שתף קטע נבחר

פיץ' על הגזירות: "צעד חיובי - אך לא מספיק"

מאמצי הממשלה לצמצם את הבור התקציבי עשו רושם מוגבל על סוכנות הדירוג פיץ' - הסוכנות סבורה כי יעד הגירעון ל-2012 אינו ריאלי כיוון שהוא יורגש רק ב-2013. היא מאיימת להוריד את דירוג החוב של ישראל אם שיעור החוב הלאומי יעלה

מאמצי הממשלה לצמצם את הבור התקציבי עשו רושם מוגבל על סוכנות הדירוג פיץ'. "המהלך שנקטה ממשלת ישראל להגדלת ההכנסות וקיצוץ ההוצאות הוא חיובי, למרות שקרוב לוודאי שהצעדים הללו לא יספיקו על מנת לעמוד ביעדי הגירעון ל-2012 שעומדים על 2% מהתמ"ג, וכן אין ודאות לגבי הסיכוי לעמוד ביעד הגירעון ל-2013, העומד על 3% מהתמ"ג". 

 

  

בסקירה שפרסמה הסוכנות היום נכתב עוד כי "החוב הציבורי הגבוה הוא האיום העיקרי שעשוי להוריד את הדירוג של ישראל מרמה A יציבה, זאת מפני שהחוב הממשלתי, שעמד על 74.2% מהתמ"ג ב-2011 גבוה בהרבה מהחציון של החוב של המדינות בקבוצת דרגה A -48%".

 

  

"הגירעון התקציבי של ממשלת ישראל התרחב בשנה שעברה ל-3.3% מהתמ"ג לעומת 3% מהתמ"ג בשנה שקדמה לו, וחרג מיעד הגירעון שקבעה הממשלה – 3%. הירידה בהכנסות, בין היתר בשל ביטול העלאות המסים שתוכננו על הדלק והפחם. ההאטה הכלכלית החריפה את הלחץ על היעדים הפיסקליים לשנה הנוכחית".

 

עוד נאמר כי "על רקע כל אלה, חידוש המאמצים ליישום משמעת תקציבית הוא בגדר התפתחות חיובית. ממשלת הקואליציה הישראלית אישרה ביום שני העלאת מסים וקיצוצי הוצאות שכוללים העלאת המע"מ ב-1% ל-17%, העלאה של מס ההכנסה ב-1% לבעלי משכורות של מעל 8,881 שקל בחודש, קיצוץ של 5% בהוצאות הציבוריות ל-2012 ו-3% ב-2013. חבילת הקיצוצים תועלה לדיון בכנסת בשבוע הבא, בהמשך להעלאת המסים על האלכוהול והטבק בשבוע שעבר".

 

"נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, שהזהיר בעבר מפני איבוד המשמעת התקציבית, בירך על הקיצוצים. המחויבות למשמעת תקציבית עשויה להעניק לבנק ישראל - שבשבוע שעבר הותיר את הריבית ללא שינוי על 2.25% - אפשרות להקל עוד יותר את המדיניות המוניטארית, צעד שעשוי לתמוך בכלכלה הישראלית".

 

יחד עם זאת אומרים בפיץ' כי "יעד הגירעון של הממשלה ל-2012, 2%, עדיין נראה לא ריאליסטי. ב-25 באפריל הותרנו את הדירוג של ישראל על רמה A עם תחזית יציבה, ואנחנו צופים גירעון תקציבי של 3.7% מהתמ"ג לנוכח ההאטה הכלכלית. השפעתם של הצעדים החדשים, ששווים ל-1.8% מהתמ"ג, תורגש בעיקר בשנה הבאה. ישראל העלתה בשבוע שעבר את יעד הגירעון ל-2013 מ-1.5% מהתמ"ג ל-3% מהתמ"ג. העלאת היעד תואמת את הערכתנו ולפיה היעד המקורי היה לא ריאליסטי".

  

לסיום נאמר כי "העלאת דירוג לישראל תחייב הפחתה של היחס בין החוב לתוצר לרמה שתתקרב יותר ליעד הממשלתי – 60%. בהתאמה, עלייה בשיעור החוב הלאומי תביא לפעולה שלילית של דירוג".

 

הגזירות אושרו - הנגיד בירך 

הממשלה אישרה שלשום את חבילת הצעדים לצמצום הגירעון, בהיקף של יותר מ- 10 מיליארד שקל. לאחר ההצבעה אמר ראש הממשלה, בנימין נתניהו: "זהו צעד אחראי שישמור על כלכלת ישראל ועל מקומות העבודה של אזרחיה". לדבריו, גם אחרי אישור חבילת הצעדים, השכבות החלשות ומעמד הביניים נשארים עם יותר כסף בכיס.

 

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הביע בישיבה, שוב, תמיכה בחבילת הצעדים שגיבש האוצר ואמר כי הם "כואבים, אבל כואבים פחות ממה שנצטרך לעשות בעתיד אם לא נקבל היום החלטות". לדבריו, חבילת הצעדים מתבקשת לאור מה שקורה בכלכלת העולם, והשפעתו השלילית על המשק הישראלי, ובמיוחד על גביית המסים.

  

עוד אמר הנגיד כי משבר החובות באירופה, ובמיוחד בספרד, מחייב טיפול דחוף ומיידי בבעיות של הממשלה בארץ. "נורת האזהרה נדלקה", הזהיר פישר, "ואם המיתון העולמי יימשך ולא ננקוט בצעדים מיידיים, אנחנו עלולים להתדרדר לגירעון של 5%-6% מהתוצר. במקרה כזה הריבית תעלה, דירוג האשראי של ישראל יצנח וניכנס למצב כלכלי מסוכן".

 

במהלך הדיון בממשלה הבטיח נתניהו כי הממשלה לא תפגע באף אחת מהפעולות שעשתה כדי להוריד את יוקר המחיה. לדבריו, עדיין קרוב ל- 300 אלף משפחות יקבלו 800 שקל לחודש על חינוך חינם ומאות אלפי משפחות, קרוב ל-400 אלף משפחות, יקבלו מאות שקלים בחודש בנקודות זיכוי למס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
שר האוצר שטייניץ
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים