שתף קטע נבחר

מוסקבה: הבירה הרוסית תעבור דירה?

היא מושכת יותר השקעות זרות מכל עיר אחרת ברוסיה, אך תושביה מתלוננים על צפיפות, זיהום ופקקי תנועה מעיקים. מדבדב הציע להעביר את הבירה מחוץ למוסקבה ויש הסבורים כי ראוי לשכנה בערבות סיביר או אפילו להכריז על שלוש בירות

מה עושים כשעיר הבירה הופכת מזוהמת, צפופה ופקוקה? ברוסיה החליטו פשוט להעביר אותה למקום אחר. הרשויות במוסקבה מתכננות להעביר חלק ניכר מבנייני הממשל, בהם הפרלמנט, ל"מחוז פדרלי". הדעות חלוקות לגבי מיקומו של המחוז – יש המבקשים לבנות אותו בפרבר של העיר, ואחרים תומכים בהעברתו לערבות סיביר הדלילות או לבנותו במזרח המדינה המרוחק.

 

חיילים על רקע הקתדרלה וחומת הקרמלין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים על רקע הקתדרלה וחומת הקרמלין(צילום: רויטרס)

 

העברת הבירה נראית כמו מיזם מופרך, אך רוסיה כבר שינתה את עיר הבירה שלה בעבר, לאחרונה לפני פחות ממאה שנים. הנשיא ולדימיר פוטין עדיין לא אמר את דעתו בנושא, ושמורה לו זכות הווטו על כל החלטה.

 

"אני חושב שהבירה צריכה להיות ממוקמת הרחק, בסיביר", אמר מושל אזור מוסקבה רבתי, סרגיי שויגו, זמן קצר לפני כניסתו לתפקיד במרס. הוא מושל באזור הסובב את העיר ומונה 10.5 מיליון תושבים.

 

אחרים חושבים שרוסיה ראויה לכמה ערי בירה: מוסקבה כבירה פוליטית, צבאית ודיפלומטית, סנט פטרבורג כמרכז תרבותי, ועיר הנמל ולדיווסטוק שלחופי האוקיינוס השקט כמרכז כלכלי.

 

הפגנה במוסקבה. בנייני מגורים, משרדים חדישים וכנסיות (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה במוסקבה. בנייני מגורים, משרדים חדישים וכנסיות(צילום: AP)

 

בירה קרובה לאסיה עשויה לשקף התרחקות גיאופוליטית מאירופה ולעלות בקנה אחד עם מדיניותו של פוטין להחיות אזורים ברוסיה שעשירים במשאבי טבע אך דלים באוכלוסייה. הדבר יתאים גם למאמציו של פוטין לפתח את קשרי ארצו עם סין.

 

"אם פטר הגדול היה חי עכשיו, הוא ללא ספק היה בונה את הבירה לא באזור הבלטי, אלא על שפת האוקיינוס השקט", כתב החוקר סרגיי קרגנוב, בהתייחסו לצאר שבנה את סנט פטרבורג כ"חלון למערב" של רוסיה, לפני 300 שנה.

 

טובה להשקעות, גרועה לעסקים

הרעיון המקורי להעביר את המטות, על אלפי פקידי הציבור שבהם, היה של ראש הממשלה דמיטרי מדבדב. הוא תכנן לבנות את הבירה האדמיניסטרטיבית החדשה כחמישה קילומטרים מחוץ לכביש הטבעת המקיף את מוסקבה. על פוטין להכריע בנושא זה. המתחם צפוי להתפרס על פני 3.25 קמ"ר ובנייתו צפויה לעלות 10.67 מיליארד דולרים. הכסף אמור להגיע ממכירת הבניינים הישנים במוסקבה.

 

מדבדב ופוטין במוסקבה. אחד הציע, שני יאשר או יטיל וטו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מדבדב ופוטין במוסקבה. אחד הציע, שני יאשר או יטיל וטו(צילום: EPA)

 

אך יש מומחים הטוענים כי מחירו של המיזם יהיה גבוה בהרבה וכי חוזי הענק הכרוכים בו יפתחו פתח עצום לשחיתות.

 

לצד כיפות של כנסיות ובנייני מגורים מתקופת הקומוניזם, מעוטר קו האופק של מוסקבה בבנייני משרדים רבים שצצו מאז נפילת בריה"מ ומראים את השינויים שחלו בעיר מאז העידן הקומוניסטי. מוסקבה מושכת יותר השקעות זרות מכל עיר אחרת ברוסיה, אך סקר של הבנק העולמי מיקם אותה בין 30 הערים הגרועות בעולם לעשיית עסקים.

 

זרים רבים נרתעים מהעיר בגלל יוקר המחיה, התנועה הזוחלת, הזיהום ומצב הביטחון – בשנים האחרונות אירעו כמה פיגועים ברכבת התחתית ובשדה התעופה. מומחים טוענים כי המוסקבאים משלמים את המחיר של תכנון עירוני כושל.

 

"לא יקרה בחיי"

"בלתי אפשרי לחיות ולעבוד במוסקבה כתוצאה ממדיניות הבנייה הבלתי אחראית ואפילו פושעת של העשורים האחרונים", אמר האדריכל הבכיר אלכסיי קלימנקו. "אנשים התחילו לקנות מכוניות (אחרי התמוטטות בריה"מ)

ועכשיו יש מספר בלתי צפוי שלהן. זו קטסטרופה היום".

 

לרעיון העברת הבירה יש תקדימים היסטוריים ברוסיה. פטר הגדול שלל ממוסקבה את מעמדה כבירה והעניק אותו לסנט פטרבורג. ולדימיר לנין החזיר למוסקבה את מעמדה לאחר המהפכה.

 

אבל חלק מתושבי מוסקבה לא מאמינים שמעבר כזה אפשרי. "זה לא יקרה לעולם, לא בימי חיי", אמר ניקולאי קיזליוב, תושב בן 35. מוסקבאית אחרת, נטליה קובליובה בת ה-39, משכה בכתפיה: "אנחנו שומעים על כל מיני תוכניות ובסוף לא יוצא מהן כלום. אנחנו רוצים שדברים ישתפרו אבל הם תמיד נשארים אותו הדבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קתדרלת ואסילי הקדוש המושלגת, מסמלי העיר
צילום: רויטרס
פוטין. יטיל וטו?
צילום: EPA
מדבדב. 5 ק"מ מחוץ לעיר
צילום: EPA
מומלצים