שתף קטע נבחר

רדיפת צרכני הקנאביס עולה לנו ביוקר

ישראל מבזבזת כמיליארד שקלים בשנה כדי לעצור מעשני קנאביס. בזמן הזה מתקשה המשטרה להילחם בפשיעה האמיתית. התפקדו למפלגות ונסו לשנות מבפנים

בתקופה האחרונה עלתה שוב ושוב השאלה: כיצד ניתן להגדיל את תקציב המדינה, מבלי לפגוע בשירותים שהמדינה מעניקה לאזרח? מדינות רבות בארצות הברית גילו סעיף תקציבי בזבזני, העולה מיליארדי דולרים למשלמי המסים, והחלו להעביר חוקים לעצירת הבזבוז שמקורו במרדף זרועות החוק אחר מעשני הקנאביס.

 

לאחרונה נודע כי מושל מדינת ניו יורק יוזם חוק שיתיר לתושבים להחזיק באמתחתם עד 25 גרם קנאביס. על-פי החוק המוצע, אדם שייתפס עם כמות סם קטנה מזו, ייאלץ לשלם קנס של מאה דולרים על הפרת תקנה, אך לא יעמוד יותר לדין פלילי. כמות גדולה מזו תצדיק הליך פלילי. חוק דומה הונהג כבר ביותר מ-12 מדינות וערים גדולות בארה"ב, בהן קליפורניה, קונטיקט, ושיקגו.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

איציק שמולי, אתה לא מייצג אותי / דני מגנר

נשק גרעיני לאיראנים. מי אמר שזה רע? / אורי וייס

 

מנתונים שמסרה משטרת שיקגו עולה כי בשנה שעברה עצרה המשטרה כ-18 אלף בני אדם על אחזקת 10 גרם מריחואנה ולמטה מכך (כמות הנחשבת לשימוש עצמי). בכל אחד מהמעצרים היו מעורבים כארבעה שוטרים לפחות. לדברי יוזמי החוק בשיקגו, העברתו תחסוך אלפי ימי מעצר, עשרות אלפי שעות שיטור, וכן מקום רב במתקני הכליאה, תוך שהוא מפנה את המשטרה המקומית לעסוק במקרי פשיעה חמורה.

 

המצב בישראל לא פחות חמור, וקרוב לוודאי שבזבזני אף יותר, אולי מפני שנתוני המשטרה אינם גלויים לציבור, ולא מאפשרים בקרה בזמן אמת על הבזבוז. על פי הוראות משטרת ישראל, יש לעכב לחקירה ולעצור כל אדם שנמצא ברשותו קנאביס, גם אם הכמות שנמצאה ברשותו מוגדרת לשימוש עצמי בלבד (עד 15 גרם).

 

מנתונים שפורסמו בעבר עולה כי משטרת ישראל מבצעת כ-30 אלף מעצרים בכל שנה בשל החזקת קנאביס, המולידים כ-5,000 כתבי אישום. מעטים יודעים זאת, אך בישראל 2012 יושבים בין מאות לאלפי אזרחים בכלא, שכל פשעם היה שעישנו להנאתם קנאביס, בביתם.

 

רדיפת שווא ובזבוז עצום

על פי הערכות משטרת ישראל, כ-600 אלף מאזרחי ישראל משתמשים בכל חודש בקנאביס, שימוש הרווח בכל שכבות החברה, ובכל רמות ההכנסה וההשכלה. ההוצאות סביב רדיפת משתמשי הקנאביס בישראל, נאמדות, בהערכה שמרנית, בכמיליארד שקלים בשנה, בשל הוצאות על שוטרים, שופטים, סוהרים, עורכי דין, ימי מעצר ומאסר, שעות ניידת, ימי עבודה מבוזבזים ועוד. חישוב זה אינו כולל את הפגיעה בקריירה של כ-5,000 מאזרחי ישראל בכל שנה, שלא יוכלו להיות מועסקים יותר במקצועות רבים. מיליארד שקלים מהווים כרבע מתקציב סל הבריאות בשנה.

 

משמעות הדבר היא שאלפי ישראלים מתים בכל שנה, ורבים אחרים זוכים לטיפול לוקה, בגלל מגבלות תקציביות. בה בעת, משטרת ישראל רודפת לשווא אחר מאות אלפי אזרחים, שבינם לבין פשיעה אין מאום. אצלנו מתקשים להפנים את מה שכבר הבינו מזמן במדינות רבות בעולם: עישון קנאביס הוא אולי עבירת מוסר, אך בשום אופן לא מדובר בפשע. מדענים רבים אף רואים בקנאביס חומר בעל סגולות מרפאות.

 

לגייס כוחות שיטור, כליאה ושפיטה של מדינה כדי להילחם בחריגה מוסרית זו פעולה חלמאית בלשון המעטה, פעולה שנזקה רב, ותועלתה זניחה. השינוי הנדרש הוא שינוי חקיקה, ומכאן שנדרש מהלך פוליטי. אין צורך באלימות. כל מי שמעוניין שהמס שהוא משלם יושקע בתרופות מצילות חיים ולא במעצרי שווא, עדיף שיקנה זכות השפעה בהקדם לאחת מהמפלגות הגדולות, ויתחיל להשפיע ישירות אל נבחרי הציבור. רק כך יבינו המחוקקים כי יש לשנות את פקודת הסמים הבזבזנית. להתפקד לליכוד ולעבודה עולה כ-50 שקלים בשנה. זו לא הוצאה - אלא חיסכון, אפילו חיסכון גדול.

 

עו"ד דקל-דוד עוזר, חבר מפלגת העבודה וממייסדי תנועת "דור האמת" התומכת בהפסקת ההפללה של משתמשי הקנאביס. 

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זה לא פשע. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: צילום: סטודיו פרג', פתח תקווה
להשפיע מתוך המערכת. דקל-דוד עוזר
צילום: צילום: סטודיו פרג', פתח תקווה
מומלצים