שתף קטע נבחר

התקציב מקוצץ, אמהות עובדות נפגעות

קיצוץ של 150 מיליוני שקלים במשרד התמ"ת יחייב פגיעה במעונות היום ובחינוך המקצועי. "זה הדבר הכי לא צודק מבחינה חברתית, שמשמעותו פגיעה ישירה בהורים ובילדים שגם ככה נמצאים בתחתית", קובלים בארגוני הנשים

"נתניהו הבטיח שתקציבי החינוך לא ייפגעו ואף אמר שלאנשים יישאר יותר כסף בארנק. אך על-פי כל הנתונים, ההורים הללו פשוט יקרסו כלכלית והחינוך של הילדים ייפגע". כך מתריעים ארגוני הנשים נעמת, ויצו ואמונה בהתייחס לקיצוץ הרוחבי שאישרה הממשלה, שבמסגרתו ייגרעו כ-150 מיליון שקלים מתקציב משרד התמ"ת.

 

הקיצוץ הרוחבי - דיווחים נוספים בחדשות ynet:

מדינה בקיצוצים: "מוותרים על תרופות כי אין כסף"

ביה"ח ברזילי: רק כשגראד יפגע בחולה נקבל כסף

קיצוץ כואב גם באקדמיה: "מוחות כבר לא יחזרו"

 

במשרד התמ"ת אמרו כי ייאלצו לשקול את הצעדים הבאים: בית ספר מקצועי לאוכלוסייה הבדואית בשגב שלום לא ייפתח; כיתות לבנים חרדים במגמות חשמל, עיבוד שבבי ממוחשב, אוטו-טרוניקה, מחשבים ועוד לא ייפתחו; כיתות רבות במגזר הערבי והדרוזי לא ייפתחו לאחר שהמדינה התחייבה בפני ההורים והרשות המקומית. בין השאר יפוזרו כיתות בטורען, רהט, נצרת, ג'לג'וליה, דלית אל כרמל, ירכא, ערערה בנגב ועוד. 

 

עוד אמרו במשרד התמ"ת כי כמה בתי ספר נמצאים בסכנת התמוטטות וסגירה אם לא תתאפשר פתיחת כיתות חדשות. בעיקר מדובר בבתי ספר חדשים שנפתחו בשנים האחרונות ביישובים כמו טבריה, עכו, רמלה וכיסרא-סמיע. בנוסף יש חשש שייפגעו פרויקטים חדשים של מגמות ובתי ספר צמודי תעשייה וגורמי משק מרכזיים יבוטלו. לא ייפתח בית ספר מרכזי למקצועות הרכבת בדימונה בשיתוף רכבת ישראל ועיריית דימונה.

 

הקיצוץ יפגע גם בסבסוד התשלום של כ-5,000 ילדים שלומדים במעונות, וכן ב-600 בני הנוער הלומדים בבתי הספר המקצועיים, כיוון שמחצית הסכום יילקח ממעונות היום (55 מיליון שקלים) ומבתי הספר המקצועיים (18 מיליון שקלים). 

 

במעונות היום (לגילאי 3-0) הביעו כעס רב על הקיצוץ שלטענתם יביא לפגיעה במשפחות עובדות, שגם לפני גל הגזירות הנוכחי התקשו לעמוד בנטל הכלכלי של תשלומי משכנתה, מסים וחינוך הילדים. גננת במעון ויצו במרכז הארץ אמרה: "לפגוע במעונות היום זה הדבר הכי לא צודק מבחינה חברתית, כי המשמעות היא פגיעה ישירה בהורים ובילדים שגם ככה נמצאים בתחתית הסולם החברתי ומתקשים לגמור את החודש".    

 

חלי, אם לשני ילדים במעונות יום ממודיעין, אמרה: "שכר לימוד של שני ילדים בגן פרטי עומד על כ-6,000 שקלים בחודש. לצערי יש בממשלה אנשים אטומים שבמקום להרחיב את מספרם של מעונות היום ולעודד אנשים לצאת לעבודה, הם בעצם אומרים שעדיף שישבו בבית וישמרו על הילדים בעצמם". 

 

"שערורייה שעליה ישלמו התלמידים החלשים"

בבתי הספר המקצועיים התריעו מפני פגיעה בתלמידי השכבות החלשות. "רוב התלמידים הגיעו אלינו לאחר שנפלטו מבתי הספר של משרד החינוך. מבחינה זו משמעות הקיצוץ היא סגירתן של מגמות לימוד והשלכתם של הילדים לרחוב", אמרה אירית תלמוד, מנהלת התיכון המקצועי "דב הוז" בתל אביב. "דווקא בימים של מיתון, מדינת ישראל צריכה לעודד בקרב בני הנוער ערכים של עבודת כפיים. לא ייתכן שהממשלה תהיה כל כך אטומה ודווקא התלמידים שרוכשים הכשרה מקצועית יסבלו מהקיצוצים".

 

צביקה פלג, מנכ"ל רשת אורט, הצטרף למחאה ואמר כי מדובר בשערורייה שעליה ישלמו התלמידים המתקשים ביותר בישראל. "בתי הספר המקצועיים קולטים לשורותיהם את התלמידים החלשים ביותר. עבורם זו ההזדמנות האחרונה לחזור למוטב ולא להידרדר לסמים ולפשיעה, וזה בלתי נתפש שהקיצוץ יפגע דווקא בילדים הללו שזקוקים כל כך לחום ולאהבה". פלג הוסיף שבכל המסגרות המקצועיות בארץ לומדים כ-14 אלף תלמידים בלבד, ולדבריו הממשלה עושה שגיאה קשה, שכן "במציאות הקיימת של בני הנוער יש מקום דווקא להרחיב את מסגרות הלימוד הללו ולאפשר ליותר תלמידים לרכוש הכשרה מקצועית".

 

שר התמ"ת, שלום שמחון, התנגד לקיצוצים בחריפות ולדבריו מדובר בצעד חסר היגיון, שכן משמעותו היא ש"אלפי אמהות, בעיקר מהפריפריה וממגזרים חלשים, ייאלצו להישאר בבית עם הילדים ולא יוכלו לצאת לעבודה". בנוסף, לדבריו, לא ייתכן שהממשלה מפלה בין תלמידים שלומדים בתיכונים עיוניים לבין תלמידים שלומדים רתכות בבתי הספר המקצועיים. "ההחלטה להחריג את הקיצוץ ממערכת החינוך ולפגוע דווקא בבתי הספר המקצועיים היא חסרת היגיון. היא פוגעת בצורה קשה בעתידם של התלמידים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקחת ממי שאין לו. שטייניץ ונתניהו
צילום: EPA
צעד חסר היגיון. השר שלום שמחון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים