שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

האם ישראל באמת מדינה מושחתת?

בדירוג העולמי האחרון ישראל הידרדרה למקום הנמוך ביותר שלה במדד השחיתות, ה-36 בעולם. אבל חוקר בתחום בטוח שזיכוי אולמרט הוכיח שוב כי "יצר המלחמה בשחיתות עולה בארץ על השחיתות עצמה". בצרפת ובאיטליה המצב טוב יותר?

ראש ממשלה לשעבר שהואשם במרמה והפרת אמונים, שר חוץ שעשוי לעמוד בפני אותם אישומים, שר בכיר לשעבר שהואשם במרמה ובשוחד בחירות. בשנים האחרונות בכירי הפוליטיקאים נאבקים על חפותם בבית המשפט, אבל האם ישראל באמת מושחתת? זיכויו של אהוד אולמרט בפרשות המרכזיות שהתנהלו נגדו מעלה את השאלה הזו, והתשובה כלל אינה ברורה.

 

רעידת אדמה פוליטית-מדינית - סיקור מיוחד ב-ynet

 

הזיכוי הדרמטי של אהוד אולמרט - דיווחים קודמים ב-ynet:

אש צולבת: "במדינה דמוקרטית לדור היה מתפטר"

פרקליטו של אולמרט: "לדור לא מפנים הטענות"

העד שהפיל ראש ממשלה: "הזוי, כוזב, מבולבל"

 

פרופ' יוסי שיין, מחבר הספר "שפת השחיתות ותרבות המוסר הישראלית", סבור שהפרקליטות הייתה להוטה מדי להגיש כתב אישום נגד אולמרט. "היום הוכח שוב כי יצר המלחמה בשחיתות עולה לעתים על השחיתות עצמה", הוא אמר ל-ynet, לאחר זיכויו של אולמרט מעיקר האישומים. "להיטות היתר באולמרט הפילה ממשלה בישראל וזה לא דבר של מה בכך, כשלמעשה התהליך הדמוקרטי נפגע". 
המדינות המובילות במדד השחיתות

המדינות המובילות במדד השחיתות
  מדינה ציון
1. ניו זילנד 9.5
2. דנמרק 9.4
3. פינלנד 9.4
4. שבדיה 9.3
5. סינגפור 9.2
6. נורבגיה 9.0
7. הולנד 8.9
8. אוסטרליה 8.8
9. שוויץ 8.8
10. קנדה 8.8
16. בריטניה 7.8
24. ארה"ב 7.1
25. צרפת 7.0
36. ישראל 5.8
69. איטליה 3.9

 

לדעת פרופ' שיין, הדברים הפכו למגמה או כפי שהוא מכנה זאת "רוח התקופה". "מדובר בחבורה של אנשים שהשתלטו על השיח הציבורי והפכו את הפוליטיקה לחברה שהיא מושחתת, כשהם משתמשים בכלים של משפט ותקשורת", הוא אמר.

 

פרופ' שיין הוסיף כי כשמשווים את ישראל למדינות דמוקרטיות אחרות, כמו צרפת, מגלים שהמצב אצלנו לא שונה ואף טוב יותר. "שיראק הורשע, סרקוזי נחקר ואף אחד לא אומר שהמדינות הדמוקרטיות האלו קורסות. יש מרחק גדול מאוד בין זה לבין שחיתות בכל המדינה".

 

והיכן באמת ישראל בדירוג הבינלאומי? עמותת שקיפות בינלאומית-ישראל פרסמה בחודש דצמבר את מדד השחיתות השנתי שלה. ישראל הידרדרה בשנה שעברה למקום הנמוך ביותר שאליו הגיעה מאז החלו לפרסם את המדד - המקום ה-36 מתוך 183 המדינות שנבדקו.

 

מדובר בירידה של שישה מקומות לעומת השנה שעברה, שמציבה את ישראל במקום ה-24 מתוך 36 המדינות החברות בארגון ה-OECD. ב-2010 קיבלה ישראל את הציון 6.1 ודורגה במקום ה-30, ובשיא - 1996 - היא זכתה לציון 7.7 אבל גם בשנה שאחרי, ולמרות הירידה, מדינות כטורקיה (ציון 4.2), איטליה (3.9) ויוון (3.4) דורגו מתחתינו.

 

אחרי פרסום המדד של 2011 אמרו בארגון כי "הדירוג והציון המאכזבים שקיבלה ישראל השנה חייבים להדליק נורת אזהרה בקרב הפוליטיקאים, מקבלי החלטות במגזר הציבורי והציבור הרחב כאחד. ישראל נתפסת בעולם ובקרב ארגונים בינלאומיים נחשבים, כפחות נקייה מבעבר ולכך יכולות להיות השלכות כלכליות שליליות בעתיד". הם אף אמרו כי "השחיתות היא אחד מהגורמים העיקריים לאי-שוויון חברתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
אולמרט. "להיטות יתר הפילה ממשלה"
צילום: אוהד צויגנברג
פרופ' יוסי שיין
צילום: עמית מגל
מומלצים