שתף קטע נבחר

מדינה בקיצוצים: "מוותרים על תרופות כי אין כסף"

עדויות ממטופלים ורופאים מלמדות על הפער העצום בין מה שהוגדר כ"צעד אחראי" לבין מלחמת ההישרדות של חלק מהחולים. "בגלל שאין כסף, אני לא לוקח את האינסולין", סיפר חולה סוכרת. מ', חולת לב: "לוקחת מינון נמוך של התרופות". רופא: "יש תרופות שהן בסל אך עדיין יקרות מדי לחולים"

מרחק אדיר מפריד בין "הקיצוצים הלא כיפיים" של שר האוצר לבין "מלחמת ההישרדות" של חלק מהחולים בישראל, כך הצהיר היום (ב') ד"ר רונן ברוך, רופא משפחה וחבר הנהלת רופאים לזכויות אדם. "ממילא הם מוותרים על תרופות וטיפולים רפואיים בשל מחסור כלכלי, מה שמוביל לעתים גם לתוצאות רפואיות קשות", ביקר ברוך, "התוכנית החדשה תחמיר את מצבם עוד יותר".

 

מדינה בקיצוצים - עוד כתבות ב-ynet:

הקיצוצים אושרו בממשלה; השר כחלון הצביע נגד

ה"עונש" לברק: עוד 100 מיליון יקוצצו מהביטחון

איפה כדאי לקצץ? 7,000 השתתפו בסקר התקציב

 

דו"ח של עמותת רופאים לזכויות אדם חושף עשרות עדויות שנגבו בשנים האחרונות ממטופלים ורופאי משפחה. הן מתארות, בין היתר, קשיים בהשגת שירותים רפואיים ותשלום על חשבונות חשמל ומים בעקבות מצב כלכלי קשה. עדויות רבות מתארות חוסר יכולת לעמוד אפילו בתשלום על אוכל, תרופות או טיפולים רפואיים קריטיים, שדוחף את האזרחים לוותר עליהם, ולהסתכן בתוצאות רפואיות קשות. אחרי אישור הקיצוצים בישיבת הממשלה, סביר להניח שמצבם רק יידרדר.

 

כך, למשל, ע', קשישה תושבת באר שבע, סיפרה לרופא המשפחה שלה כי היא מקבלת 1,700 שקלים מביטוח לאומי, בעוד התרופה לדלקת פרקים עולה הרבה, "והכסף לא מספיק לכל החודש", כהגדרתה. "חודשיים לא קניתי תרופות כי

אין כסף. כשאין כסף, אני מוותרת גם על אוכל".

 

לפעמים , מעידים המטופלים, הם נאלצים לבחור בין תרופות לתשלום חשבון המים. מ', בת 70, חולת לב וסוכרת שמקבלת אינסולין פעמיים ביום ולוקחת גם תרופות למחלת לב, ללחץ דם ולבריחת סידן, מתקיימת מקצבת זקנה בלבד. בעדותה היא סיפרה על בחירה בין תשלום חשבון החשמל, לבין המים, הארנונה או התרופות. "פעם בשלושה חודשים אני מקבלת מלשכת הרווחה 500 שקל לביגוד, אך אני קונה בכסף תרופות. כשאין בידי לשלם, אני לוקחת מינונים נמוכים יותר של התרופות ללב וללחץ הדם".

 

הרופאים רושמים תרופות, המטופלים לא לוקחים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרופאים רושמים תרופות, המטופלים לא לוקחים(צילום: shutterstock)

 

מקרה נוסף שתואר ממחיש את חוסר היכולת המערכתי בסיוע - גם כשרופא המשפחה, קופת החולים והעובדת הסוציאלית מודעים לבעיה. א', בן 40 מבאר שבע, נשוי ואב לשניים, חולה סוכרת ומושתל כליה, הוא גם נכה על כיסא גלגלים שחשבון הבנק שלו מעוקל. "בגלל שאין לי כסף, אני לא לוקח את האינסולין שלי", סיפר לרופא שטיפל בו. מצבו הכלכלי לא איפשר לו גם לנסוע בקביעות למעקב במרפאה, והוא סיפר בעדותו על השלכות מצבו: "אני בהיי סוכרתי כבר יומיים ושותה רק מים, בגלל שאין לי אינסולין ואני לא רוצה לצאת מאיזון. כולם מודעים למצב, אבל אין להם פתרון".

 

בכירי הבריאות לנתניהו: הקיצוץ מסכן את העורף

 

על פי נתונים מדו"ח קודם של מכון ברוקדייל, נכון לשנת 2009, 14% מתושבי המדינה ויתרו על טיפול רפואי או תרופה בשל עלותם. 29% מהמבוטחים הצהירו כי התשלומים במערכת הבריאות מכבידים עליהם במידה רבה.

 

עדויות הרופאים שמופיעות בדו"ח מטרידות לא פחות ומשלימות תמונת מצוקה דרמטית, יחד עם דיווחים שונים מהמוסדות הרפואיים עצמם, שסובלים אף הם ממצוקה. ד"ר עוביד ראיד, רופא ילדים מחיפה, סיפר כי "היו לי הרבה מקרים שבא ילד עם חום ואני ממליץ לו על איזושהי תרופה, אך למחרת, אמא שלו מספרת שהוא לא קיבל כלום כי אין לה כסף".

 

עמיתו, ד"ר עבד לטיף, רופא משפחה מטירה, הוסיף כי "יש תרופות שנמצאות בסל, אבל החולים בכל זאת לא יכולים להרשות לעצמם. יש לי חולה סוכרת לא מאוזן שקיבל אינסולין מהסוג הישן, למרות שהרופא העביר אותו לסוג חדש, יקר יותר. הוא לא הסכים להחליף את הטיפול בגלל המחיר, נשאר לא מאוזן והסוכר שלו מאוד גבוה. יש לו כל הזמן אולקוס, פצע סוכרתי שלא מתרפא, וסיבוכים בעיניים וברגליים".

 

תגובת משרד האוצר טרם התקבלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ושטייניץ, היום
צילום: gettyimages
מומלצים