שתף קטע נבחר

רוסיה: קוּדם חוק נגד ארגונים לא-ממשלתיים

יומיים אחרי שהבית התחתון בפרלמנט אישר חוק שאומרים כי יגביל פעילות אתרי אינטרנט - זירת מחאה חשובה נגד פוטין, אישר הבית הצעה נוספת החוששים כי תפגע בדמוקרטיה: ארגונים המקבלים מימון מחו"ל יגישו דו"חות כספיים ויצהירו על עצמם כ"סוכנים זרים"

הבית התחתון של הפרלמנט ברוסיה אישר היום (ו') הצעת חוק נוספת הנתפסת כאנטי-דמוקרטית. לפי הצעת החוק הזו, יוטלו הגבלות על ארגונים בלתי-ממשלתיים המקבלים מימון מחו"ל.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

אף שהצעת החוק, שכמעט בטוח תאושר גם בבית העליון של הפרלמנט ותהפוך לחוק רשמי אחרי שתקבל את חתימת הנשיא ולדימיר פוטין, אינה אוסרת על פעילותו של שום ארגון, סביר להניח שהיא תקשה על פעילותם של ארגונים.

 

החוק מבטא חשד של שלטונות רוסיה ומפלגתו של פוטין, "רוסיה המאוחדת", כלפי המערב וחשש מפני קולות האופוזיציה הגוברים. הוא מוסיף גם מתח ליחסים של רוסיה עם מדינות המערב.

 

לפי הצעת החוק, כל ארגון בלתי-ממשלתי המקבל מימון מחו"ל - בין שמממשלות, מארגונים או מאזרחים פרטיים - ומעורב בפעילות פוליטית יהיה חייב להירשם כ"סוכן חיצוני", לספק דו"חות מפורטים לגבי ענייניו הכספיים ולהזדהות כסוכן זר בכל חומר שהוא מפיץ.

 

"סוכן זר" הוא מונח טעון עבור רוסים רבים שהתחנכו על הדימוי העצמי ארוך השנים של מדינה יוצאת דופן המכותרת על-ידי כוחות חורשי רעה, מנפוליאון ועד גרמניה הנאצית. אם ארגון מסוים יזהה עצמו כסוכן זר, הדבר עלול לפגוע באמינות שלו בקרב הרוסים.

 

ההגדרה של פעילות פוליטית כה רחבה ומעורפלת במסגרת הצעת החוק, עד שכמעט כל יוזמה תוכל להיחשב פוליטית, במיוחד אם היא תכלול הצעה לחקיקה חדשה או אפילו אם תכלול ביקורת מרומזת על התנאים הקיימים. הדרישה לדיווח כספי עלולה להיות יקרה ולא-נוחה עבור ארגונים עם צוותים מצומצמים ותקציבים דלים. בנוסף, יש הרואים בהצעת החוק תזכורת לארגונים הבלתי-ממשלתיים כי הם נמצאים תחת בחינה קפדנית וכנראה גם לא-אוהדת.

 

רק שלשום אישר הבית התחתון של הפרלמנט ברוסיה חוק שהאופוזיציה במדינה טוענת כי ינוצל להטלת צנזורה על האינטרנט ולמבצע אכיפה

נגד אחת הזירות האחרונות ברוסיה שבהן עוד ניתן לנהל ויכוח פוליטי תחת נשיאותו של ולדימיר פוטין. החוק קובע כי יוקם רשם אתרים שיכלול מידע המוגדר ככזה העלול להזיק או כלא-חוקי. מפלגת "רוסיה המאוחדת" של פוטין טוענת כי החוק, שאושר בקריאה שלישית וסופית על-ידי ה"דומה", דרוש לצורך המאבק בפורנוגרפיית ילדים. ערב אישור החוק הוחשכה במחאה עליו הגירסה הרוסית של "ויקיפדיה".

 

מנהיגי אופוזיציה אמרו כי החוק החדש עלול להיות מנוצל לסגירת אתרי אינטרנט כמו פייסבוק וטוויטר ללא צו בית משפט, וכי הוא נועד לסכל את תנועת המחאה שלהם, המשתמשת ברשתות החברתיות כדי לארגן הפגנות נגד פוטין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ולדימיר פוטין. לאן הולכת רוסיה שלו?
צילום: AP
מומלצים