שתף קטע נבחר

 

האחים המוסלמים: המוסד אשם, לבחון ההסכם

בתנועה של נשיא מצרים טוענים כי ישראל אחראית למתקפת הטרור, והעדות לכך היא אזהרת המסע מהשבוע שעבר. האחים המוסלמים: "ישראל רוצה לפגוע במעמד מורסי, לבחון מחדש סעיפים בהסכם השלום". משרד החוץ: "שטויות". בישראל מעריכים: המחבלים רצו לפוצץ את הנגמ"ש ליד אזרחים

יום אחרי מתקפת הטרור בגבול ישראל-מצרים, בקהיר כבר מפנים אצבע מאשימה לעבר ירושלים. ארגון האחים המוסלמים, שאליו משתייך הנשיא מוחמד מורסי, טען אחר הצהריים (יום ב') כי ייתכן שהמוסד אחראי לפיגוע, בניסיון לערער את מעמדו של הנשיא החדש. בארגון גם קראו לבחון מחדש סעיפים בהסכם השלום משנת 1979.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

בהודעה שפרסמה תנועת האחים המוסלמים היא גינתה את מתקפת הטרור, שכללה התקפה על מוצב מצרי שבו נרצחו 16 חיילים מצרים. התנועה ציינה בהודעתה כי ייתכן שאפשר לייחס את הפיגוע למוסד, "המנסה למוטט את המהפכה המצרית מאז שהתחוללה". לפי התנועה, "ההוכחה לכך היא שישראל פרסמה הנחיות לאזרחיה הנמצאים בסיני לעזוב מיד את חצי האי רק לפני כמה ימים".

 

דובר משרד החוץ, יגאל פלמור, דחה את ההאשמות: "אפילו האדם שאומר את זה, כשהוא מסתכל על עצמו במראה לא מאמין לשטויות שהוא אומר".

 

בצה"ל מעריכים כי 12 מחבלים ביצעו אתמול את הפיגוע, וכי הם התכוונו לפוצץ את מכונית התופת שהביאו עמם נגד

אזרחים באחד היישובים הישראליים הסמוכים לגבול. שיתוף פעולה הדוק של צה"ל עם שב"כ ופריסה מסיבית של יכולות מודיעיניות בגבול סיני הובילו להיערכות המוקדמת אמש של צה"ל.

 

בישראל סבורים כי חיסול המחבלים ובלימת הנגמ"ש ללא כל ישראלי פגוע, הוכיחו כי בשב"כ ובאמ"ן הצליחו להשיג יכולת מודיעינית לגבי שטח הספר, שהוגדר על-ידי גורם בכיר בצבא עד לפני כחצי שנה כאזור עם אחיזה מודיעינית חלשה. למרות ההערכה הראשונית שמדובר בפעילי ארגון הג'יהאד העולמי, כנראה מדובר במחבלים מסיני ולא מעזה, שאמנם שאבו השראה מהארגון העולמי, אך פעלו מתוך תפיסת טרור איסלאמית מקומית.

 

בשנה האחרונה זיהו באמ"ן כמה חוליות טרור בסיני, שחלקן מורכבות מבדואים צעירים המתעלמים מהוראות השייחים ופועלים למען כסף או בשם השקפת עולם דתית רדיקלית, שהחלה להתעצם בסיני עוד בטרם הטלטלה האזורית ונפילת נשיא מצרים חוסני מובארק. חלק מהסימנים בחודשים האחרונים מעידים עוד כי פעילי סיני כ"מדינת טרור" חדשה גברו ביכולותיהם ובכוונותיהם על הארגונים הגדולים ברצועת עזה, וראיה לכך הגיעה אתמול, כאשר ועדות ההתנגדות וחמאס מיהרו להכחיש כל קשר לפיגוע.

 

נשיא מצרים מורסי מבקר היום באל-עריש, סיני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא מצרים מורסי מבקר היום באל-עריש, סיני(צילום: AFP)

 

זווית נוספת המעסיקה את גופי המודיעין הישראליים היא העובדה ששוב נרשמה פגיעה ישירה בלב השלטון המצרי. יש לציין כי ככל הנראה אין מעורבות של איראן או חיזבאללה בהוצאת הפיגוע אל הפועל. בישראל כבר זיהו היום התעוררות בצד המצרי, ויש חשש משותף מפני התגברות הטרור מסיני וגיוונו: לא רק מהיבשה אלא גם דרך ים סוף. באמ"ן מנו השנה מספר דו ספרתי של התרעות לפיגועים מדרגים שונים שאמורים לצאת מסיני, מספר שעלה בחלק מהזמן על מספר ההתרעות שעזה מנפיקה.

 

הטנק חיסל את המחבלים

היום התפרסמו פרטים מסודרים ראשונים מתחקיר צה"ל סביב אירועי אמש. הקצינים הבכירים בפיקוד הדרום, בהם אלוף פיקוד הדרום טל רוסו ומפקד אוגדת עזה תת-אלוף יוסי בכר, דנו בימים האחרונים בישיבת הערכת מצב שקיימו בשיבוש פיגוע שאמור לצאת מרצועת עזה, ובמהלך הישיבה הועלתה התרעה חדשה שהעביר שב"כ על פיגוע גדול ומשולב המתוכנן נגד כוחות מצריים וישראליים. בפיקוד הדרום נערכו לפיגוע באופן משמעותי, עם כוחות גדולים של חי"ר, שריון, הנדסה, איסוף קרבי וחיל האוויר, אף שתרחיש של נגמ"ש החודר ממצרים היה תמיד בסבירות נמוכה. 

 

זמן קצר לפני חדירת הנגמ"ש המצרי שעליו השתלטו המחבלים לשטח ישראל, התקבלו ידיעות על שני חמושים המכתרים תחנת משטרה מצרית כשני קילומטרים מהגבול. מידע ראשוני שהגיע לצמרת פיקוד הדרום בראשות אלוף רוסו, שישב באותה העת בסמוך לזירת החדירה, היה על עשרות חמושים המסתערים על הבסיס המצרי, פוגעים בו קשות ולוקחים ממנו משוריין.

 

מדובר בכלי רכב משוריין שכוחות צה"ל רגילים לראות נוסע על הגדר כחלק מתנועת הביטחון השוטף של המצרים. אחרי המשוריין נסע טנדר ממולכד שהכיל כחצי טונה חומר נפץ. שני כלי הרכב נעו במהירות לעבר שער 380, שאינו פעיל ושנמצא בצמוד לחומה המקיפה את מתחם המעבר של כרם שלום. הנגמ"ש עקף את הבטונדות הישראליות הראשונות שבהן נתקל, אך הטנדר התקשה לעשות זאת.

 

מתוך בלבול כנראה החלו המחבלים שהיו על המשוריין לנוע לאורך ציר 10, הנושק לגדר בצד הישראלי לכיוון דרום, במקום לנסוע לכיוון מזרח - שם נמצאים היישובים הישראליים הסמוכים. בשלב זה הותקף המשוריין על-ידי כוח ראשון של לוחמי גדוד הסיור הבדואי של צה"ל: הם ירו עליו, אולם הנגמ"ש הצליח לחמוק, לבצע פניית פרסה - ולשוב לכיוון נקודת החדירה. הוא פנה ימינה מזרחית לכביש 232, הציר המרכזי בעוטף עזה, וכעבור 50 מטר נתקל בכוח נוסף של צה"ל שירה עליו אש מקלעים כבדים. המשוריין שרד גם את הירי הזה והמשיך לדהור על הכביש לכיוון ישראל.

 

בשלב זה זיהו הכוחות, כולל אלוף פיקוד הדרום בעצמו, את טנדר התופת מתפוצץ מתחת לפילבוקס צבאי נטוש בצמוד למעבר כרם שלום. מפקד גדוד הסיור הבדואי נסע עם רכבו הממוגן לפני הנגמ"ש המצרי כדי למנוע מגע אפשרי של המשוריין עם אזרחים, ובמקביל - אחרי שהנגמ"ש עבר את צומת הפנייה ליישוב כרם שלום, נפתחה לעברו אש נוספת מקרוב. הוא המשיך לדהור במהירות של כ-70 קמ"ש. או אז נשלח לאזור כלי טיס. טנק של מפקד פלוגה מגדוד הבוקעים של חטיבה 401 נעמד על הכביש בצומת היישוב סופה כדי לחכות למשוריין ולמנוע ממנו להמשיך לנסוע. באותה העת רדפו אחרי המשוריין כמה טנקים מבצעיים לכיוון כרם שלום, כך שכוחות צה"ל חסמו כעת את דרכו מכל הצדדים. 

 

אלוף רוסו אישר לכלי הטיס לירות מהאוויר לעבר המשוריין. שניים מהמחבלים יצאו מבטן הנגמ"ש ופתחו בירי לכל עבר, וממנו נפגע כלי רכב ובו פועל תאילנדי שנטש את רכבו וברח. כעבור שעה הוא נמצא מסתתר ומבוהל באנדרטת עוצבת הפלדה, הממוקמת כמה קילומטרים משם. הוא נפצע קל במהלך הבריחה.

 

סיור ליד גבול ישראל, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
סיור ליד גבול ישראל, היום(צילום: AP)

 

בשלב זה ירה אחד הטנקים שמאחורי המשוריין שני פגזים לעברו, וכתוצאה מכך הוא עלה באש. כוח מיחידה מובחרת של הצנחנים חיסל שניים משמונת המחבלים בנגמ"ש, אחרי שרכביהם הממוגנים של מפקד החטיבה הדרומית ומפקד גדוד הסיור הבדואי ספגו אש. במקביל סגרו הכוחות צירים באזור ובודדו את היישובים הישראליים. שום פצמ"ר לא נורה במהלך האירוע.

  

במערכת הביטחון ציינו כי המחבלים ניצלו כנראה את העובדה שהשוטרים המצרים קיימו בעת הפיגוע את ארוחת השבירה

של צום הרמדאן. לכוחות המצריים הועבר מידע כללי על הכוונה להוציא נגדם פיגוע. עוד עולה מהתחקיר כי המחבלים, שנשאו על גופם חגורות נפץ הדומות מאוד לאלה שנשאו על גופם המחבלים שביצעו את הפיגוע הרצחני בעין נטפים אשתקד, התכוונו להרוג כמה שיותר אנשים, ללא הבחנה, ולא לבצע חטיפה. הם היו כנראה מסיני. 

 

בפיקוד הדרום צפויים להשלים את תיקון הפרצה בגדר, ובקרוב אמור להסתיים פרויקט פריסת אמצעי האיסוף לאורך הגבול. רעיון נוסף שעלה בפיקוד הדרום כחלק מפרויקט ביצור הגבול, הוא מיקושו, אולם רעיון זה נפסל משיקולים שונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
אזור הפיגוע אתמול
צילום: יואב זיתון
חייל מצרי שומר במחסום בגבול מצרים יום אחרי הפיגוע
צילום: רויטרס
מורסי מבקר בסיני אחרי הפיגוע
צילום: AFP
הפצצת הנגמ"ש שחטפו המחבלים
צילום: דובר צה"ל
הנגמ"ש עולה בלהבות אמש
צילום: דובר צה"ל
מומלצים