שתף קטע נבחר

אל תוותרו על החלום שלכם בגלל מצב כלכלי

רוב האנשים הפסיקו כבר לחלום על התוכניות אותן רצו לממש שנים כה רבות. הם מסתפקים בלישון בשקט, מבלי שיתקשרו אליהם מהבנק לכסות את האוברדרפט. הם טוענים שהפכו ריאלים, כי קשיי היומיום והגזירות הכלכליות שחקו את החלומות שכבר היו להם. חבל, אין לכם מושג עד כמה זה קרוב אליכם

לפני כשנה, נכנס למשרדי גבר בשם אפרים וביקש לשוחח איתי. בררתי מה רצונו, והוא הסביר לי שלאחר שהגיע לגיל 80 שנה, הוא רוצה להיוועץ בי על מנת להגשים חלום ולהקים עסק לשיווק מוצרים טבעיים ובייתים כגון שמן, ריבות וחמוצים אותם הוא מייצר בביתו.

 

עוד בערוץ הכסף שלי:

 

התמלאתי סקרנות, כיצד הגבר הנמרץ שמולי, שעומד לפני יום הולדתו ה-81, אך נראה לכל היותר בן 60, יושב ומתכנן להקים עסק. שאלתי אותו מה הסוד שלו? והוא ציטט לי את משפט ידוע שאומר ש"מי שחדל לחלום, חדל לחיות". יש רק מעט אנשים בעלי חזון עשייה כמו אפרים.

 

רוב האנשים בגילו, ואפילו הצעירים ממנו בכדי 40 שנה, מצהירים על עצמם כי הפסיקו לחלום ומסתפקים בלישון בשקט, מבלי שיתקשרו אליהם מהבנק לגבי האוברדרפט. הם טוענים שהפכו ריאליים, כי הקשיים היום יומיים והגזרות הכלכליות שחקו את החלומות שכבר היו להם. המציאות הזו, הובילה אותי ליזום סקר שבוחן מתי והאם אנו מאבדים את החלומות הכלכליים שלנו.

 

בסקר שאלתי אנשים מטווח גילאים של 25-65, עד כמה המשפט "יש לי חלום להתעשר" מייצג את דעתם. תוצאות הסקר הראו כי כ-79% מהאנשים עד גיל 35 שואפים בסתר ליבם להתעשר, לצבור נכסים, לחסוך על מנת לעבוד פחות, ללמוד, לרכוש בית פרטי, להקים עסק, לעזור לילדים, לקחת חופשה של שנה באמצע החיים, ועוד. לעומתם רק 45% מהאנשים שעברו את גיל 35 חולקים שאיפה דומה. יתרה מכך, 9% מבני ה35 ומעלה, אמרו בסקר כי אין להם כלל חלום להתעשר, וכי הם מאמינים שלא יוכלו להגשים חלום כזה, לו היה להם.

 

למה מאבדים את החלום?

כשאנחנו מתחילים את דרכנו כאנשים בוגרים ועצמאיים, בשנות ה-20 לחיינו, אנחנו מלאים בביטחון לגבי היכולות שלנו להרוויח סכומים נאים, להגשים חלומות כלכליים, ואפילו "לעשות את המכה" ולפרוש בגיל צעיר לאחר שהתעשרנו. תוך פחות משני עשורים, החלומות הללו מפנים את מקומם לדאגות – איך נסיים את המשכנתא והאם נצליח לחסוך לילדים? ומה יהיה עם ההורים שלנו ואיך נסתדר בחודש הבא?

 

הסקר הראה כי בין הגיל לאמונה בהגשמת החלום, יש קשר הפוך - ככל שהגיל עולה, ישנה ירידה באמונה שנצליח להגשים את החלום, ואת המקום של האמונה תופסות פסימיות וזהירות רבה. הקשר בין המשתנים הללו מסביר מדוע בני 20+ שאין להם נכסים, חסכונות וזוגיות מרגישים שהכל אפשרי, בעוד בני 35+ מרגישים שזה לא אפשרי.

 

מזדקנים במחשבה

משה הוא מהנדס בניין בן 51, נשוי ואב לשלושה, שמאס בעבודתו, אך הוא מרגיש שעליו להמשיך בכל יום עד הפרישה כי אין אופציה אחרת. בפגישה איתו ועם רעייתו, בקשתי מכל אחד מהם לכתוב חלומות כלכליים לעשור הקרוב, ואחד מהחלומות שהופיעו אצל שניהם היה להתעשר.

 

שאלתי אותם מה זה עבורם להיות עשירים, ורעייתו של משה אמרה שאם היו להם 5 דירות להשכרה, משה היה יכול לעזוב את מקום עבודתו ולחזור לעסוק בתחביב שלו – בניית מיניאטורות של מבנים היסטוריים. משה מהר לקטוע אותה והוסיף בביטול שעדיף שלא לבזבז זמן על חלומות לא ריאליים.

 

הסברתי להם כי, משפטים כמו זה שאמר משה, הם אלו ששמים את המכשולים בדרכם של החולמים, ומחליפים הזדמנות בשגרה אפורה ושוחקת. איבוד החלום, הוא גם איבוד המוטיבציה שלנו להגשימו, ולכן אנשים כמו משה חוששים יותר לחפש הזדמנויות שיקדמו אותם, חוששים יותר מהשקעות שיש בהן סיכון וסיכוי, ונתקעים במקום.

 

מגשימים חלום

בני הזוג שהבינו את הטעות שלהם, שאלו אותי כיצד בגילם ועם כל החששות שלהם הם יוכלו להצליח להגשים את החלום. הסברתי להם שנקודת ההתחלה היא לחזק את האמונה בעצמם, ביכולותיהם ובאפשרויות שעוד עומדות בפניהם.

 

עליהם לשנות את נקודת המבט שלהם ולראות בכל הכישלונות שעברו שיעור לחיים שנתן להם ניסיון, חכמת חיים ויכולת להימנע מטעויות דומות בעתיד. זה השלב להביט אל הפחדים, המעצורים וגם אל היתרונות, ולנסות למצוא בדרך שעברו את הלקח, השיעור או ההזדמנות שהיתה חבויה בו, ולהצטייד בהם בצאתם להגשים חלומות.

 

הסברתי לבני הזוג שבכדי להפוך חלום למציאות, עליהם לבנות תכנית פעולה כלכלית מפורטת, שכוללת מהלכים שיצטרכו לעשות, כדי להגיע למטרה. מדובר בתכנית עסקית אישית, שמגדירה פעולות מפורטות שיסייעו כגון הקמת עסק, חסכון חודשי, השקעה בשוק ההון, רכישת נכסים או שילוב בין האפשרויות. כמובן שאם אנחנו נמצאים במינוס כדי להתחיל, נקודת ההתחלה היא לסגור אותו וליצור חסכון ראשוני לצורך צבירת נכסים.

 

מטרת השלב הזה היא ליצור לעצמנו כסף שיעבוד עבורנו, וייצר בעצמו עוד כסף. כדי לאפשר זאת, חשוב לתכנן קדימה לטווח ארוך, שכן שינויים כלכליים יכולים להסיט אותנו מהדרך, ולכן מומלץ להיעזר במומחים ואנשים בעלי ניסיון, בתכנון שלב זה.

 

בשיחה ביניהם, כבני זוג, עליהם להחליט על רמת הסיכון המשותפת שיוכלו לקחת בתהליך, לשקול את ההשלכות של צעדים כמו עזיבת קריירה בטוחה, את הסיכוי לקליטה מחדש בשוק העבודה, ואת רמת ההשקעה שנדרשת לפני שרואים רווחים.

 

ניגע אל החלום

במקרה של משה, ההבנה הרבה שלו בתחום הנדל"ן היוותה יתרון משמעותי, ותכנית הפעולה שלנו כללה בדיקה של עשרות נכסים על ידו, בחיפוש אחר הזדמנויות טובות. במקביל בצענו תהליך של צמצום הוצאות שיאפשר להם לחסוך יותר ולהגשים את החלום מהר יותר, והשקעה טובה יותר של חסכונות בני הזוג.

 

משום שמסגרת תחומה בזמן מסייעת לנו לשמור על הלהיטות ולהמשיך לרוץ לעבר המטרה, החלטנו שתוך 10 שנים נשאף להגיע להגשמת החלום, ולבעלות של בני הזוג על 5 דירות להשקעה. 5 שנים אחרי, בני הזוג עברו את חצי הדרך, והם בעליהם של 3 דירות להשקעה המחזירות תשואה של 4-5.5%, ומכסות כל אחת את המשכנתא שלה, שנפרסה ל-15 שנים.

 

ההכנסה הנוספת, אפשרה למשה להוריד הילוך בעבודה. אם בעבר הוא היה עושה שעות נוספות רבות, כיום הוא כבר אינו נדרש לכך, והוא אפילו הגיע עם מקום עבודתו להסדר של 4 ימים עבודה בשבוע בהם יעבוד שעה יותר, כדי לפנות יום לתחביב האהוב עליו. מהלך זה הוריד את הברוטו שלו ב-5%, לא שנה את שכר הנטו שלו, אך הוסיף משמעותית לתחושת האושר שלו.

 

לא לוותר על החלום

עלינו להבין כי אין מועד שבו מאוחר מדי להגשים חלום ולהגיע להישגים שלא יאמנו, והגיל הפיזי שלנו אינו משנה כמו המשקולות אותן שמנו על צווארנו במהלך החיים. שינוי החשיבה וחיבור מחדש לכוחות הפנימיים שלנו יכולים לסייע לנו להתחיל לנוע מחדש בעקבות החלום שלנו.

 

יתר על כן, יש אנשים שרוחם צעירה בגיל 60, והם יסתכלו על הלוואה ללא ריבית והצמדה, ככלי לעשיית השקעות ראשוניות בדרך להתעשרות. לעומתם, אנשים שזקנים ברוחם כבר בגיל 20, ישתמשו בהלוואה זהה לכיסוי אוברדרפט או כדי לצאת לנופש. השוני אינו נובע מהגיל אלא מאופן החשיבה שלהם ומהיכולת לחלום וללכת אחר החלומות, והוא גם יביא אותם למקומות אחרים בחיים.

 

כדאי גם לזכור כי לכל שכבת גיל יש את היתרונות והחסרונות שלה. בעוד שלבן 20 יש אנרגיות ואורך חיים הוא חסר את הניסיון והכלים המתאימים, ובעוד שלבן 60 יש ניסיון וחכמת חיים רבה, יש לו פחות אנרגיות וקושי אמיתי בשוק העבודה. החכמה היא לנצל את היתרונות הללו לטובת הגשמת החלום, ולכן אין גיל שבו מאוחר מדי לעשות זאת. קחו לדוגמא את אפרים בן ה-80 שפתח עסק קטן, שפועל מהבית ו-3 מעדניות רוכשות את מוצריו. הוא נהנה מהשבחים הרבים על מוצריו המעולים, והוא מתאר את עצמו כמאושר מאי פעם.

 

במחקרים על חרטה עולה כי אנשים הכי מצטערים על החלומות שלא הגשימו. חשוב להבין שגם אם לא הגשמנו את החלום בהיותנו צעירים, אם רק נשב שוב לשולחן השרטוטים, ונחזור לתכנן את החלום, נוכל להגשים אותו בזמן סביר, ליהנות מעושר ואושר בתקופות החשובות בחיים, ולהימנע מחרטות מיותרות.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא להפסיק לחלום
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים