שתף קטע נבחר

15 דקות והתקבלת: כך בוחרים מנהלי בתי ספר

מבדקים למשרות ניהול במשק אורכים לעתים חודשיים. בוועדת המכרזים לניהול בתי ספר נמשך הראיון רבע שעה בלבד. מועמדת לניהול: "זה הזוי, יכולתי לשקר או לעוות את המציאות". חבר בוועדות: "ההתנהלות מגוחכת". משרד החינוך: "המיון קפדני"

"מאיישים משרות לניהול בצורה חובבנית ולא מקצועית שמזכירה קבלה של סטודנטים למלצרות". קבלה לעבודה בדרגי משרות ניהול עסקים כוללות לרוב סדרה של ראיונות מקדימים, מבחני קבלה מתישים וסימולציות - אולם באופן תמוה דווקא המכרזים לניהול בתי ספר, לאיתור האנשים שאחראים על מאות ילדים, קצרים ביותר.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

פילוג קדימה נכשל: "פעלנו כפי שהחוק מתיר לנו"

400 מטר מהגבול: פצמ"ר נפל בשטח סוריה

"הפראיירים": ניסיונות נתניהו והזגזגן יעלון נכשלו

 

המבדקים למשרות הניהול בחברות הגדולות במשק אורכים לעתים יותר מחודשיים. לעומת זאת, בראיון בוועדת המכרזים לניהול בתי ספר, נדרש המועמד להציג ב-15 דקות בלבד את קורות החיים שלו ולהביא את תעודת ההסמכה שלו לניהול בית ספר.

 

אשה שהגישה באחרונה מועמדות לניהול בית ספר יסודי סיפרה ל-ynet כי מדובר בתהליך "הזוי" שלא קיים בעולם העסקי. "ישבתי בוועדה בערך עשר דקות ובמהלכן פירטתי את קורות החיים שלי ומה הניסיון שלי בהוראה. לתדהמתי אף אחד לא בדק אותי ולא ביקשו המלצות, יכולתי לשקר או לעוות את האמת ולאיש מחברי הוועדה לא היה מושג".

 

"סוג של קרקס שאין לו מקום במערכת החינוך" (אילוסטרציה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"סוג של קרקס שאין לו מקום במערכת החינוך" (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)

 

המועמדת לניהול הוסיפה כי "היום מקובל במשק שלכל תפקיד ניהולי זוטר שולחים את המועמד למבחנים שבודקים את הכישורים שלו אבל כאן התחושה היא שהכול נעשה בצורת 'חאפלאפ'. הוועדה התרשמה ממני רק על סמך הסיפורים שסיפרתי להם ושום דבר מעבר לזה. מנהל בית ספר זה תפקיד מפתח שאחראי על עשרות מורים ותקציבים של מיליוני שקלים וזה חוסר אחריות".

 

"בסוף מתברר שהם מנהלים גרועים"

לפי חוזר המנכ"ל שעודכן באחרונה, ועדת המכרזים כוללת את נציגי משרד החינוך, הרשות המקומית וארגוני המורים. כמו כן, תנאי הסף להגשת מועמדות כוללים בין היתר תעודת הסמכה מטעם התוכנית לאישור מנהלים של משרד החינוך ומכון "אבני ראשה" וכן תואר שני וניסיון של חמש שנים לפחות בהוראה.

 

גורם במערכת החינוך שמשמש כחבר קבוע בוועדות המכרזים אמר ל-ynet כי "ההתנהלות של ועדת המכרזים היא מגוחכת. מצפים ממני להעריך אם מועמד יהיה מנהל טוב או לא על סמך שיחה של רבע שעה, זה מביך וברור לכולם שזה סוג של קרקס שאין לו מקום במערכת החינוך".

 

לדבריו, ועדת המכרזים כוללת לרוב חמישה עד שמונה מועמדים אך אחרי ארבעה ראיונות כבר ישנה עייפות קלה ויכולת הריכוז נפגעת. "לפעמים מגיעים אלינו מנהלים מצוינים שקצת נרגשים מהמעמד ומדברים בעילגות ואנחנו מיד פוסלים אותם ומנגד לעתים מגיעים אנשים שמקרינים ביטחון ומדברים בלהט אבל בסוף מתברר שהם מנהלים גרועים".

 

בסוף השבוע שעבר פרסם משרד החינוך מכרזים חדשים ל-135 משרות ניהול פנויות בבתי ספר יסודיים וחטיבות ביניים בכל רחבי הארץ. לפי תנאי המכרז ניתן להגיש את המועמדות עד סוף החודש ובהתחשב בכך שחופשת הקיץ קוצרה אז קרוב לוודאי שהמנהלים החדשים ייכנסו לתפקידם כשבוע בלבד לפני תחילת שנת הלימודים.

 

"המכרזים נעשים בצורה שטחית" 

"מנהלים ותיקים מתחילים לעבוד על שנת הלימודים הבאה כבר בחודש מאי ואין שום סיכוי שתוך שבוע ימים המנהל החדש יצליח להשתלט על בית הספר", ציין גורם הבקי בנושא. "המנהל החדש הוא חסר ניסיון, יש קשיים רבים ביישום של רפורמת 'אופק חדש' ומנהל שלא מכיר את התלמידים והמורים יהיה לו קשה מאוד להעמיד מערכת שעות ראויה ולסחוף אחריו את בית הספר להישגים לימודיים".

 

ד"ר עמנואל תמיר, מומחה למינהל בחינוך ומרכז אקדמי של מכללת "אוהלו" ציין כי "המנהל הוא הדמות המרכזית בבית הספר ונדרשים ממנו מגוון של כישורים ומיומנויות ועל כן

 יש טעם לפגם בכך שהמכרזים למנהלים נעשים בצורה שטחית וחפוזה שעלולה לגרום עוול חמור לבית הספר ולהביא לגיוס מנהלים שאינם מתאימים לתפקידם".

 

יו"ר איגוד מנהלי מחלקות החינוך בשלטון המקומי, אבי קמינסקי, אמר לעומת זאת כי "לרוב ישנה היכרות מקדימה עם המועמדים שהיו רכזי שכבה או סגני מנהלים ולכן לוועדה יש די כלים כדי להעריך את כישוריו של המועמד, אך כאשר בוחנים 500 מועמדים בשנה אז תמיד יש מינויים טובים יותר או טובים פחות".

 

גורם המכיר את הנושא סיפר כי "הוועדה כוללת אנשים מנוסים שלרוב יודעים לזהות מי יכול לשמש כמנהל", אך עם זאת, לדבריו, ראוי להוסיף לפחות מבחני אישיות כדי לבדוק את כישוריו הרגשיים של המועמד".

 

ממשרד החינוך נמסר כי "על כל משרת ניהול מתמודדים בממוצע בין ארבעה לחמישה מועמדים ועל כן המשרד בוחר את המועמדים הטובים ביותר, בין היתר, באמצעות מיון קפדני, הבודק את עמידתם בתנאי הסף של המכרז הכוללים הכשרה לניהול בית ספר, השכלה אקדמית, ניסיון בהוראה, השכלה פדגוגית וותק של חמש שנים בהוראה".

 

בהתייחס לטענה על פרסום המכרז בחודש יולי, אומרים בתגובה במשרד החינוך כי "זה שנים, בכל שנה, מתקיימים ארבעה סבבים של מכרז החל מחודש יולי. המכרזים מפברואר מתייחסים ל-450 משרות ניהול אשר מתפנות עקב פרישה, שינוי תפקיד, שבתון וחל"ת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהלים נכנסים לתפקיד רגע לפני שנת הלימודים
צילום: ירון ברנר
מומלצים