שתף קטע נבחר

מסומליה לבריטניה: הרץ שריגש את הממלכה

מוחמד (מו) פארה היגר לבדו מסומליה בגיל שמונה. אתמול הוא גרף מדליית זהב במרוץ עוצר נשימה וגרם לשדרני ה-BBC לצאת מגדרם. לעיתונאי ששאל אותו אם היה מעדיף לזכות עבור סומליה השיב במבטא לונדוני: "תקשיב mate, זו ארצי"

"הרגליים שלי התעייפו אבל ראיתי את הקהל וזה נתן לי את הדחיפה. קולו של הקהל הלך וגבר. מעולם לא חוויתי משהו כזה". מוחמד (מו) פארה, הרץ הבריטי שהביא אתמול כבוד לממלכה כשגרף את מדליית הזהב בריצת 10,000 מטר ונתן פיניש אדיר, לא תמיד זכה לתשואות. כילד שהיגר לבדו בגיל שמונה מסומליה המתפוררת, הוא נאבק על מקומו בבית הספר הלבן ודאג לסייע למשפחה שמעבר לים.

 

לונדון 2012 - סיקור מיוחד ב-ynet

 

פארה ברגע הניצחון (צילום: AP) (צילום: AP)
פארה ברגע הניצחון(צילום: AP)

 

פארה, אשתו והבת. "הרגע הטוב בחיי" (צילום: AP) (צילום: AP)
פארה, אשתו והבת. "הרגע הטוב בחיי"(צילום: AP)

 

בריטניה התעוררה הבוקר לתחושה בלתי מוכרת – ניצחון. ספורטאי הממלכה קטפו אתמול שש מדליות זהב, שלוש מהן תוך שעה. העיתונים הבוקר התחרו ביניהם בסופרלטיבים בעמודי השער. רשת BBC דיווחה כי 17 מיליון בריטים צפו במרוץ המרשים של פארה. אפילו השדרנים של הרשת המעונבת התקשו לשמור על קור רוחם. בסרטון שפרסמה הרשת הם נראים יוצאים מגדרם מרוב התרגשות בסופו המותח של המרוץ, מנופפים בידיהם, קופצים וצורחים.

 

שדרני ה-BBC יוצאים מגדרם:

רק לפני שבוע התקשורת הייתה סקפטית ורבים מהבריטים לא היו אוהדים גדולים של האולימפיאדה, שעלתה להם 14.5 מיליארד דולרים. מחוקק שמרני תיאר את טקס הפתיחה שנועד להפגין את תרבותה המגוונת של בריטניה כקשקוש שמאלני ריק, אך כעת רבים מהללים את הגיוון האתני של הספורטאים ורואים בו את פניה של בריטניה החדשה. לצדו של פארה הסומלי במוצאו, זכתה אתמול בזהב ובלבותיהם של הבריטים גם הרצה ג'סיקה אניס, בת לאם אנגלייה ולאב ג'מייקני, וגרג ראת'רפורד, ג'ינג'י אנגלי "טיפוסי".

 

פארה היה חד משמעי כשנשאל אתמול במסיבת עיתונאים אם היה מעדיף לזכות כנציג מולדתו סומליה. "תקשיב mate", אמר לכתב במבטא לונדוני, "זו ארצי".

 

ואכן, על פי המתואר בתקשורת הבריטית, פארה עבד קשה כדי להפוך לבן בית. ה"גרדיאן" הבריטי מדווח כי הוא נולד ב-1983 למשפחה אמידה בסומליה. אביו היה איש מחשבים ממוצא סומלי שנולד וגדל בלונדון ופגש את אמו בביקור בבירה מוגדישו. סבו היה בנקאי והמשפחה חיה ברווחה, עד שמלחמת האזרחים החריבה גם את הבירה. האב חזר ללונדון ושאר המשפחה עברה לג'יבוטי. בגיל שמונה עזב פארה לבריטניה, וגר עם משפחתו המורחבת במערב לונדון.

 

הוא היה בין השחורים היחידים בבית ספרו. מורו להתעמלות, אלן ווטקינסון, סיפר לעיתון: "כשפגשתי אותו לראשונה, הוא סבל ממחסום השפה והתקשה בלימודים. הוא רצה נואשות להשתלב ולהיות אחד מהחבר'ה וחלק מהילדים ניצלו את זה וגרמו לו לעשות דברים טפשיים, כמו לקלל אנשים. בנוסף לכך הוא תמיד היה תחרותי מאוד ולא ויתר כשקראו עליו תיגר, כך שהוא הסתבך בכמה קטטות".

 

פארה רצה לשחק כדורגל בארסנל, אבל המורה זיהה את פוטנציאל הריצה. לאחר שזכה בכמה תחרויות ארציות לצעירים, שילם המיליונר סיר אדי קולוקונדיס, הנחשב לאחד מפטרוניהם של ספורטאים בממלכה, את הסכום שנדרש להליך המשפטי שהפך את פארה לאזרח בריטי.

 

פארה ובתו ריהאנה שרצה למסלול ונבהלה מהקהל (צילום: MCT) (צילום: MCT)
פארה ובתו ריהאנה שרצה למסלול ונבהלה מהקהל(צילום: MCT)

 

פארה וטניה. נישא לחברת ילדותו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פארה וטניה. נישא לחברת ילדותו(צילום: EPA)

 

אחרי ההצלחות שזכה להן, החל פארה לשלוח חלק מהכסף שהרוויח לאמו בסומליה. מורו לשעבר מתאר אותו כאדם צנוע וחברותי. לאחר שסיים את לימודיו עבד במסעדת מזון מהיר ובחנות למוצרי ספורט, אבל מענק שקיבל אפשר לו להקדיש את כל זמנו לריצה. רצת המרתון פולה רדקליף שילמה עבור שיעורי הנהיגה שלו.

 

כשהכנסותיו עלו עם ריבוי זכיותיו, הוא החל לקנות ציוד חקלאי עבור בני משפחתו. הוא אף הקים את "קרן מו פארה" לסיוע לנפגעי הבצורת הקשה בקרן אפריקה.

 

ב-2009, השנה שבה קבע שיא בריטי ב-3,000 מטרים,הוא נישא לחברת ילדותו, טניה נל. לזוג נולדה בת, ריהאנה. אתמול מיהרו השתיים לעלות למסלול ולברך את פארה. ריהאנה רצתה להצטרף אליו לסיבוב הניצחון אך נבהלה מקולו המרעים של הקהל המריע. הרץ המעוטר סיכם זאת בהתרגשות: "לראות אותן על המסלול היה הרגע הטוב ביותר בחיי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פארה עטוף בדגל בריטניה
צילום: gettyimages
צילום: רויטרס
ג'סיקה אניס
צילום: רויטרס
מומלצים