שתף קטע נבחר

בדרך לאיראן, נתניהו עשה זובור ופגע במטכ"ל

ראש הממשלה דיבר על מה שנראה כמו כסת"ח של בכירי מערכת הביטחון שמתנגדים כעת לתקיפה באיראן, ובמטכ"ל נעלבו מאוד. נתניהו כנראה חושב שגנץ הדליף, אבל הוא טועה ופותח חזית שפוגעת בשיתוף הפעולה שנחוץ במיוחד כעת

בצה"ל נעלבו מאוד וקיבלו בצורה קשה את דבריו של ראש הממשלה, שהציג אותם כפחדנים. "נמאס לי ממצגות", אמר בנימין נתניהו בשיחה סגורה עם עיתונאים, בביקורת על בכירי מערכת הביטחון שרומזת ל"כסת"ח" בעניין האיראני. הוא ידע היטב שדבריו ידלפו, ובכל זאת המשיך בכמעט-זובור הזה, מעליב למעשה בפומבי את הרמטכ"ל, האלופים וגם את ראשי המוסד והשב"כ.

 

תקיפה אפשרית באיראן - כותרות אחרונות ב-ynet:

איראן נערכת: המצב רגיש מאוד והרה גורל

בישראל כבר הבינו: רק ארה"ב תעצור את איראן  / פרשנות

גורם רשמי: השמינייה לא דנה באיראן קרוב לשנה

 

ההערכה היא שהרמטכ"ל כבר אמר בפורומים סגורים לשרים בממשלה שהוא סבור שלא יהיה מנוס מלתקוף באיראן. רב-אלוף בני גנץ גם הכין את צה"ל באופן שיש לו היום יכולות שלא היו לו בעבר לבצע תקיפה מוצלחת. הוא רק מעדיף שארה"ב תעשה זאת, מפני שיש לה יכולות להגיע לתוצאה שתסכל כליל את הגרעין האיראני. הוא לא אמר זאת בפומבי אלא בחדרי חדרים.

 

גנץ, נתניהו וברק. מינו אותו בלית ברירה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
גנץ, נתניהו וברק. מינו אותו בלית ברירה(צילום: אוהד צויגנברג)

 

אם זו עמדתו של הרמטכ"ל - ואם הוא הכין כדבעי את חיל האוויר ואת צה"ל לתקיפה, ואם הוא מדגיש בכל הזדמנות שצה"ל יבצע את הוראות הדרג המדיני - מדוע צריך היה נתניהו לנזוף בו בפומבי? האם נתניהו היה חייב להעמיד את הרמטכ"ל בפינה כשאמר בראיון לערוצי הטלוויזיה ש"הדרג המדיני מחליט והדרג הצבאי מבצע"?

 

זו קביעה שאינה נכונה. הרמטכ"ל, כמו ראש אמ"ן וראשי המוסד והשב"כ, אינם קבלני ביצוע האחראים לטקטיקה ולתפעול נכון של הצבא וקהילת המודיעין. הם לא רק רשאים אלא אף חייבים, מתוקף תפקידם, לשקול שיקולים אסטרטגיים ולנהל דיאלוג אסטרטגי עם הקברניטים המדיניים של ישראל ושל מדינות זרות.

 

חוץ מזה, ראש הממשלה חייב בכבודו של הרמטכ"ל לא פחות משזה חייב בכבוד ראש הממשלה. איזה מניע היה לנתניהו לבצע את הכמעט-זובור הזה ברמטכ"ל? התשובה נעוצה כנראה בהדלפות שזרמו השבוע בדבר התנגדותם של הרמטכ"ל ובכירי צה"ל לתקיפה. ואם כך משמעו של דבר שנתניהו צפוי להתקל בהתנגדות הרמטכ"ל ואנשיו אם יביא לאישור החלטה על תקיפה. לא סביר ששרי השמינייה ובעיקר שרי הקבינט והממשלה יאשרו פעולה שהרמטכ"ל טוען שאינה צריכה או יכולה להתבצע.

 

נתניהו חושד כנראה שהרמטכ"ל הוא שהדליף את הדברים. החשד מוטעה, מפני שרוב ההדלפות הגיעו דווקא מהכיוון האמריקני. בכל מקרה נתניהו עלב שלא לצורך, ודי בגסות רוח, ברמטכ"ל שגילה עד היום לויאליות למופת לראש הממשלה ולשר הביטחון - אחרי שלפני שנתיים לא מיהרו למנותו ועשו זאת רק בלית ברירה.

 

ראש הממשלה פתח חזית עם צבא לויאלי

קשה לקבוע אם ראש הממשלה באמת מתכוון לבקש בשבועות הקרובים אישור מהקבינט לתקוף באיראן. העובדות מעידות שיש לו ולשר הביטחון ברק כוונה כזו. אף על פי כן יש בין בכירי הדרג המדיני לא מעטים הטוענים שזו רק מלחמה פסיכולוגית. לפי טענה זו, מה שראש הממשלה ושר הביטחון רוצים באמצעות הפרסומים בתקשורת זה לייצר לחץ על הממשל האמריקני ועל האירופים:

 

לגרום לאמריקנים "להזיז" כלפי מטה את הקו האדום שקבעו לתקיפה באיראן. הקברניטים המדיניים והצבאיים בישראל נוטים להאמין להתחייבות שארה"ב תתקוף, אך רוצים שהתקיפה תיעשה קודם שאיראן תהפוך ל'מדינת סף' גרעינית.

שארה"ב ומדינות אירופה יחמירו ויהדקו את הסנקציות על איראן כבר בזמן הקרוב, עד לכדי אמברגו נפט מלא - כדי שהלחץ הכלכלי  יתחיל לתת פירות כעת.

 

אין ספק שאלו מטרות לגיטימיות. בין שמדובר בלחץ פסיכולוגי ובין שמדובר בכוונה אמיתית, ראש הממשלה ושר הביטחון רשאים ליצור בתקשורת את הרושם הרצוי להם ואשר משרת את מטרותיהם. מה שלא לגיטימי הוא שתוך כדי ניהול לוחמת התקשורת ראש הממשלה גורם לציבור להטיל ספק בנכונות ראשי הצבא לבצע את הנחיות הדרג המדיני ואף מעליב כמעט בפומבי את הרמטכ"ל ואת אלופי המטכ"ל וגם את ראשי המוסד והשב"כ.

 

ממשלת ישראל (ארכיון). ההחלטה תובא לאישורה (צילום: מרק ישראל סלם) (צילום: מרק ישראל סלם)
ממשלת ישראל (ארכיון). ההחלטה תובא לאישורה(צילום: מרק ישראל סלם)
 

בכל מקרה נתניהו יכול להיות רגוע. גנץ והצבא שהוא עומד בראשו יבצעו כל הוראה שלא "יתנוסס מעליה דגל שחור" של חוסר חוקיות ואשר תאושר על ידי מליאת הממשלה או הקבינט הביטחוני. יש לנתניהו בעיה עם השרים וכלל לא בטוח שיהיה לו רוב פוליטי להחלטה על תקיפה. אבל כדי לחפות על זה הוא אינו צריך לפתוח חזית עם רמטכ"ל וצבא לויאליים בעליל.

 

נתניהו לא למד את הלקח ששר הביטחון ברק והרמטכ"ל אשכנזי לומדים כעת על בשרם מפרשת הרפז. עלבונות בצמרת, גם אם הם אמורים להשיג מטרה ראויה מעבר לים, עלולים להעכיר את האווירה ולשבש את שיתוף הפעולה הנחוץ מאוד בימים אלה בין הקריה בתל אביב למשרד ראש הממשלה בירושלים. כבודם העצמי של הצבא ושל ראשיו הוא נכס שאפילו ראש הממשלה חייב לשמור עליו מכל משמר.

 

רמספלד: אל תגידו כלום לארה"ב

בינתיים, בזמן ששר ההגנה האמריקני לאון פאנטה קורא לישראל לתת עוד צ'אנס לדיפלומטיה, קודמו בתפקיד נשמע ערוך יותר למתקפה. "ראש הממשלה נתניהו צודק קרוב לוודאי", הצהיר השר לשעבר דונלד רמספלד, "סנקציות בדרך כלל לא עובדות טוב לאורך זמן".

 

"נתניהו צודק". רמספלד (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
"נתניהו צודק". רמספלד(צילום: איי פי)
 

רמספלד, שכיהן פעמיים כשר ההגנה האמריקני - הצעיר ביותר בממשל פורד והמבוגר ביותר בממשל בוש - הבהיר בראיון לרשת "פוקס" כי "המודיעין הישראלי על איראן מצוין". הוא גם שלל את הטענות כי תקיפה של מתקני הגרעין תהווה רק מהמורה קלה בדרכם של האיראנים לעבר נשק גרעיני ולא תניב תוצאות משמעותיות.

 

"ישראל אינה צריכה להרוס את כל היכולת הגרעינית של איראן", טען רמספלד, שהוביל את ארה"ב למלחמה בעיראק ונאלץ להתפטר כשזו הסתבכה. "איראן היא מדינה מתוחכמת ויש להם הרבה אתרים.

 אני בטוח שהישראלים יודעים בדיוק מה יש וכל מה שהם צריכים זה לעכב אותם. הם לא צריכים לחסל את אתרי הגרעין ברמה של מאה אחוז, כמו שהם עשו בעיראק ובסוריה".

 

הבכיר הרפובליקני לשעבר אף מתח ביקורת על הבית הלבן בעקבות ההדלפות הרבות ממנו בכל הקשור לפעילות חשאית באיראן והצהיר כי נוכח כך, "אילו הייתי בממשלת ישראל, לא הייתי מודיע לממשל האמריקני על כוונה כלשהי של ישראל לגבי איראן. בהינתן היחסים בין שתי המדינות, מתקבל על הדעת שיהיו הדלפות מממשלת ארצות הברית בנושא, וכל ראש ממשלה ישראלי יודע שאסור לו לטלפן לארה"ב ולהבהיר את הכוונה מאחורי מה שהוא מתכנן לעשות".

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. פתח חזית
צילום: Gettyimages
גנץ. ננזף בפומבי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים