה השפיעו עליו, אולם הם הכריעו: "קבענו כי יחסי החברות היו בעוצמה גבוהה ויצרו מחויבות הדדית. הנאשם אהב את מסר ודאג לו, מסר סייע לו כספית ומקצועית. נוצר קשר כלכלי בין הצדדים".

 

אולמרט המתוח נכנס לבית המשפט, הבוקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אולמרט המתוח נכנס לבית המשפט, הבוקר(צילום: גיל יוחנן)

 

אולמרט זוכה כאמור גם מהאישום השלישי, שלפיו הונה את מבקר המדינה בהצהרות שהגיש לו בנוגע לכספים שקיבל מד"ר ג'ו אלמליח ולשווי אוסף העטים שלו עצמו.

 

כעת נותרת השאלה אם על אולמרט יוטל קלון. קלון נקבע בשלב גזר הדין, אם התביעה מבקשת להטיל אותו. במקרה המדובר כלל לא בטוח שהשופטים יקבעו שיש קלון במעשיו של אולמרט, כיוון שאין מדובר בנסיבות החמורות ביותר של הפרת אמונים. הסיכוי לקלון נמוך אך קיים.

 

כך או כך, כדי שאולמרט ייפסל מבחירה לכנסת אין די בהטלת קלון עליו: לשם כך יש לגזור על אדם בנוסף לקלון לפחות שלושה חודשי מאסר בפועל. העונש על הפרת אמונים הוא עד שלוש שנות מאסר, אולם אולמרט אינו צפוי לקבל עונש מאסר. יש סיכוי טוב שהשופטים יסתפקו בעונש על תנאי או בפחות מכך.

 

שולה זקן, שהייתה ראש לשכתו של אולמרט, הורשעה בשתי עבירות של קבלת דבר במרמה, ובמרמה והפרת אמונים בפרשת ראשונטורס. השופטים אמרו על זקן: "אין להתעלם מהעובדה שהנאשמת החליטה שלא להעיד ולא לתת כל הסבר לראיות המפלילות במשפט הנאשמת אשת סודו של הנאשם".

 

סנגורו של אולמרט: לא נערער

ארד אמרה: "היא בעלת כוח בזכותו, היא רוצה בכל מאודה בטובתו, שולטת ביד רמה בלשכתו, היא בקשרים עם בני משפחתו, אשה נמרצת שפועלת עצמאית, ובין היתר נוטלת על דעת עצמה הלוואה מהבנק לפרוע חובות שלו. היא מאזינה לשיחותיו ומבקשת מבנו שאול להעביר כסף מחשבונו הפרטי לחשבון אביו. בנסיבות מיוחדות אלה לא ניתן לשלול שהנאשמת לא ראתה פגם בגביית כסף לנסיעות, לא ראתה פגם בשימוש בכספים עודפים למימון נסיעות ציבוריות".

 

שולה זקן מגיעה לבית המשפט בירושלים, הבוקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שולה זקן מגיעה לבית המשפט בירושלים, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)

 

סנגורו של אולמרט, עו"ד אלי זהר, אמר אחרי הכרעת הדין כי אין בכוונת צוות ההגנה לערער על ההרשעה היחידה. עמרם אולמרט, אחיו של ראש הממשלה לשעבר, אמר אחרי הקראת הכרעת הדין: "אני מרגיש מצוין, איך אפשר להרגיש אחרת כשאחי הצעיר יוצא זכאי. זה היה נטל כבד מאוד. עוד ישאלו הרבה מאוד שאלות ויינתנו תשובות על המשמעויות של המשפט הזה".

 

אולמרט וזקן הגיעו לאולם בית המשפט מעט לפני השעה 09:00. חברים, בהם יו"ר הכנסת לשעבר אברהם בורג, הגיעו לתמוך באולמרט והתחבקו איתו. אולמרט וזקן לחצו ידיים. בשעה 09:05 נכנסו השופטים לאולם, הצלמים התבקשו לעזוב אותו כמקובל, והחלה הקראת הכרעות הדין. בתחילת ההקראה אמרה נשיאת בית המשפט, מוסיה ארד: "המשפט היה מורכב וארוך. מאז שמיעת ההוכחות חלפו למעלה משנתיים".

 

הכרעות הדין בעניינו של אולמרט מתפרסות על פני כ-700 עמודים כתובים. עו"ד נבות תל-צור, מצוות ההגנה של אולמרט, אמר בבואו לבית המשפט: "אהוד אולמרט הוא אדם חזק. חלק מהטענות נגדו הן עניין שנתון לפרשנות. לא שחור ולבן. נקווה לטוב".

 

הפרשות שבהן הואשם אולמרט

בסוף חודש אוגוסט 2009 הוגש לראשונה בתולדות המדינה אישום פלילי נגד ראש ממשלה לשעבר. אולמרט הואשם בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד והעלמת הכנסות במרמה - בפרשות "ראשונטורס", "מעטפות הכסף" ו-"מרכז ההשקעות". נגד ראש לשכתו לשעבר זקן הוגש כתב אישום בפרשת "ראשונטורס", ו"מעטפות הכסף", וכן בגין האזנות סתר לכאורה לבוס שלה. היא הואשמה בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים והאזנת סתר שלא כדין. 

 

אולמרט הבוקר. אחיו: "זה היה נטל כבד מאוד" (צילום: עומר מירון) (צילום: עומר מירון)
אולמרט הבוקר. אחיו: "זה היה נטל כבד מאוד"(צילום: עומר מירון)

 

בפרשת "ראשונטורס" הואשם אולמרט בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד והעלמת הכנסות במרמה. לפי כתב האישום, הוא קיבל מגופים ציבוריים ומהמדינה מימון כפול ומשולש בסכום של כ-90 אלף דולר לנסיעותיו לחו"ל. הפרקליטות טענה במהלך המשפט כי אולמרט פעל בשיטתיות בקבלת המימון הכפול, והשתמש בסכום שהתקבל למימון נסיעות פרטיות של בני משפחה ושדרוגים למחלקה ראשונה.

 

התיק נחשב לכאורה למבוסס ביותר מבין פרשות כתב האישום. התביעה הציגה מסמכים שונים, ובהם תכתובות עם אולמרט ואנשי לשכתו בנוגע למימון הנסיעות. העדה המרכזית בפרשה, מתאמת קשרי החוץ של לשכת אולמרט דאז רייצ'ל רז ריסבי, הוכרזה כעדה עוינת במהלך המשפט, ואף הוגש נגדה כתב אישום נפרד על חלקה בפרשה, המשפט בעניינה טרם החל. מנגד אולמרט, באמצעות פרקליטיו, טען כי לא הייתה כל שיטה וגם אם היו אי-סדרים - מדובר ברשלנות או בטעות.

 

הפרשה השנייה היא פרשת מעטפות הכסף (פרשת טלנסקי). בכתב האישום נטען כי אולמרט קידם קשרים שהניבו עבורו טובות הנאה. נטען כי הוא קיבל בסתר מזומנים וכספים בהעברות בנקאיות ממקורבו משה טלנסקי בשווי כולל של יותר מ-600 אלף דולר. לטענת הפרקליטות, במקביל קידם אולמרט את עסקי המיני-ברים של טלנסקי. הפרקליטות טענה כי הכספים הוחזקו בקופה סודית בניהולו של עו"ד אורי מסר. באופן תקדימי נערכה עדות מוקדמת לעד המרכזי טלנסקי, בעקבות חששה של הפרקליטות שזה יעזוב את הארץ ולא ישוב. לאחר עדות זו, שניתנה עוד בטרם הוגש כתב האישום, התפטר אולמרט מתפקידו כראש ממשלה.

 

לגבי פרשה זו טענת אולמרט ופרקליטיו הייתה שמדובר בכספים "פוליטיים", שהתקבלו כדין בתקופה שאינה תקופת בחירות, ולא הייתה חובת דיווח עליהם. צוות ההגנה טען כי עדותו של טלנסקי לא שווה כלום, וכי הוא שיקר בחקירותיו במשטרה, בעדותו המוקדמת והמציא גרסאות רבות.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

הפרשה השלישית היא פרשת מרכז ההשקעות, במסגרתה לפי כתב האישום פעל אולמרט כשר התמ"ת בניגוד עניינים, בהחלטות הנוגעות לחברות שייצג מקורבו עו"ד מסר. לגבי פרשה זו טענו בצוות ההגנה כי לכל אורך כתב האישום אין ולו מקום אחד שבו הפרקליטות אומרת שההחלטות שקיבל אולמרט כשר התמ"ת היו לא ראויות.

   

שני מפגינים בעד אולמרט ונגד פרקליט המדינה לדור, הבוקר בבית המשפט המחוזי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שני מפגינים בעד אולמרט ונגד פרקליט המדינה לדור, הבוקר בבית המשפט המחוזי(צילום: מוטי קמחי)

 

פרשות טלנסקי ומרכז ההשקעות נחשבו לאחת בכתב האישום, וכך הואשם אולמרט בשתי עבירות של מרמה והפרת אמונים עבור כל פרשה, ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות בנוגע לפרשת טלנסקי, עקב כך שהונה לכאורה את מבקר המדינה בדיווחיו אודות אותם כספים.

 

לצד שלוש הפרשות המרכזיות הואשם אולמרט גם כי הונה את מבקר המדינה בהצהרותיו על אודות כספים שקיבל מאיש

העסקים יוסף (ג'ו) אלמליח, וכן על כך כשהצהיר כי שווי אוסף עטים שבו החזיק הוא 140,000 אלף שקלים בעוד שוויו האמיתי עמד על כ-1.3 מיליון שקלים. בגין עבירות אלה הואשם אולמרט בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.

 

זקן, ששימשה במהלך כל התקופה כראש לשכתו של אולמרט, הואשמה כי עשתה עמו יד אחת בשתי פרשות. בנוסף הואשמה זקן בפרשה משלה, "האזנות הסתר", במסגרתה נהגה לכאורה להאזין באופן שיטתי, בעצמה ותוך הפעלת הפקידות שהיו תחת מרותה, האזנות סתר לשיחות רבות של אולמרט, בלי ידיעתו או ידיעת המשוחחים עמו.

 

את השידור החי צילם יהונתן צור, והפיקו מגלי סקידלסקי וגליה שיזף
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ראש הממשלה לשעבר אולמרט, הבוקר
צילום: גיל יוחנן
שולה זקן. הייתה ראש לשכתו של אולמרט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים