שתף קטע נבחר

חסמו את איילון: "סילמן לא תמהוני, הוא אתה ואני"

משה סילמן עדיין מאושפז במצב אנוש. בת"א הפגינו 2,000 וחסמו את איילון, הנהגים לא כעסו: "אם כבר פקק, אז למטרה טובה". פעיל חברתי ביקר את סילמן בבי"ח: "האחיות אומרות שהוא עשה זאת בשביל כולנו". בחיפה קראו: "כולנו משה סילמן"

מוחים נגד השיטה הכלכלית-חברתית ומדיניות הממשלה, מאות מטרים מהמקום שבו הצית עצמו אתמול משה סילמן : כאלפיים איש הגיעו הערב (יום א') לקריית הממשלה בצומת הרחובות קפלן ונמיר בתל אביב, כדי להפגין על מצבו של הדיור הציבורי. רחובות באזור נסגרו, ולאחר מכן חסמו המוחים את נתיבי איילון. מצבו של סילמן עצמו עדיין מוגדר אנוש. הוא מאושפז במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים תל השומר במצב אנוש ונשקפת סכנה לחייו. סילמן סובל מכוויות ביותר מ-90% בכל חלקי גופו. בני משפחה אמרו כי הוא סובל מקריסת מערכות. רופאים אמרו כי סיכויי ההישרדות במצב כזה קלושים.

 

 

צועדים בנתיבי איילון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
צועדים בנתיבי איילון(צילום: מוטי קמחי)

 

חוסמים את איילון, והנהגים מחייכים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
חוסמים את איילון, והנהגים מחייכים(צילום: מוטי קמחי)

 

אלפים מול משרד השיכון בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אלפים מול משרד השיכון בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

מפגינים מול המוסד לביטוח לאומי בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מפגינים מול המוסד לביטוח לאומי בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)

 

נתיבי איילון נחסמו למשך דקות ארוכות, והפעם גם נהגים רבים חיכו בסבלנות יחסית, וחלקם תמכו במחאה וצפרו לאות הזדהות. הנהגת ענבר פז יצאה מהרכב וכמו אחרים צילמה את המתרחש: "הלוואי וזה יעזור, כל הזמן עושים מחאות ובסוף לא קורה כלום". הנהג שחר ענבר הסביר מדוע לא נראים פרצופים עצבניים: "אם כבר לעמוד בפקק, אז לפחות למטרה טובה". אפילו נהג קטר האט את נסיעת הרכבת וגם הוא צפר.

  

"משה הוא לא משוגע ולא תמהוני, הוא אתה ואני", אמר הפעיל החברתי איליה מרשק ליד קריית הממשלה. יחד עם הנוכחים, הוא קרא שוב את המכתב שהשאיר סילמן. "אתמול הבאתי אותו אל העובד הסוציאלי באיכילוב", סיפר מרשק ואמר כי הוא וחברו נסעו לתל השומר לפני כשעתיים לדרוש בשלומו של סילמן. "מצבו קריטי, אנוש. אני נמנעתי מלהיכנס לחדרו, אני מודה. אני פחדן. בחיים לא הייתי מסוגל לעשות את מה שמשה סילמן עשה. האחיות שלו אומרות שהוא עשה את זה בשביל כולנו. הן בכו בעודן אומרות למה היה צריך להיות קורבן בשביל המאבק הזה".

 

חמישה נעצרו בירושלים

במקביל, ברמת גן הציתו אלמונים את דלת הכניסה למשרדי המוסד לביטוח לאומי וריססו במקום כתובות "תג מחיר משה סילמן". הפגנות התקיימו גם בירושלים, בחיפה ובבאר שבע. בהפגנה בירושלים נעצרו חמישה מפגינים, שניסו לחסום את רחוב המלך ג'ורג'. הם קראו "שוטרים, שוטרים, על מי אתם שומרים, לכו לעצור את השרים המושחתים". המפגינים לא ביקשו אישור לקיום ההפגנה.

 

הפגנת הזדהות עם משה סילמן, הערב בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הפגנת הזדהות עם משה סילמן, הערב בירושלים(צילום: אוהד צויגנברג)

 

מפגינים מול קריית הממשלה בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מפגינים מול קריית הממשלה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

עצור בהפגנה בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
עצור בהפגנה בירושלים(צילום: אוהד צויגנברג)

 

יעל שלם, תושבת ירושלים ופעילה חברתית בת 53, טענה שנפלה במהלך ההפגנה. "השוטרים משתמשים בכוח רב מדי והם צריכים להתבייש בכך", אמרה שלם, שהגיעה להפגנה עם שלט שעליו נכתב "תנו למחות בשקט". לדבריה, היא הגיעה להפגנה "מתוך סולידריות. אנשים ששורפים את עצמם לא מתאבדים, אלא מנסים לצעוק מתוך ייאוש וכאב גדול לאחר שהממשלה שכחה אותם. אבל גם בהפגנה הזו לא נותנים לנו את זכות הצעקה".

 

מיכאל סולסברי, פעיל חברתי בארגון "המעברה", אמר כי "אנשים יצאו לרחוב כי הם זועמים, כועסים ועצובים בגלל מה שקרה אתמול. אנחנו צועקים נגד אוזלת ידה של הממשלה שאותה אנחנו רואים כאחראית לאירועים שהביאו את משה סילמן להצית את עצמו. אנשים לא מגיעים לייאוש כזה סתם, לייאוש הזה יש כתובת והיא הממשלה, שנכשלת לספק פתרונות דיור ומחיה ונוטשת אנשים שנמצאים במצבו של סילמן". הוא כינה את המחאה "הפגנת זעם" והזהיר: "אנחנו מתריעים כי מעשים דומים לאלו שאותם נקט אתמול סילמן עלולים להתרחש שוב בקרוב".

 

המפגינים מול ביטוח לאומי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המפגינים מול ביטוח לאומי (צילום: מוטי קמחי)

 

בחיפה קיימו כמאה בני אדם משמרת מחאה ברחבת האודיטוריום. סילמן היה פעיל במחאה החברתית בחיפה ורבים מהמפגינים הם חבריו. המפגינים הניפו שלטים "זאת אינה טרגדיה אישית, אלא מדיניות מרושעת" ו"כל הארץ משה סילמן". המוחים חסמו נתיב בשדרות מוריה, סמוך לאודיטוריום.

 

אחד הפעילים, יוסי ברוך, אמר: "אנחנו לא נקדש מוות ולא דם, אבל באנו לפה כדי להתחבר לכאב אנושי. המצוקה של משה סילמן הייתה מצוקה אישית אבל המצוקה האישית שלו משותפת למיליוני ישראלים. משה סילמן אינו מקרה בודד. משה אמר שהוא בוחר לעשות משהו שיזעזע ויעיר את המדינה הזו". גם בבאר-שבע הפגינו והזדהו, ופעילים חסמו את הכביש הסמוך למאהל בעיר.

 

מפגינים נגד דפני ליף

מול קריית הממשלה בתל אביב, מעבר לכביש, עמדו הערב חמישה מחוסרי בית ממאהל גן וולובסקי, והחזיקו שלטים שעליהם כתבו:

"דפני בגדה בנו".

 

אחד המפגינים, ויקטור מימון, הסביר ל-ynet: "אני מרגיש שבמחאה הזו אף אחד לא הסתכל עלינו. לקחו אותנו בתור בובות, ניצלו אותנו והרגשנו את זה בשנה שעברה. אני כל חיי אמשיך להיאבק על נושא הדיור הציבורי, עד שאני אמות ברחוב, כי לצערי אין לי קורת גג. אני והאנשים שאיתי פה ישנים על ספסלים ואוכלים זבל מפחי האשפה".

 

מימון טוען שהוא מחוסר דיור כבר 20 שנה: "אנחנו מעוניינים שיבואו לראות אותנו במאהל, וכמה שיותר מוקדם יותר טוב. אם לא - זה יהיה מאוד גרוע. כואב לנו על האדם ששרף את עצמו ואנחנו עצמנו בפאניקה. אנחנו בטוחים שיש עוד אנשים במצבו, ואחנו מקווים שהם לא יעשו את מה שהוא עשה".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 15/07/2012 21:15

 

בהכנת הידיעה השתתפו אחיה ראב"ד ואילנה קוריאל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחאה באיילון
צילום: מוטי קמחי
ליד הביטוח הלאומי בתל-אביב
צילום: מוטי קמחי
מפגינים ומתפללים
צילום: מוטי קמחי
לא שותקים
צילום: מוטי קמחי
בהפגנה בירושלים
צילום: אוהד צויגנברג
רגע ההצתה, אתמול
צילום: רויטרס
מומלצים