שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

העד שהפיל ראש ממשלה: "הזוי, כוזב, מבולבל"

הפרקליטות בנתה תיק שלם על משה טלנסקי, והביאה להדחת אולמרט. בית המשפט אינו חוסך במילים קשות על אמינותו, מתאר את דבריו בחקירה כ"הזויים" ומביע תמיהות כיצד הסתמכו על עדותו של האיש ש"מיטב שנותיו מאחוריו". כך הפך העד המרכזי ל"יהודי חם וטוב, שסובל מבלבול, שכחה, כזב והטעיה"

"נושא הדגל של הפרקליטות" הפך ל"הזוי, שנוי במחלוקת, שמיטב שנותיו מאחוריו". הדמות שעליה שמה הפרקליטות את יהבה לא הותירה רושם דומה על השופטים בירושלים, בלשון המעטה. משה טלנסקי, העד המרכזי בפרשת "מעטפות הכסף" והאישיות שהביאה להדחתו של אהוד אולמרט ממשרד ראש הממשלה, לא היה אלא "בעל אינטרסים שהונע משכחה והתחכמות".

 

 

691 פעמים מופיע שמו של טלנסקי בכתב האישום המלא, אולם הרשעה אין. הביטויים שכן מופיעים בהכרעת הדין, בהם "שכחה", "כזב", "בלבול", ו"הטעיה" - מביכים ומותירים סימני שאלה רבים באשר להתנהלות הפרקליטות בפרשה. בין היתר, מבקרים השופטים את מקבלי ההחלטות ורומזים כי צפייה מושכלת בחקירותיו של טלנסקי - "רגעים הזויים", כהגדרתם - עשויה הייתה להביא לדרך פעולה שונה.

 

לקריאת חלקו של טלנסקי בהכרעת הדין - לחצו כאן

לקריאת תקציר הכרעת הדין - לחצו כאן

לקריאת הכרעת הדין המלאה - לחצו כאן

 

עדותו וחקירתו של טלנסקי מתוארות בפירוט בהכרעת הדין. הוא מתאר פגישות ותשלומים שהעביר לאולמרט בהזדמנויות רבות, ואף מגדיר אותו כבעל "שעון רולקס יקר בשווי 50,000 דולר, ואוהב עניבות, סיגרים ועטים". על פי השופטים, "במהלך חקירה זו טלנסקי בכה, דיבר על הקמת מדינת ישראל, על סיגרים וסוויטות בבתי מלון, והצופה בקלטת החקירה חש כי מדובר ברגעים הזויים", הבהירו.

 

השופטים סיכמו על פני מספר עמודים את אופיו ואמינותו של טלנסקי. "אין חולק כי הוא הינו עד שנוי במחלוקת. חלק מהדברים שאמר הוכחו כנכונים, אך דברים אחרים אינם נכונים ואף כוזבים. חלק מהדברים מוטעים, מבולבלים, ולעיתים מונעים מחששות, אינטרסים, שכחה והתחכמות".

 

לדור וטלנסקי. "אינטרסים, שכחה והתחכמות" (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90) (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)
לדור וטלנסקי. "אינטרסים, שכחה והתחכמות"(צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)

 

 (צילום: עומר מירון) (צילום: עומר מירון)
(צילום: עומר מירון)

 

לדבריהם, "טלנסקי הוא יהודי אמריקני חם, אוהב וחביב, אשר מיטב שנותיו מאחוריו, אוהב אדם ואוהב הארץ, בה גרים בני משפחתו ואליה הוא קשור בנימי נפשו. הוא נקלע לסיטואציה מורכבת ובעייתית, ועל כן הרקע לעדותו אינו פשוט ואינו רגיל... מסכת הדברים שאמר מקורה גם באינטרסים של טלנסקי עצמו, חששות ודאגות שמא עשה מעשים אסורים בישראל או בארה"ב, ניסיונות למתן או להכחיש דברים שחשש שמא אינם כשרים, ובצד אלה בלבול ושכחה, הנובעים גם מחלוף הזמן, אי רישום מסודר, זיכרון חלקי וכן אירועים רבים, חלקם דומים, אשר אדם אינו יכול לזכרם או לפרטם במדויק, ואך טבעי שתהיה בהם ערבוביה של נתונים וזמנים.

 

"מדברים אלה עולה כי בחינה פנימית של מכלול עדותו ודבריו בבית המשפט ובמשטרה, מציגה לפנינו אדם מורכב שנתן עדות מורכבת, המציבה קושי לא מבוטל לסמוך עליה".

 

בין היתר, כותבים השופטים כי טלנסקי "דיבר על עניינים חסרי ביסוס ראייתי של ממש, כגון הסיפור שלפיו נתן לנאשם כסף לטיול בחו"ל, אותו בלבל לחלוטין, או סיפור שלפיו נתן לאורי מסר הלוואה של 10,000 דולר, ממנו חזר לאחר מכן. כמו כן סיפר סיפורים שלא לעניין על אנשים נוספים".

 

אולמרט נכנס לאולם בית המשפט, הבוקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אולמרט נכנס לאולם בית המשפט, הבוקר(צילום: גיל יוחנן)
 

אולמרט לאחר הכרעת הדין, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אולמרט לאחר הכרעת הדין, היום(צילום: גיל יוחנן)

 

אולמרט יוצא מבית המשפט, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אולמרט יוצא מבית המשפט, היום(צילום: מוטי קמחי)

 

הטלטלה המשפטית שהביאה לזיכויו המוחלט של אולמרט בפרשה החלה בכותרות גדולות לא פחות, שניבאו הרשעה מהדהדת. מפולת השלגים הפוליטית-משפטית תוארה אף היא על ידי השופטים. "ביום 4.5.08, ערב יום העצמאות ה-60 למדינת ישראל, הגישה הפרקליטות בקשה דחופה לגביית עדות מוקדמת מהעד משה טלנסקי", כתבו בהכרעת הדין.

 

"באותה עת, כיהן מר אהוד אולמרט כראש ממשלת ישראל. הגב' שולה זקן שימשה ראש לשכתו של הנאשם והיועצת הבכירה שלו עד לחודש ינואר 2007. לאחר שנתקבלה הבקשה, ונשמעה עדותו המוקדמת של טלנסקי, הודיע הנאשם, ביום 21.9.08, על התפטרותו מראשות הממשלה. מאז כיהן הנאשם כראש ממשלת מעבר, עד ליום 31.3.09. חמישה חודשים לאחר מכן, ביום 30.8.09, הוגש לבית משפט זה כתב אישום נגד הנאשמים".

 

"דיבר על עניינים חסרי ביסוס". טלנסקי בבית המשפט (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"דיבר על עניינים חסרי ביסוס". טלנסקי בבית המשפט(צילום: גיל יוחנן)

 

"סיפורים שלא לעניין על אנשים". טלנסקי בבית המשפט (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"סיפורים שלא לעניין על אנשים". טלנסקי בבית המשפט(צילום: גיל יוחנן)

 

"אין חולק כי הוא עד שנוי במחלוקת". טלנסקי בבית המשפט (צילום: אמיל סלמן / ג'יני) (צילום: אמיל סלמן / ג'יני)
"אין חולק כי הוא עד שנוי במחלוקת". טלנסקי בבית המשפט(צילום: אמיל סלמן / ג'יני)
 

בסוף חודש אוגוסט 2009 הוגש לראשונה בתולדות המדינה אישום פלילי נגד ראש ממשלה לשעבר. אולמרט הואשם בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד והעלמת הכנסות במרמה - בפרשות "ראשונטורס", "מעטפות הכסף" ו-"מרכז ההשקעות".

 

בכתב האישום נטען כי אולמרט קידם קשרים שהניבו עבורו טובות הנאה. נטען כי הוא קיבל בסתר מזומנים וכספים בהעברות בנקאיות ממקורבו משה טלנסקי בשווי כולל של יותר מ-600 אלף דולר. לטענת הפרקליטות, במקביל קידם

אולמרט את עסקי המיני-ברים של טלנסקי. הפרקליטות טענה כי הכספים הוחזקו בקופה סודית בניהולו של עו"ד אורי מסר. באופן תקדימי נערכה עדות מוקדמת לעד המרכזי טלנסקי, בעקבות חששה של הפרקליטות שזה יעזוב את הארץ ולא ישוב. לאחר עדות זו, שניתנה עוד בטרם הוגש כתב האישום, התפטר אולמרט מתפקידו כראש ממשלה.

 

אולמרט ופרקליטיו טענו כי מדובר בכספים "פוליטיים", שהתקבלו כדין בתקופה שאינה תקופת בחירות, ולא הייתה חובת דיווח עליהם. צוות ההגנה טען כי עדותו של טלנסקי לא שווה כלום, וכי הוא שיקר בחקירותיו במשטרה, בעדותו

המוקדמת והמציא גרסאות רבות.

 

בעקבות הכרעת הדין שזיכתה אותו ממרבית סעיפי האישום נגדו, אמר אולמרט כי "לא היו מעטפות כסף, אין מעטפות כסף, בית המשפט קבע בצורה הברורה ביותר שלא היו מעטפות כסף, לא היה ולא נברא". אולמרט ציטט מדברי ראש הממשלה לשעבר, מנחם בגין, שאמר כי "יש שופטים בירושלים", והביע צער וכאב על הרשעתה של ראש לשכתו לשעבר, שולה זקן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהוד אולמרט, היום
צילום: גיל יוחנן
שולה זקן, היום
צילום: מוטי קמחי
צילום: גיל יוחנן
זקן מגיעה הביתה
צילום: גיל יוחנן
משה טלנסקי בבית המשפט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים